Artikel top billede

HP bygger intelligent hukommelse

Det første spæde skridt i en sand revolution af hukommelseskredse er muligvis taget af forskere ved HP. Den manglende fjerde grundlæggende elektroniske komponent er skabt i praksis.

Computerworld News Service: Forskere fra Hewlett-Packard har udviklet en fungerende hukommelseskreds, der i 37 år ellers kun har eksisteret i teorien, og som i sidste ende kan erstatte ram og gøre computere mere intelligente ved at huske de data, der har været igennem den.

Teknologien hedder memristor og kan lade computere tage beslutninger ved at forstå tidligere mønstre af data, som den har opsamlet, på lignende facon som den menneskelige hjerne samler og forstår serier af hændelser.

For eksempel kan en menristorkreds være i stand til at fortælle en mikrobølgeovn, hvor lang tid forskellig mad skal have baseret på information, den har opsamlet i tidens løb, udtaler Stanley Williams, ledende forsker (senior fellow) ved HP.

Demo med prototyper

En memristorkreds kræver en lavere spænding og mindre tid til at tænde end konkurrerende hukommelse som DRAM og flash, ifølge Williams.

"Fordi den har brug for en lavere spænding og mindre tid, har den selvfølgelig et lavere strømforbrug," udtaler Williams.

Tættere hukommelsesblokke tillader også memristor-kredse at lagre mere data end flashhukommelse.

HP forsøger ved hjælp af prototyper at vise designere af hukommelseskredse, hvad memristor er i stand til.

"Det, vi har gjort, er at bekræfte et koncept til en ny elektronisk enhed, der oprindeligt blev foreslået for næsten 40 år siden," udtaler Williams.

Memristor er det fjerde fundamentale strømkredskomponent, der sammen med de tre andre – resistor, kapacitor og induktor (eller modstande, kondensatorer og spoler) – har været kendt i 150 år, ifølge Williams. Komponenten har egenskaber, der ikke kan efterlignes af nogen kombination af de tre andre komponenter, ifølge Williams.

"Den er ligeså fundamental for elektronikken, som et kemisk element er det for kemien, og en elektron er det for fysikken," udtaler Williams.

I en akademisk artikel fra 1971 skrev Leon Chua, matematiker og professor ved University of California at Berkeley, at memristor ville have egenskaber, der ligner de egenskaber, en synaps i hjernen har. Synapsen skaber forbindelse mellem to neuroner, og jo oftere et signal sendes til en synaps, des stærkere bliver synapsen.

"Det er en meget anderledes form for adfærd end noget andet, der før er observeret i kredskomponenter," udtaler Williams.

Akademisk apparat

HP kommer ikke til at genskabe samtlige af hjernens funktioner i en memristor, men virksomheden prøver ifølge Williams at bygge en relativ simpel computer, der drives af et helt andet princip end andre computere i dag.

Forskerne skabte hukommelsen ved at sætte strøm til en kreds med blokke af titaniumdioxid. Den faktiske modstand i memristoren opnår en ladning, der ifølge Williams er afhængig af strømmængden i kredsen. Når der slukkes for strømmen, bevarer hukommelsen den tilegnede information.

Selvom memristor-konceptet har eksisteret et stykke tid, er hukommelsesprototypen et akademisk apparat, der til at starte med vil arbejde sig igennem universitets-verdenen, men kan ifølge Williams ramme det kommercielle marked for halvledere om fem år.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere