Artikel top billede

Acer satser på Linux til lavpris-bærbare

Verdens tredjestørste pc-producent tager Linux til sig i en stor omfavnelse. Det gratis styresystem skal bane vejen til det lukrative marked for super-billige bærbare.

Computerworld News Service: Acer, verdens tredjestørste pc-producent, tror, at Linux-software vil være en adgangsbillet til markedet for lavprisbærbare og håber på at skabe et community omkring disse computere og den bevægelse, der er i gang på området.

Adskillige af de nye lavprisbærbare, der for nylig er blevet lanceret, kommer med enten Microsoft Windows XP eller med et Linux-styresystem og andre Linux-programmer.

Acer har for eksempel udviklet One Page, som er en slags hjemmeside, der viser sig på skærmen allerede inden styresystemet er indlæst.

Det giver brugeren mulighed for med det samme at begynde at bruge sin computer. One Page giver hurtig adgang til ens musik, instant message-program, spil, internettet og mere.

"Vi har virkelig brug for at fortsætte vores retning med Linux," udtaler Jim Wong, senior corporate vice president, i et interview.

Flere alliancer

"Vi kan udvikle denne retning mere, og vi vil prøve på at udvikle alliancer med flere partnere. Linux er et ensomt ord. Vi har brug for at skabe et community," tilføjer han.

Ideen med at udvikle et Linux-community i forhold til lavprisbærbare kan se ud som et angreb mod Microsoft.

Fremgangen for Linux til lavprisbærbare sætter de kampe på spidsen, som pc-leverandører står overfor med Microsoft, som de forsøger at overtale til at blive ved at understøtte Windows XP, som softwaregiganten ellers gerne vil sende på pension til fordel for Windows Vista.

Vista er et problem, da det kræver dyrere komponenter end XP, hvilket ville hæve prisen på en bærbar med en ellers lav pris.

Linux er billigere af adskillige årsager, her i blandt knapt så hårde hardwarekrav, og så skal der jo ikke betales licens for styresystemet.

Microsoft bryder sig ikke om at tabe terræn til rivaler og har arbejdet hårdt på at gøre XP så tilgængelig som muligt og har ligefrem finjusteret styresystemet til at kunne køre på One Laptop Per Child-fondens folkecomputer, XO'en.

Stadigt dyrere end Linux

På trods af disse anstrengelser gør en licens til XP stadig sådanne bærbare dyrere end modeller installeret med Linux.

Herudover klager nogle virksomheder over, at Microsoft stiller regler op, der kræver, at XP kun må bruges i bærbare, der opfylder visse krav, såsom at begrænse skærmstørrelsen til maksimalt 10 tommer samt forbud mod touchscreen.

Acer lancerede tirsdag sin første mini-bærbar til lavprismarkedet, Aspire One.

Den er prissat til omkring de 2.000 kroner (fra 399 til 499 USD) og er målrettet folk, der gerne vil have en billig og bekvem bærbar, de kan tage med over alt og bruge til at surfe trådløst på internettet.

Også andre taiwanske virksomheder arbejder med Linux.

Asustek Computer (Asus) tilbyder både Linux og Windows XP-modeller af sin populære Eee PC, som satte skub i den tendens at kommercialisere lavprisbærbare. Virksomheden forventer i år at sælge to millioner Eee PC'er installeret med Linux.

Asus er nu også i gang med at teste sin Linux-software, Express Gate, i visse bærbarmodeller og vil i fremtiden installere denne software i samtlige modeller.

I lighed med Acers software omgår Express Gate styresystemet ved opstart og går direkte til en opstartsskærm, der giver adgang til internettet, spil, musik og andre filer efter kun fem sekunder.

I Asus' bærbar F8V, der blev fremvist på Computex, kørte Express Gate sammen med Windows. Taiwans Micro-Star International (MSI) tilbyder også en model med Windows XP og en med Linux af sin lavprisbærbare. Linux-modellen af MSI's Wind mini-bærbare til 1.880 kroner (399 USD) koster langt mindre end modellen med Windows XP til 2.350 kroner (499 USD).

Acer satser på, at Linux vil bære en stor del af Aspire One-salget. Mini-bærbaren er indtil videre kun installeret med Linux, men en model med Windows XP bliver tilgængelig, når computeren kommer på markedet tidligt i juli, ifølge Wong.

"Men i vores markedsføring handler vores hovedbudskab til brugerne om Linux, da det giver en bedre, mere levende oplevelse," udtaler han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere