Artikel top billede

Danmark godkender total-overvågning uden debat

Folketingets Europaudvalg har foreløbig sagt ok til kontroversiel total-overvågning i EU uden politisk debat. Udvalget fik ikke forelagt rapporten og fik en overfladisk orientering fra Justitsministeriet.

Den stærkt kontroversielle EU-rapport fra den såkaldte Future Group blev i juli behandlet af Folketingets Europaudvalg uden at en eneste dansk politiker gjorde indsigelser.

Dermed har Danmark uden politisk debat foreløbigt givet samtykke til, at EU kan gå videre med kontroversielle planer om øget overvågning af internettet, ubemandede overvågningsdroner og udveksling af personoplysninger gennem en Euro-atlantisk pagt mellem USA og EU i kampen mod terror.

Selvom Future-rapporten er kontroversiel, orienterede justitsministeriet forud for et møde i Europaudvalget 24.-25. juli kun skriftligt, i korte vendinger og uden at vedlægge selve rapporten, udvalget om det konkrete indhold af rapporten.

Det egentlige indhold om overvågningsdroner, vigtigheden af skærpet tilsyn med internettet og en Euro-atlantisk pagt med USA nævner Justitsministeriet ikke i en orientering til Europaudvalget (Side 10).

I stedet hedder det i orienteringen, at: "fra dansk side vil man hilse de to rapporter velkomne som inspiration for Kommissionen" og: "det forventes endvidere, at Danmark vil kunne tilslutte sig rådskonklusionerne."

Og den orientering om en rapport med kontroversielt indhold er langtfra god nok. Det mener medlem af Europaudvalget Per Clausen, som er folketingsmedlem for Enhedslisten.

"Der står jo ingenting. Og det er jo på mange måder nogle dybt problematiske ting, der foreslås og arbejdes med her. Derfor er det relevant at kunne reagere på rimelig hurtigt," siger Per Clausen.

Overfladisk resume

Kritikken af Justitsministeriets manglende orientering om det konkrete indhold bakkes op af Hanne Agersnap, der er it-ordfører for SF og samtidig stedfortræder for partiet i Europaudvalget.

Hun mener, at det er uheldigt, at politikerne ikke umiddelbart bliver gjort opmærksomme på problematikken.

"Der er jeg på linke med ham (Per Clausen, red.). Vi skal gøres opmærksomme, hvis der er noget, som er meget vidtgående," siger Hanne Agersnap.

Samtidig støtter Europaudvalgets formand, Svend Auken (S), indirekte synspunktet om, at orienteringen fra Justitsministeriet er mangelfuld.

I en intern mail rundsendt til medlemmerne af Europaudvalget advarer han nemlig om, at forelæggelsen fra Justitsministeriet går for let henover indholdet i rapporten, ved at kalde den kursorisk.

Kun skriftlig orientering

Men det er især timingen af Justitsministeriets orientering, der er stærkt uheldig, mener Per Clausen. På grund af sommerferien var der nemlig tale om såkaldt skriftlig høring i Europaudvalget.

Derfor er der ikke holdt noget møde i sagen, og af samme grund var der ingen mundtlig fremlæggelse fra ministeren: Politikerne i Europaudvalget havde derfor heller ingen mulighed for at stille spørgsmål mundtligt til ministeren.

"Det er dybt problematisk, at ministeren ikke giver Europaudvalget en ordentlig information om, hvad det faktisk er, man er i gang med at arbejde med," siger Per Clausen.

Kritikken af de skriftlige fremlæggelser er ikke ny. Mødeformen er især udskældt af Morten Messerschmidt (DF), som også er medlem af Europaudvalget.

"Man får slet ikke den umiddelbarhed, som ligger i en mundtlig diskussion, om noget så vidtrækkende som en række af de afgørelser her," siger Morten Messerschmidt.

Samtidig fortæller Morten Messerschmidt, at han har insisteret på at kunne stille spørgsmål til de notater, der blev fremlagt.

"Jeg synes at hele proceduren om skriftlig fremlæggelse i Europaudvalget er under al kritik. Og jeg var meget imod, at man gjorde det på det sidste møde op til sommerferien, fordi ministrene skulle ud og holde sommerferie," siger han.

Ingen rapport

Justitsministeriet orienterede altså Folketingets Europaudvalg overfladisk og kun i skriftlig form uden mulighed for mundtlig debat.

Men samtidig fik Europarådets medlemmer heller ingen mulighed for at læse den kontroversielle rapport.

Rapporten, der først i weekenden blev lækket på borgerretsorganisationen Statewatch hjemmeside, er nemlig ikke blevet rundsendt til medlemmerne, ligesom den ikke omtales som bilag i Justitsministeriets orientering til rådsmedlemmerne.

Derfor har politikerne kun haft mulighed for at læse indholdet af den kontroversielle rapport, hvis de har fået adgang til den fra andre kilder end Justitsministeriet.

Ifølge Per Clausen er fyldestgørende og præcise orienteringer til politikerne om indholdet af rapporter særdeles vigtig, fordi hele systemet er bygget op på tilliden til en ordentlig information. Også når der er kontroversielle ting på tapetet, siger Per Clausen.

"Når man får en beskrivelse, der er blottet for de mere problematiske ting, vil man jo sjældent bede om at se rapporten. Og det ville jo i dette tilfælde være en fatal fejltagelse," siger Per Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere