Artikel top billede

Uenighed i regeringen om OOXML's rolle i Danmark

Efter ISO-blåstemplingen af OOXML som international standard er de danske it-ordførere langtfra enige om, hvad der skal ske med formatet i Danmark.

It-ordfører Michael Aastrup Jensen er meget klar i spyttet over, hvad tirsdagens ISO-godkendelse af OOXML betyder for Danmark.

"Når både ODF og OOXML er godkendt som internationale standarder af ISO, så bør vi godkende begge formater som åbne standarder her i Danmark, hvis prøveperioden ellers forløber tilfredsstillende," siger han til Computerworld.

Venstres hjemmeside forklarer han, at debatten dermed er lukket for partiets vedkommende.

"Vi skal jo som it-ordfører på Christiansborg jo ikke prøve at fremstå klogere end de tekniske eksperter i ISO," lyder Michael Aastrups Jensens forklaring til Computerworld.

De Konservative er forbeholdne

Selv om standardiserings-organisationen ISO tirsdag godkendte Microsofts OOXML-format som en international standard, er der dog stadig intet afgjort med hensyn til de åbne standarder i Danmark ifølge regeringsmakkeren, Det Konservative Folkeparti.

It-ordfører Mike Legarth peger på en lang og bumpet vej for både OOXML og ODF, før det ene eller begge formater endelig kan godkendes som en åben standard i Danmark.

"ISO-godkendelsen er naturligvis et skridt på vejen for OOXML, men det er jo ikke sikkert, at formatet rent faktisk imødekommer alle de krav om åbenhed, som vi stiller i Danmark. Det skal efterprøves meget grundigt ," forklarer Mike Legarth.

Forsættes...

Venter på eksperterne

Han påpeger, at efterprøvningen skal ske af en lille håndfuld uvildige eksperter, som tidligere beskrevet i Computerworld, inden prøveperioden for de åbne standarder udløber 1. juli i 2009.

Det forventes, at de uvildige eksperter bliver udpeget sidst på sommeren i år.

Ingen formater fører

Mike Legarth har tidligere peget på, at Danmark kun bør have en standard, men vil ikke fremhæve OOXML som favorit efter ISO-godkendelsen.

"De to formater står helt lige, og OOXML er altså ikke foran, fordi formatet netop er godkendt af ISO. Hverken OOXML eller ODF er favorit eller outsider," fastslår han over for Computerworld.

Heller ikke Dansk Folkepartis medlem af videnskabsudvalget Morten Messerschmidt anser OOXML for at være forhåndsfavoritten efter ISO-blåstemplingen.

"Vi skal have foretaget en tilbundsgående undersøgelse af interoperabiliteten med andre formater og om OOXML overhovedet kan køre på andre platforme end Microsofts egen," siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt peger samtidigt på, at han glæder sig til at høre fra Konkurrencestyrelsen samt få igangsat høringsrunder med svar fra Microsoft selv samt alle de andre industrielle sværvægtere som IBM, Oracle og Sun Microsystems.

Også Socialdemokratiets it-ordfører Ole Hækkerup tilslutter sig en tilbundsgående undersøgelse, inden der bliver foretaget nogen valg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere