Artikel top billede

Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen (siddende), får testet sit følelesregister af iMotions Vijay Kumar Kotagiri. Microsofts Stephen Elop kigger med over skulderen. Foto: Claus Peuckert

Teknologi-vækstlaget leger i Vedbæk

Reportage: 38 virksomheder med en god idé stimlede sammen i et kælderlokale hos Microsoft i Vedbæk for at se, om ideerne kunne føre til noget. Og så kom en af Microsofts tungeste drenge forbi.

Vedbæk: En legeplads. Et mødested. Et sted, hvor iværksætter-nørderne kan mødes og fremvise de ting, som de bruger al deres tid på.

Torsdag slog Microsoft Development Center Copenhagen i Vedbæk for tredje år i træk dørene op til den såkaldte TechFest, der er et udstillingsbord for innovative virksomheder, universitetsprojekter og andre fra det teknologiske vækstlag med gode ideer og gode hjerner.

Ideen er først og fremmest at tilbyde iværksætter-virksomhederne en mulighed for at knytte kontakter og derved stimulere det innovative miljø, fortæller Charlotte Mark, site leader for Microsofts Vedbæk-afdeling.

"Mange af disse selskaber har jo kun fem-seks ansatte, og vi ved, at teknologi-folkene ikke kommer så meget ud for at møde hinanden. Her får de mulighed for at møde hinanden og netværke, så de måske kan komme videre med deres ideer," siger hun.

Grydeklare projekter

Det kan Steen Brahe nikke genkendende til.

Han har taget en ErhvervsPhD i Danske Bank, hvor han har udviklet en forsknings-prototype på en open source-baseret løsning, der kan varetage de meget komplekse udviklings-processer i forretningen, uden at det er nødvendigt at skifte mellem flere forskellige værktøjer.

"Forskningsprototypen tilhører vel egentlig Danske Bank, og det handler for mig ikke så meget om at sælge produktet, som det handler om at møde de andre mennesker, der udstiller her og se deres ideer. Måske kan vi bruge hinanden senere," siger han.

Også større teknologi-projekter har fundet vej til det lille lokale, hvor TechFestens 38 udstillere - 33 små virksomheder og fem universitetsprojekter - har opstillet deres projekter skulder ved skulder.

De tæller blandt andet en stor touch-skærm fra svenske TouchTech, der i sin substans minder meget om Microsofts eget touch-baserede Surface-bord, som du kan læse mere om her.

Enkelte gengangere

For de fleste af udstillerne er det første gang, at de deltager. Enkelte gengangere fra de første to TechFester kunne det dog også blive til.

De tæller blandt andre svenske Tat - der står for 'The Astonishing Tribe' - som udvikler middleware til afvikling af brugergrænseflader på mobiltelefoner, samt danske iMotions, der har udviklet en portabel løsning til at fortolke de menneskelige følelser via eyetracking - altså aflæsning af, hvor øjnene kigger hen på en side.

Det danske selskab er allerede godt på vej med 14 solgte installationer i lande som USA, Mexico, Rusland og Frankrig, fortalt Vijay Kumar Kotagiri fra iMotions.

Selskabet vandt i 2007 Computerworlds Edison-pris som Danmarks bedste it-iværksætter.

Teknologien bliver demonstreret, da Microsofts topchef for business-divisionen, Stephen Elop, kigger forbi sammen med Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen.

Dog afviser Stephen Elop - som du kan læse et større interview med her - høftligt at fremvise hans øjnes bevægelser for offentligheden, mens Jørgen Abild Andersen er mere modig.

Og en vis portion mod kræver det - ikke mindst fordi der på systemets monitor under konfigurationen pludselig fremkommer et billede af en ung dame, hvis overkrop kun er sparsomt tildækket af en gennemsigtig top.

På den tilknyttede bærbare computer kan man straks se, hvor testpersonens øjne impulsivt søger hen - nemlig til det sted cirka midt på siden, som resten af de (mandlige) beskueres øjne sikkert også sigter direkte mod.

"Systemet er jo portabelt, og vi ved, at det bliver brugt i for eksempel indkøbscentre til større undersøgelser af folks læsevaner," lyder det fra Vijay Kumar Kotagiri fra iMotions.

Inspiration fra USA

Inspirationen til den dansk-svenske TechFest kommer oprindeligt fra Microsofts hovedkvarter i USA, der i mange år har holdt en årlig TechFest - dog med det hovedfokus at forbedre innovationen på tværs af koncernen.

Sådan er det ikke i Danmark, hvor Vedbæk site leader Charlotte Mark har meget svært ved at sætte en finger på et konkret udbytte for Microsoft ved at være vært for TechFesten.

For det er faktisk slet ikke Microsofts mål at suge nye teknologier til sig og indlede nye samarbejder med de innovative selskaber, fortæller hun.

"Ideen er mere, at vi i Microsoft henter ny energi til dagligdagen ved at se de nye projekter. Det summer jo af innovation på sådan en dag. Men vigtigst er det, at vi får skabt mere innovation i lokalområdet. Og det er også vigtigt for den position, som Microsoft i Øresundsregionen har i den globale organisation," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere