Danmark rykker Sverige for svar om overvågning

Det danske justitsministerium rykker Sverige for et svar på overvågningslovens konsekvenser i Danmark. Nu lover nabolandet svar inden for nogle uger.

Sverige lover nu Danmark svar på spørgsmålet om følgerne af den omdiskuterede overvågningslov inden for nogle uger.

Det fortæller Mattias Broman, der er Kansliråd i Sekretariatet for Efterretningsspørgsmål hos Forsvarsdepartementet i Sverige.

Oplysningen kommer få dage efter, at Dansk Industri med en række sikkerhedsvejledninger placerede Sverige på et nyt trusselsniveau på grund af et manglende svar til den danske regering om overvågningslovens betydning for Danmark.

Detaljer stadig på tegnebrættet
Men selvom Danmark altså kan forvente et svar på spørgsmålet inden for nogle uger, er det usikkert, hvad det danske Folketing kan bruge svaret til.

"Spørgsmålet fra Danmark kommer på et tidspunkt, hvor vi er i færd med at udarbejde detaljerne for implementeringen af loven," siger Mattias Broman.

Problemet er nemlig, at Sverige stadig arbejder på højtryk med detaljerne i de forordninger, regeringsbeslutninger og lovforslag, der allerede fra næste år skal blive til FRA-loven.

At arbejdet pågår i 11. time, skyldes især det forlig som de fire svenske regeringspartier indgik i september, som resulterede i en række ændringeraf den omdiskuterede overvågningslov.

Det er imidlertid ikke alle ændringer, som behøver at være klar til nytår. Den del af loven, som vedrører myndigheden Försvarets Radioanstalts aflytning af datatrafik gennem Sverige, træder først i kraft til oktober 2009, mens andre dele iværksættes allerede fra starten af året.

Svært at se et år frem
"Mange af de ting, som skal gælde næste år, er vi i færd med at arbejde på netop nu. Og fordi vi netop nu arbejder på at forberede beslutningerne inden for regeringskansliet, altså imellem de enkelte ministerier, kan vi ikke udtale os om, hvordan det præcis vil se ud," siger Mattias Broman.

Samtidig ved Forsvarsdepartementet allerede nu, at der på grund af septemberforliget vil ske ændringer i overvågningsloven i løbet af 2009.

Derfor er det nemt at fortælle Danmark, hvordan overvågningsloven ser ud i øjeblikket, men langt sværere at se et år frem.

"Vi kan kun i overordnede vendinger formulere præcis, hvor sagen står om et års tid. Vi arbejder på detaljerne," siger Mattias Broman.

Justitsministeriet rykkede Sverige
Hos det danske Justitsministerium fortæller chef for Strafferetskontoret Jens Røn, at man så sent som tirsdag formiddag har rykket svenskerne for et svar på spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg om overvågningslovens betydning for Danmark.

Han understreger, at kommunikation mellem nationerne er sket helt i den sædvanlige broderlige ånd.

Samtidig er der almindeligvis stor forskel på, hvor hurtigt et spørgsmål mellem landende besvares.

Svartiden har typisk en sammenhæng med spørgsmålets bredde og kompleksitet, mens de undelandske myndigheders øvrige arbejdsopgaver også kan spille ind på hurtigheden af de internationale forespørgslers svarhastighed.
IT-JOB

Enghouse Interactive A/S

Software Developer

Capgemini Danmark A/S

IGNITE Graduate Program
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Ny topchef skal lede det danske it-sikkerhedsfirma CSIS mod nye internationale markeder
CSIS' nye topchef, Daniel Shepherd kommer til at stå i spidsen for selskabets ekspansion i nye markeder.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.