Artikel top billede

Illustration: Istockphotos/Monika Wisniewska

Her er it-chefens DNA: Er du en typisk it-chef?

It-lederen er ikke direktør eller teknisk uddannet, siger nye tal. Læs her om du er en typisk it-chef.

Stik mig dit visitkort, og jeg skal sige dig, hvem du er.

Hvis du er it-leder taler sandsynligheden for, at du er en mand. Du har hverken direktørtitel eller er medlem af direktionen. Du kommunikerer ikke med din chef på daglig basis, og du har formentlig en ikke-teknisk uddannelse.

Det er Rambøll Management og Dansk IT, som har undersøgt it-chefernes fællestræk, og undersøgelsen viser, at it-chefer meget sjældent er med i topledelsen.

Resultaterne er en del af den årlige publikation IT i Praksis, som er en undersøgelse af it og ledelse i både det offentlige og private.

Der er flere fællestræk end forskelle mellem de private og offentligt ansatte it-ledere. Alligevel er der også interessante forskelle.

Kun 12 procent af de offentlige it-ledere kan skrive direktør på deres visitkort, men næsten hver anden privatansatte it-leder har en direktørtitel.

Der er også forskel på it-ledernes uddannelser. Mens 40 procent af de privatansatte ledere har en baggrund med en teknisk uddannelse, så er det kun 19 procent af de offentlige it-ledere, hvis baggrund er teknisk.

Trist fællestræk

Rambøll Management peger i undersøgelsen på, at det er et problem, at it-lederne fortsat ikke er med i den absolutte top af ledelsen.

Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og direktør for koncernudvikling og it i Nykredit, mener, at danske virksomheder, både i det offentlige og private erhvervsliv, bliver nødt til at erkende, at it er en helt central del af udviklingen af virksomheden.

"Hvis man ikke har indsigt i it, så er det voldsomt svært at være administrerende direktør i dag," siger Lars Mathiesen.

Han mener, at virksomhedernes topledelser må arbejde på nye ledelsesmodeller, som sørger for at få it-understøttelse og innovation ind på højt niveau i virksomhedernes prioriteter.

Se hvordan it-lederne har svaret

Direktørtitel

Private: 46 procent
Offentlige: 12 procent

Oplever topledernes it-modenhed som tilstrækkelig

Private: 55 procent
Offentlige: 51 procent

Er medlem af direktionen

Private: 11 procent
Offentlige: 12 procent

Kommunikerer dagligt med sin chef

Private: 36 procent
Offentlige: 39 procent

Køn

Private: 96 procent mænd
Offentlige: 86 procent mænd

Har en profil på LinkedIn

Private: 72 procent
Offentlige: 61 procent

Har over fem års anciennitet i nuværende stilling

Private: 52 procent
Offentlige: 39 procent

Har en teknisk uddannelse

Private: 40 procent
Offentlige: 19 procent

Blev rekrutteret fra en it-organisation

Private: 72 procent
Offentlige: 55 procent




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere