Artikel top billede

It-projekter efterlyses - 15 milliarder på højkant

EU har afsat 15 milliarder kroner til forskning og udvikling i it. ITEK ser pengene som en stor chance for danske virksomheder. Hvad mener du, at EU skal bruge milliarderne på?

I løbet af de to næste år satser EU knap 15 milliarder kroner (to milliarder euro) i støtte til forskning og udvikling af ICT-teknologier.

Sammen med EU's 7. rammeprogram, det fælles teknologi initiativ og konkurrence- og innovationsprogrammet giver det knap 15 milliarder kroner, som danske og europæiske virksomheder, store som små, kan søge.

"Den slags penge gør en forskel, fordi det er første gang, at der har været så gode muligheder for at få medfinansieret forskning. Hvis du er en mindre virksomhed, med færre end 250 ansatte, så kan du få dækket to tredjedele af de omkostninger," siger chefkonsulent John Sarborg Pedersen fra ITEK, der er Dansk Industris branchefællesskab for it, tele, elektronik og kommunikation.

Oven i købet kan virksomhederne få dækket deres omkostninger til administration, fremhæver John Sarborg Pedersen.

Gør noget for at få pengene

Men det kræver, at virksomhederne finder sammen i projekter med andre virksomheder i andre EU-lande samt læreanstalter.

"Når man tænker på, at vi i Danmark forsker og udvikler for under en halv procent af udvikling og forskning i hele OECD, så skal vi bygge på viden i andre lande," siger John Sarborg Pedersen.

Han peger på, at ITEK har opbygget en servicefunktion, der kan hjælpe ITEK-medlemmer med at formulere projekter og ansøgninger til EU-Kommissionen.

”Vi har ikke en stor tradition i it-erhvervet for at gå den vej. Så det er en udfordring at få virksomhederne med til at prøve det her af. Problemet er, at hvis vi ikke gør det, så er det andre landes virksomheder, der løber med pengene,” siger John Sarborg Pedersen.

Han mener, at danske virksomheder har et enormt potentiale for at udvikle og forske. Særligt penge til at udvikle og forske i it til sundhed, mener ITEK, at der er et stort potentiale i.

Klima og trafik

"Der ligger også et kæmpe potentiale i energi og it i forhold til klimaet," siger John Sarborg Pedersen. Og også it og trafik rummer muligheder, mener han.

I IT-Brancheforeningen er underdirektør Jette Baade også meget positiv overfor mulighederne for at få EU-penge til forskning og udvikling. Men der mangler hjælp til hendes medlemmer med at få formuleret projekter og ansøgninger.

Jette Baade mener, at det offentlige burde hjælpe mindre virksomheder - som hendes medlemmer - til at få del i EU-milliarderne.

Hun peger på, at EU-pengene burde bruges til at udvikle service og nye former for software.

Gode forslag velkomne

Men tilbage står spørgsmålet, om det er de rigtige steder at satse de mange penge? Har du en idé til, hvor danske virksomheder burde satse på at forske og udvikle nye produkter for EU-milliarderne?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere