Artikel top billede

It-projekter efterlyses - 15 milliarder på højkant

EU har afsat 15 milliarder kroner til forskning og udvikling i it. ITEK ser pengene som en stor chance for danske virksomheder. Hvad mener du, at EU skal bruge milliarderne på?

I løbet af de to næste år satser EU knap 15 milliarder kroner (to milliarder euro) i støtte til forskning og udvikling af ICT-teknologier.

Sammen med EU's 7. rammeprogram, det fælles teknologi initiativ og konkurrence- og innovationsprogrammet giver det knap 15 milliarder kroner, som danske og europæiske virksomheder, store som små, kan søge.

"Den slags penge gør en forskel, fordi det er første gang, at der har været så gode muligheder for at få medfinansieret forskning. Hvis du er en mindre virksomhed, med færre end 250 ansatte, så kan du få dækket to tredjedele af de omkostninger," siger chefkonsulent John Sarborg Pedersen fra ITEK, der er Dansk Industris branchefællesskab for it, tele, elektronik og kommunikation.

Oven i købet kan virksomhederne få dækket deres omkostninger til administration, fremhæver John Sarborg Pedersen.

Gør noget for at få pengene

Men det kræver, at virksomhederne finder sammen i projekter med andre virksomheder i andre EU-lande samt læreanstalter.

"Når man tænker på, at vi i Danmark forsker og udvikler for under en halv procent af udvikling og forskning i hele OECD, så skal vi bygge på viden i andre lande," siger John Sarborg Pedersen.

Han peger på, at ITEK har opbygget en servicefunktion, der kan hjælpe ITEK-medlemmer med at formulere projekter og ansøgninger til EU-Kommissionen.

”Vi har ikke en stor tradition i it-erhvervet for at gå den vej. Så det er en udfordring at få virksomhederne med til at prøve det her af. Problemet er, at hvis vi ikke gør det, så er det andre landes virksomheder, der løber med pengene,” siger John Sarborg Pedersen.

Han mener, at danske virksomheder har et enormt potentiale for at udvikle og forske. Særligt penge til at udvikle og forske i it til sundhed, mener ITEK, at der er et stort potentiale i.

Klima og trafik

"Der ligger også et kæmpe potentiale i energi og it i forhold til klimaet," siger John Sarborg Pedersen. Og også it og trafik rummer muligheder, mener han.

I IT-Brancheforeningen er underdirektør Jette Baade også meget positiv overfor mulighederne for at få EU-penge til forskning og udvikling. Men der mangler hjælp til hendes medlemmer med at få formuleret projekter og ansøgninger.

Jette Baade mener, at det offentlige burde hjælpe mindre virksomheder - som hendes medlemmer - til at få del i EU-milliarderne.

Hun peger på, at EU-pengene burde bruges til at udvikle service og nye former for software.

Gode forslag velkomne

Men tilbage står spørgsmålet, om det er de rigtige steder at satse de mange penge? Har du en idé til, hvor danske virksomheder burde satse på at forske og udvikle nye produkter for EU-milliarderne?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere