Artikel top billede

Sander vil lære danske it-firmaer samba

Helge Sander, som er til klimakonference i Brasilien, ser muligheder for danske it-firmaer i sambalandet. Nordjyske RTX er allerede rykket sydpå.

"Et overset marked."

Sådan lyder beskrivelsen fra videnskabsminister Helge Sander (V), der i disse dage er til klimakonference i Sao Paolo i Brasilien.

Ministeren er afsted som afløser for statsminister Anders Fogh Rasmussen for at repræsentere Danmark på en stor klimakonference med fokus på biobrændsel.

Men ministeren har fået et par punkter ind i programmet, så han også har mødtes med repræsentanter for danske it-virksomheder. Og ministeren mener, at mange overser mulighederne i Sydamerika.

"På it-området kan man godt få en fornemmelse af, at Brasilien er et overset vækstområde. Der er ikke tvivl om, at Brasilien rummer store muligheder for danske virksomheder," siger Helge Sander fra Sao Paolo.

Han peger på, at der også er en stor politisk vilje til udvikling indenfor it i det store land.

"Vækstraten herovre på it-området er ti procent, så der er gang i den på det her område. Der er afsat store midler til udvikling, som ikke mindst er rettet mod it," siger Helge Sander.

Videnskabsministeren forklarer, at der ifølge hans oplysninger er tre områder, som især kan være interessante for danske virksomheder.

"Telekommunikation, it-sikkerhed og softwareudvikling er nogle af de områder, hvor vi har gode muligheder, siger ministeren.

En af de danske virksomheder, som allerede har taget springet til det store samba-land, er nordjyske RTX, som arbejder med trådløse teknologier.

Tage Rasmussen, administrerende direktør i RTX, fortæller, at virksomheden har etableret et brasiliansk selskab for ganske nylig.

"Vi sælger infrastruktur til teleoperatører. I Brasilien og en stor del af Sydamerika er der en forholdsvis lav dækning på fastnettelefoni. Der har vi så undersøgt, hvor vi synes, der var bedst anvendelse for vores teknologi," siger Tage Rasmussen og tilføjer, at Asien og Afrika var inde i overvejelserne, men da mange af RTXs konkurrenter har hjemmemarked i Asien og markederne er mere fragmenterede i Afrika, valgte RTX Brasilien.

"For at få bedst mulige betingelser har vi valgt at oprette et lille selskab i Sao Paolo. I første omgang betragter vi det som et markedsland," siger RTX-direktøren, som forklarer, at man dog på længere sigt ser flere muligheder.

3.000 byer skal have bredbånd

"Brasilien er kendetegnet ved ret høje toldsatser for import. Så vi kigger på mulighederne for at producere lokalt, men vi har ikke volumen nok endnu. Det ligger bestemt i kortene, også fordi man får fordele i forhold til andre sydamerikanske lande," siger Tage Rasmussen.

Det er kun få måneder siden, at det brasilianske selskab var endeligt etableret, så Tage Rasmussen er ikke meget for at tale om markedsandele og perspektiver endnu. Han har dog store forventninger.

"Markedet er så stort, for der er 280 millioner brasilianere og en fastnetdækning på 20 procent nu og målsætningen er at få den op på 40 i løbet af fem til syv år," fortæller Tage Rasmussen og tilføjer:

"Der er 3.000 byer, hvor man skal lave bredbånd. Og bare vi får en brøkdel af det marked, så har vi en forretning.

RTX arbejder lige nu i det sparsomt befolkede Amazonas-område i det nordlige Brasilien.

Sprogskole og bureaukrati

Der er to store udfordringer, når man etablerer sig i Brasilien. Langt de fleste brasilianere taler kun portugisisk, og Tage Rasmussen fortæller, at det er afgørende at have medarbejdere, som taler flydende portugisisk. Den anden udfordring er et tidskrævende bureaukrati.

"Jeg vil sige, at hvis man skal drive virksomhed der, så skal man være til stede, og være der med portugisisk talende personale. Samtidig skal du fremstå som en virksomhed, der er der for at blive," siger han. Det er også en af årsagerne til, at RTX har etableret et brasiliansk seslskab.

Globale forretninger er ikke fremmede for den nordjyske virksomhed, som har udvikling i Danmark og Hong Kong, produktion i Kina og Indonesien og altså nu er til stede i både Brasilien og Mexico.

Videnskabsminister Helge Sander mener ikke, at sprogproblemer skal holde danske it-virksomheder tilbage.

"Det er en barriere, men it-branchen er en af de brancher, som er bedst til at tackle problemet. Og man kan jo pege på, at de 350 virksomheder, der er i Kina har fundet ud af at løse problemet omkring sprog," siger ministeren.

Trådløse telefoner

Tage Rasmussen forklarer, at RTX sælger en teknologi i Brasilien, som gør det muligt for de lokale teleselskaber at udbrede telefoni og internet på en gang. Teknologien, der bruges kaldes Wireless Local Loop, og der er tale om et hybridnetværk, hvor der bruges dect-teknologi til telefoni og wifi til data.
Masterne har former for sendere, og en rækkevidde på 300 til 500 meter.

"Vi skal bruge fire til seks høje positioner i en by med 25.000 indbyggere," forklarer Tage Rasmussen. Masterne bliver koblet til omverdenen gennem fastnet, fiber eller radio-backbone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere