Artikel top billede

Derfor fejler din projektledelse

It-projektledelse sidder fast i mudderet, og det forhindrer it-afdelingen i at gennemføre vellykkede projekter.

Computerworld News Service: It-projektledelse hænger fast i mudderet.

Det er konklusionen i Forrester Researchs nye rapport "Stretching Your Project Management Muscles", der blev udgivet i juli.

Rapportens forfatter, Mary Gerush, noterer, at projektledelses-disciplinen ikke har holdt trit med ændringerne erhvervslivet og it-branchen.

Mary Gerush skriver, at mens mange it-afdelinger har indført service oriented architecture (SOA) og agile softwareudviklings-metoder for at kunne reagere hurtigere på ændrede behov, har projektledelses-disciplinen stort set kun fokuseret på metodelære.

Og traditionelle metoder til projektledelse har vist sig at være for rigide, besværlige og bureaukratiske til nutidens livlige og konkurrenceprægede erhvervsliv.

Mary Gerush skriver endda, at disse metoder kan arbejde imod en it-afdeling.

"Traditionelle projektledelses-metoder, der er udviklet til at forbedre sandsynligheden for, at projekterne bliver vellykket, har ofte den modsatte effekt i et dynamisk miljø i konstant udvikling," skriver Mary Gerush i sin rapport.

Grunden til at de traditionelle metoder til projektledelse kan give bagslag i it-afdelingen er, at de kræver så meget stivhed.

Mary Gerush bruger som eksempel, at projektledere er nødt til at gå frem efter predefinerede processer og trin, hvor de skal levere en masse dokumentation i hver fase af projektet. Og alt det ender ofte med dramatisk og ofte unødvendig forhaling af projekter.

"Der er så meget stivhed og ofte så meget dokumentation og mange processer, projektlederen skal gennemgå for at følge en metode, at det bliver en byrde, der gør lederen ude af stand til at reagere så hurtigt, som der er behov for, eller som teknologien tillader," siger hun.

Midlet: Fleksibel projektledelse

For at holde trit med erhvervslivet og resten af it-branchen, er projektledelses-kontorerne nødt til at gøre deres projektledesesmetoder mere fleksible.

Mary Gerush kommer med fem måder, projektledelses-teams kan forbedre deres reaktionsevne på:

1. Lav et skelet

Et skelet er en samling af forskellige stykker projektledelses-'funktionalitet', siger Mary Gerush.

Når der kommer nye projekter, kan projektledelseskontoret så vælge, hvilke dele af skelettet, der passer til det enkelte projekt i modsætning til at følge en række faste trin i ufleksibel metode.

2. Find ud af hvilke resultater der er brug for

"For projekter af kortere varighed kan det være mere passende med en uformel email-statusrapport end et formelt dokument, og formelt dokumenterede use cases og design-specifikationer kan være overkill for nogle projekter," skriver Mary Gerush.

Derfor råder hun projektledere til at tilpasse projektresultaterne til det enkelte projekts behov.

3. Beløn projektledere forskelligt

Projektledere bliver typisk belønnet for at aflevere projekter til tiden og inden for budgettets rammer, og de bruger naturligvis faste metoder til at opnå disse mål.

Men hvis projektledere skal blive mere fleksible, er man nødt til at opfordre til det, skriver Mary Gerush.

So beløn dem, når de tilpasser sig nemt og hurtigt til virksomhedens behov, selvom deres manøvrer påvirker tidsplaner og budgetter.

4. Lær projektledere at være ledere fremfor kontrol-freaks

Projektledere der primært tænker med venstre hjernehalvdel har tendens til at stole for meget på deres analytiske evner til at gennemgøre et projekt til tiden og inden for budgettet.

"Men fleksibel projektledelse handler ikke om venstre hjernehalvdel og er ikke sort-hvid," skriver Mary Gerush.

"Det kræver hele hjernen og berører alle gråzoner og kræver forståelse for - og brug af tilpasningsorienteret ledelse frem for ordrer og kontrol."

5. Bliv ved med at forbedre dine projektledelses-metoder

Din tilgang til projektledelse bør udvikle sig sideløbende med erhvervslivet og it-branchen.

Bed projektets interessenter og forretningspartnere om at komme med ideer til, hvordan du kan forbedre dine projektledelses-metoder.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere