Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Telebranchen: EU-prisloft på 82 øre er skadeligt

EU's telekommissær er på vej med et loft på 82 øre per sms-besked, men forslaget fastfryser konkurrencen, lyder det fra Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Der er udsigt til markant billigere sms'er på tværs af de europæiske grænser.

Senest er priserne på tale sænket, og nu står sms-taksten for skud.

EU's telekommissær, Viviane Reding, lægger i et nyt udspil op til, at prisen på en sms får et loft på 82 øre. Det er 62 procent under det nuværende gennemsnit i EU, vurderer EU-Kommissionen.

Hendes forslag har dog en markant sideeffekt, der skader konkurrencen, lyder det fra brancheforeningen Telekommunikationsindustrien.

Loftet tager nemlig udgangspunkt i den endelige pris hos forbrugeren i stedet for engrosprisen.

"Alle udbydere kan trygt lægge sig på maksimalniveauet. Det er tilladt, og det er stadigvæk en stor prisnedsættelse. Hvis det var engrosprisen, som blev reguleret, ville virksomhederne ikke vide, hvor konkurrenterne ville lægge sig, og så blev de nødt til at konkurrere om det," siger direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien.

Det er avisen International Herald Tribune, der er kommet i besiddelse af udspillet.

Da teleselskaberne efter krav fra EU forleden nedsatte roamingpriserne for taletid, gjorde telekommissæren det klart, at priserne på sms og data ville følge efter.

Men ifølge Ib Tolstrup er det helt misforstået, når EU fastsætter den endelige pris hos forbrugerne - med undtagelse af moms - frem for engrosprisen.

"Det er som at blæse og have mel i munden. Man kan ikke både have sovjetisk regulering af slutbrugerpriserne samtidig med, at man beder virksomhederne om at konkurrere, for konkurrencen er fjernet," forklarer han.

De danske mobilselskaber sænkede roamingpriserne for taletid i lørdags, og her endte TDC, Telia og Sonofon alle sammen inden for fire øres afstand.

Rammer indtjeningen hos teleselskaberne

De lavere priser på roaming betyder, at teleselskaberne går glip af millioner af kroner.

Sidste år blev priserne for tale på tværs af EU-landene reguleret til et lavere niveau, og det kunne ses i TDC's halvårsregnskab for 2008.

"Omsætningen i første halvår er blandt andet trukket ned af lavere aktivitet i den traditionelle fastnetforretning, mindre salg i TDC's butikker og lavere roamingindtægter," skriver TDC i sit halvårsårsregnskab, der viste et fald i omsætningen på 1,3 procent i forhold til samme periode året før.

Computerworld har været i kontakt med Sonofon og TDC, men de to selskaber oplyser, at indtægterne for roaming ikke er tilgængelige for offentligheden.

Måske indført i juli

EU-Kommissionen mangler endnu at godkende Viviane Redings udspil, inden det bliver sendt til afstemning i EU-Parlamentet.

Men ifølge International Herald Tribune har et økonomisk panel i Kommissionen allerede sagt god for det.

Det forrige forslag, som regulerede prisen på taletid på tværs af EU-grænserne, blev vedtaget med klart flertal i parlamentet. Telekommissærens nye udspil kan tidligst træde i kraft fra juli næste år, hvis processen forløber optimalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere