Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Som en tyv i natten kan man f.eks. afmelde en virksomhedens moms, skifte ledelsen ud, afmelde selskabets A-skat eller ændre i firmaets navn og adresse. Det kan ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forhindres med password på indgangen til virksomheden.

Styrelse afviser misbrug af selskabs-register

Eventuelt misbrug på selskabs-registret kan spores med den digitale signatur, lyder det fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. En password-registrering kan dog øge sikkerheden betydeligt.

De danske virksomheder bør ikke frygte for sikkerheden på webreg.dk under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor privat-personer kan ændre i firmaers i stamdata.

Tværtimod er sikkerheden blevet forbedret med brugen af digital signatur, mener styrelsen.

Kontorchef Lars Bunch fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fortæller til Computerworld, at hvis eksempelvis en afmeldelse af en virksomhed på webreg.dk ikke er foretaget af ejeren selv, så vil det ikke få nogen konsekvenser for ejeren.

Han påpeger dog, at "det kan jo godt give nogle uhensigtsmæssigheder fra registreringen er foretaget indtil det bliver opdaget og rettet tilbage."

Nemt at finde syndere

Samtidigt har styrelsen ønsket at kreere et system, der skal være så let og fleksibelt at benytte som muligt.

"Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at man skal være meget varsom med at lave systemerne så komplicerede - for at forhindre nogle få brodne kar i at misbruge systemet - fordi det umuliggør og besværliggør registreringerne for alle de regelrette virksomheder. De brodne kar vil misbruge uanset hvad," lyder det fra Lars Bunch.

Som eksempel fremhæver han, at den digitale signatur giver langt bedre muligheder end tidligere for at spore, hvem der har benyttet systemet.

"Hvis anmeldelsen havde været foretaget på papir, er det langt sværere at finde ud af, hvem anmelder reelt set har været, idet der kan være tale om en forfalsket underskrift," forklarer Lars Bunch.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har mulighed for at fratage den falske anmelder retten til at anvende hjemmesiden og sågar melde vedkommende til politiet for dokumentfalskneri med en strafferamme op til seks års fængsel.

Password er vejen frem

Inden sagen udvikler sig så dramatisk, er der en simpel og effektiv løsning på, hvordan selskaberne kan dæmme op for adgangen.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsens it-chef, Mette Jørgensen, fortæller nemlig, at de danske selskaber har mulighed for at få sat et password på indgangen til deres virksomhed.
Det betyder, at kun de personer, som kender passwordet, kan få adgang til at foretager ændringer i virksomhedens stamdata.

Den lille tilføjelse, mener Peter Kruse, vil gøre en verden til forskel for sikkerheden.

"Med et password bliver systemet betydeligt mere sikkert. Det er både en snedig løsning for virksomheden samt en meget lille byrde for styrelsen at vedligeholde," siger han.

Computerworld erfarer dog, at blandt Danmarks ti største virksomheder er det kun A.P. Møller, der har sat password-adgang til virksomhedens stamdata.

Siden 1999 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen modtaget 50 henvendelser om misbrug på webreg.dk, hvoraf de 10 reelt var misbrug eller fejl foretaget af personer, der ikke var tilknyttet de ramte virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere