Artikel top billede

Nettet flyder med powerpoint-persondata

Datatilsynet ser en stor vækst i antallet af sager om offentliggørelse af persondata i for eksempel præsentationsmateriale. Senest er 2.000 lungecancer-patienters cpr-numre røget på nettet.

Hele otte sager om persondata, der er blevet offentliggjort gennem Powerpoint-præsentationer, har holdt Datatilsynet beskæftiget siden foråret.

Senest er datatilsynet gået ind i en sag om offentliggørelse af 2.000 lungecancer-patienters cpr-numre på siden lungecancer.dk, som drives af Odense Universitetshospital under Region Syddanmark.

Og sagen er ikke unik. For en måned siden afsluttede tilsynet en sag fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Efter et foredrag på Danmarks Tekniske Universitet med en foredragsholder fra Statens Seruminstitut blev 10 danskeres personnummer og helbredsinformation lagt på nettet ved en fejl.

Foredragsholderens Powerpoint-præsentation rummede en indlejret Excel-fil, og da universitetet offentliggjorde præsentationen var det ifølge Datatilsynet i strid med persondataloven og tilsynet har udtalt, at offentliggørelsen var meget beklagelig.

Fik besked sidste år

Lena Andersen fra Datatilsynet fortæller, at alle offentlige myndigheder allerede sidste år fik besked på at stramme op på procedurerne. Tilsynet sendte et brev til alle landets myndigheder om problemerne med offentliggørelse over nettet.

Noget tyder dog på, at det ikke var nok.

Lena Andersen fortæller, at der har været en stor vækst i antallet af sager om offentliggørelse af persondata på internettet. I de fem år fra 2003 til 2007 var der anslået et gennemsnit på ti sager om året. I år har tilsynet allerede registreret cirka 20 sager.

Også en stigning i sager om sikkerhedsbrister af anden art vidner om forkert omgang med persondata. I år har Datatilsynet haft mellem 10 og 15 sager, hvor der har været omkring fem sager af den type om året i de fem foregående år.

Derfor overvejer Datatilsynet nu, hvordan udviklingen kan vendes.

"Vi har kig på, om vi skal skrive ud på samme måde som vi gjorde sidste år," siger Lena Andersen.

Tre typer fejl

Lena Andersen forklarer, at tilsynet gør meget ud af at skabe offentlig opmærksomhed om problemet for at få alle myndigheder til at være opmærksomme på problemstillingen.

"Vi offentliggør meget om det her og lægger en masse information ud på nettet for at skabe opmærksomhed," siger hun.

Datatilsynet oplever især tre typer fejl, når der bliver offentliggjort data på nettet.

Offentliggørelse i almindelig tekst i dokumenter, offentliggørelse i præsentationer i form af vedhæftede filer og offentliggørelse på grund af ubehjælpelig anonymisering, for eksempel med digital overstregning, som ikke sletter selve teksten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere