Danmark rykker Sverige for svar om overvågning

Det danske justitsministerium rykker Sverige for et svar på overvågningslovens konsekvenser i Danmark. Nu lover nabolandet svar inden for nogle uger.

Sverige lover nu Danmark svar på spørgsmålet om følgerne af den omdiskuterede overvågningslov inden for nogle uger.

Det fortæller Mattias Broman, der er Kansliråd i Sekretariatet for Efterretningsspørgsmål hos Forsvarsdepartementet i Sverige.

Oplysningen kommer få dage efter, at Dansk Industri med en række sikkerhedsvejledninger placerede Sverige på et nyt trusselsniveau på grund af et manglende svar til den danske regering om overvågningslovens betydning for Danmark.

Detaljer stadig på tegnebrættet
Men selvom Danmark altså kan forvente et svar på spørgsmålet inden for nogle uger, er det usikkert, hvad det danske Folketing kan bruge svaret til.

"Spørgsmålet fra Danmark kommer på et tidspunkt, hvor vi er i færd med at udarbejde detaljerne for implementeringen af loven," siger Mattias Broman.

Problemet er nemlig, at Sverige stadig arbejder på højtryk med detaljerne i de forordninger, regeringsbeslutninger og lovforslag, der allerede fra næste år skal blive til FRA-loven.

At arbejdet pågår i 11. time, skyldes især det forlig som de fire svenske regeringspartier indgik i september, som resulterede i en række ændringeraf den omdiskuterede overvågningslov.

Det er imidlertid ikke alle ændringer, som behøver at være klar til nytår. Den del af loven, som vedrører myndigheden Försvarets Radioanstalts aflytning af datatrafik gennem Sverige, træder først i kraft til oktober 2009, mens andre dele iværksættes allerede fra starten af året.

Svært at se et år frem
"Mange af de ting, som skal gælde næste år, er vi i færd med at arbejde på netop nu. Og fordi vi netop nu arbejder på at forberede beslutningerne inden for regeringskansliet, altså imellem de enkelte ministerier, kan vi ikke udtale os om, hvordan det præcis vil se ud," siger Mattias Broman.

Samtidig ved Forsvarsdepartementet allerede nu, at der på grund af septemberforliget vil ske ændringer i overvågningsloven i løbet af 2009.

Derfor er det nemt at fortælle Danmark, hvordan overvågningsloven ser ud i øjeblikket, men langt sværere at se et år frem.

"Vi kan kun i overordnede vendinger formulere præcis, hvor sagen står om et års tid. Vi arbejder på detaljerne," siger Mattias Broman.

Justitsministeriet rykkede Sverige
Hos det danske Justitsministerium fortæller chef for Strafferetskontoret Jens Røn, at man så sent som tirsdag formiddag har rykket svenskerne for et svar på spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg om overvågningslovens betydning for Danmark.

Han understreger, at kommunikation mellem nationerne er sket helt i den sædvanlige broderlige ånd.

Samtidig er der almindeligvis stor forskel på, hvor hurtigt et spørgsmål mellem landende besvares.

Svartiden har typisk en sammenhæng med spørgsmålets bredde og kompleksitet, mens de undelandske myndigheders øvrige arbejdsopgaver også kan spille ind på hurtigheden af de internationale forespørgslers svarhastighed.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.