Artikel top billede

Tænker du på miljøet og skovene, når du printer?

Klima-it: Udskriv færre sider, og brug miljøvenligt papir. Printerproducenterne går mange veje for at mindske miljøbelastningen.


Arbejdsdagen er slut. Sidste mand på kontoret går forbi printeren og tager en stak uafhentede udskrifter, der ligger i bakken. Med et suk
smider han dem i papirkurven ved siden af. Endnu nogle træer har måttet lade livet til fordel for udskrifter, som ingen kommer til at bruge.

Den situation vil printerfirmaerne gerne undgå. Nu skal printerne til at være gode ved miljøet. Og kunderne efterspørger miljøvenlige løsninger. Den tendens har direktør Henrik Møller-Christensen fra Canon bemærket:

“For fem år siden var vores kunder udelukkende interesseret i prisen. Dengang var det typisk en indkøber, der havde ansvaret for at købe kopimaskiner og printere. I dag ligger ansvaret hos it-chefen, og nu møder vi krav om brugervenlighed, sikkerhed og minimal belastning på supporten. Og så er miljøvenlighed kommet ind i billedet, både fordi der er penge at spare, og fordi firmaerne begynder at få en miljøpolitik,” siger han.

Energiforbruget er et sted, hvor alle de store printerproducenter har sat ind. De nyeste modeller af printere er designet med henblik på at spare strøm.

De kan sættes på stand-by i perioder, hvor de ikke bruges så meget. Med tidsstyring kan man helt slukke printeren om natten – og tænde den igen, før den første medarbejder møder på arbejde.

Følg mig

Et andet værktøj, der kan mindske miljøbelastningen, er de såkaldte follow-me-printløsninger. Medarbejderen udskriver sit dokument til en virtuel printer. Dokumentet bliver først udskrevet, når medarbejderen går hen til en vilkårlig printer og fører sit medarbejderkort forbi en kortlæser.

Canon oplyser, at en virksomhed på den måde kan spare 14-15 procent af udskrifterne. Der bliver simpelthen lavet færre overflødige udskrifter. Hos advokatfirmaet Kromann Reumert er besparelsen helt oppe på 20 procent.

Færre udskrifter sparer ikke kun papir og toner. De mindsker også belastningen på udstyret, så det kan holde længere.

Henrik Møller-Christensen nævner en enkel metode til at spare papir på: Sæt printerne op til som standard at udskrive dobbeltsidet.

En anden mulighed er at ændre den måde, virksomheden kommunikerer med sine medarbejdere og kunder på:

“I gamle dage printede man typisk en mængde dokumenter ud fra centralt hold. De blev så sendt ud til folk med posten. Men i dag kan man sende dokumenterne elektronisk ud. Så kan folk selv afgøre, om de har brug for at udskrive dem,” bemærker kommunikationsdirektør Else-Marie Westh fra Canon.

Miljøvenligt papir

Man kan altså spare på papiret. Men det papir, som man vælger at udskrive på, kan også være miljøvenligt. Klaus Hieronymi fra HP’s Environmental Business Management Organization siger til IDG News Service, at to tredjedele af CO2-udslippet forbundet med printning kommer fra produktionen af papiret.

I slutningen af maj lancerede HP en global politik for papir. Den dækker både det papir, som virksomheden sælger, og papir til tryksager, reklamer, internt materiale og andet, der står HP på. HP’s papirpolitik bygger på seks principper (se infobox).

Sidste år lancerede Xerox et miljøvenligt papir. Produktionen af firmaets High Yield Business Paper bruger halvt så mange træer til som traditionelt printerpapir. Man kan omdanne op til 90 procent af træmassen til papir, hvor det normale er 45 procent.

Effektiviteten skyldes, at papiret fremstilles ved en mekanisk snarere end kemisk proces. På samme måde fremstiller man avispapir, papir til telefonbøger og lignende. Men hidtil har det ikke været muligt at opnå en papirkvalitet, der var egnet til brug i printere: Der har været problemer med støv og sammenkrøllet papir. De skulle nu være overvundet.

Det nye papir er lettere end normalt printerpapir, hvilket kan gøre transporten billigere. Til gengæld gulner papiret med alderen, så det er bedst egnet til udskrifter, der ikke skal arkiveres.

Papiret fremstilles på en fabrik, hvor maskinerne drives af vandkraft. Og da der bruges færre kemikalier og mindre vand end i den traditionelle, kemiske proces, er miljøbelastningen også mindre. Xerox anslår, at processen reducerer udslippet af drivhusgasser med op til 75 procent.

Analyser belastningen

Flere producenter stiller værktøjer til rådighed for virksomheder, der vil kende deres prin­teres miljøbelastning. I slutningen af juni kan man på HP’s websted finde HP Carbon Footprint Calculator for printing.

Ud fra oplysninger om firmaets printerbestand kan den anslå forbruget af energi og papir og konsekvenserne for miljøet. HP har også et værktøj til at sammenligne strømforbruget i egne og konkurrenters printere.

Xerox har udviklet en lignende Sustainability Calculator, der i begrænset udgave er tilgængelig på web. Begge firmaer tilbyder serviceydelser, der analyserer miljøbelastningen fra en kundes printere og kommer med forslag til forbedringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere