Artikel top billede

Danmark rykker Sverige for svar om overvågning

Det danske justitsministerium rykker Sverige for et svar på overvågningslovens konsekvenser i Danmark. Nu lover nabolandet svar inden for nogle uger.

Sverige lover nu Danmark svar på spørgsmålet om følgerne af den omdiskuterede overvågningslov inden for nogle uger.

Det fortæller Mattias Broman, der er Kansliråd i Sekretariatet for Efterretningsspørgsmål hos Forsvarsdepartementet i Sverige.

Oplysningen kommer få dage efter, at Dansk Industri med en række sikkerhedsvejledninger placerede Sverige på et nyt trusselsniveau på grund af et manglende svar til den danske regering om overvågningslovens betydning for Danmark.

Detaljer stadig på tegnebrættet

Men selvom Danmark altså kan forvente et svar på spørgsmålet inden for nogle uger, er det usikkert, hvad det danske Folketing kan bruge svaret til.

"Spørgsmålet fra Danmark kommer på et tidspunkt, hvor vi er i færd med at udarbejde detaljerne for implementeringen af loven," siger Mattias Broman.

Problemet er nemlig, at Sverige stadig arbejder på højtryk med detaljerne i de forordninger, regeringsbeslutninger og lovforslag, der allerede fra næste år skal blive til FRA-loven.

At arbejdet pågår i 11. time, skyldes især det forlig som de fire svenske regeringspartier indgik i september, som resulterede i en række ændringeraf den omdiskuterede overvågningslov.

Det er imidlertid ikke alle ændringer, som behøver at være klar til nytår. Den del af loven, som vedrører myndigheden Försvarets Radioanstalts aflytning af datatrafik gennem Sverige, træder først i kraft til oktober 2009, mens andre dele iværksættes allerede fra starten af året.

Svært at se et år frem

"Mange af de ting, som skal gælde næste år, er vi i færd med at arbejde på netop nu. Og fordi vi netop nu arbejder på at forberede beslutningerne inden for regeringskansliet, altså imellem de enkelte ministerier, kan vi ikke udtale os om, hvordan det præcis vil se ud," siger Mattias Broman.

Samtidig ved Forsvarsdepartementet allerede nu, at der på grund af septemberforliget vil ske ændringer i overvågningsloven i løbet af 2009.

Derfor er det nemt at fortælle Danmark, hvordan overvågningsloven ser ud i øjeblikket, men langt sværere at se et år frem.

"Vi kan kun i overordnede vendinger formulere præcis, hvor sagen står om et års tid. Vi arbejder på detaljerne," siger Mattias Broman.

Justitsministeriet rykkede Sverige

Hos det danske Justitsministerium fortæller chef for Strafferetskontoret Jens Røn, at man så sent som tirsdag formiddag har rykket svenskerne for et svar på spørgsmålet fra Folketingets Retsudvalg om overvågningslovens betydning for Danmark.

Han understreger, at kommunikation mellem nationerne er sket helt i den sædvanlige broderlige ånd.

Samtidig er der almindeligvis stor forskel på, hvor hurtigt et spørgsmål mellem landende besvares.

Svartiden har typisk en sammenhæng med spørgsmålets bredde og kompleksitet, mens de undelandske myndigheders øvrige arbejdsopgaver også kan spille ind på hurtigheden af de internationale forespørgslers svarhastighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere