Ambassade briefede PET om svensk spion-lov

En uge efter den omstridte svenske overvågningslov blev vedtaget, blev PET, FE og forsvarskommandoen orienteret via et delvist hemmeligt notat.

Allerede en uge efter at den svenske Riksdag vedtog den omstridte overvågningslov, orienterede den Danske Ambassade i Stockholm en række danske myndigheder om den eskalerede debat internt i Sverige.

Det afslører et nu delvist hemmeligt dokument, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Dokumentet blev sendt til PET (Politiets Efterretningstjeneste), FE (Forsvarets Efterretningstjeneste), Forsvarskommandoen, UM (Udenrigsministeriet) og CTA, (Center for Terroranalyse) der er en særlig specialenhed under PET, som er sat i verden til at analysere trusselbilledet mod Danmark.

Enheden skal blandt andet kortlægge og "tilvejebringe
et taktisk og strategisk beslutningsgrundlag i form
af vurderinger af f.eks. terror-relaterede miljøer
og netværk herhjemme og i udlandet, som kan have
betydning for terrortruslen mod Danmark."

Farligt for rigets sikkerhed
Det nu delvist hemmelige dokument indeholder 22 linjer med tekst. Ni af disse linjer indeholder information, som nu er stemplet "hemmeligt", fordi Udenrigsministeriet skønner, at videregivelse af indholdet kan skade forholdet til Sverige.

"Det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiske interesser, herunder forholdet til fremmede magter eller mellemfolkelige institutioner."

"Undtagelse vurderes at være nødvendig af hensyn til Danmarks samarbejdsrelationer med Sverige," lyder det.

Dokumentet har ellers intern dansk karakter, eftersom det er sendt fra den Danske Ambassade i Sverige til de hjemlige danske myndigheder.

Debat herhjemme
Herhjemme har debatten om den omstridte lov også gået højt.

Således har Computerworld tidligere berettet, at den svenske overvågningslov vil betyde, at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Flere oppositionspolitikere var rystede over, at loven medfører, at danskerne ville blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Det var de danske teleselskaber da også selv trætte af, og ITEK opfordrede regeringen til at handle.

Men statsminister Anders Fogh Rasmussen fejede det af bordet ved at sige, at han ikke kendte til, at det vil ramme danskere.

Videnskabsminister Helge Sander havde en lidt anden tilgang. Han lod forstå at han betragtede det som et "internt svensk anliggende".

Efterfølgende har venstres EU-politiker Karin Riis-Jørgensen dog taget sagen op i EU.

Læs det hemmelige notat her. (PDF)

Læs afgørelsen fra Udenrigsministeriet. (PDF)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.