Artikel top billede

Jasper Hedegaard Bojsen, Microsoft Danmarks tekniske direktør, sammenligner kritikerne af OOXML med Kejserens Nye Klæder. Tegning: Lene Sekjær

Microsoft: OOXML-kritikerne har ikke noget tøj på

Kritikken af OOXML som et lukket format er hul og uden dokumentation, dundrer Microsoft. Kan du selv finde referencer til lukket kode i OOXML-standarden?

Efter en lang, sej kamp om at få ISO-godkendt OOXML-standarden er der alligevel skuffelse i Microsoft-lejren.

Skuffelsen skyldes, at OOXML-kritikere stadig hævder, at der er lukkede referencer til tidligere versioner af Microsofts Office-pakker i den 7.228 sider store OOXML-standard, som standard-organisationen ISO for nylig har publiceret efter et halvt års forsinkelse.

"Hvis der endelig skulle være problemer med åbenheden i OOXML, så fremhæv dem med konkrete eksempler i teksten. Fremlæg dokumentation for fejlene," lyder opfordringen fra Microsoft Danmarks tekniske direktør, Jasper Hedegaard Bojsen.

"Jeg mener virkelig, at kritikerne i lighed med kejseren ikke har noget tøj på," fnyser Jasper Hedegaard Bojsen.

Han understreger, at der ikke er noget at komme efter i OOXML, efter tekniske udvalg i knap hundrede lande har kigget standarden efter i sømmene i de sidste par år.

"Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Videnskabsministeriet og EU har også kigget processen i Dansk Standard igennem uden at finde kritikpunkter," påpeger Jasper Hedegaard Bojsen, som har siddet med i det udvalg hos Dansk Standard, der har behandlet og godkendt OOXML-standarden til ISO.

Umulig opgave

En af OOXML-udvalgskollegerne hos Dansk Standard er DTU-professor Henrik Madsen, der gentagne gange har påpeget interoperabilitetsproblemer med OOXML.

"På DTU bestræber vi størst mulig interoperabilitet mellem forskellige platforme som UNIX, Linux, Windows og Mac. Og vi kan vi konstatere, at vi ikke har interoperabilitets-problemer med ODF eller PDF. Det har vi derimod med den nuværende version af OOXML," forklarer Henrik Madsen.

Han skynder sig dog at tilføje, at det i sagens natur ikke er den ISO-godkendte OOXML-standard, fordi ingen software-leverandører endnu har implementeret standarden.

"Jeg er dog ret sikker på, at man kan finde områder i den ISO-godkendte OOXML, der ikke kan implementeres på lige fod i Microsofts egne produkter og forskellige open source-produkter. Desuden kan man muligvis risikere at skulle betale for implementeringen af OOXML i Linux, fordi man kommer til at benytte Microsoft-teknologi."

Kan du finde lukket kode i åben standard?

"Specielt ser jeg potentielle problemer i OOXML afsnit 29500-3 og 29500-4, hvor referencer til lukket Microsoft teknologi kan være gemt. Problemet er desuden, at specifikationen kan lede til tvetydige fortolkninger," siger Henrik Madsen.

Han har dog endnu ikke haft tid til at kigge på den netop publicerede OOXML-standard, og han forventer, at der går mindst et par måneder, inden der er et nogenlunde overblik.

"Det er jo en umulig opgave, fordi standarden er over 7.000 sider lang. Men inden for et par måneder skulle udvalget i Dansk Standard gerne have tygget den igennem," siger Henrik Madsen.

Mangler i standardudkastet

Tidligere har Foreningen for Open Source Leverandører i Danmark (OSL) kritiseret OOXML-standardudkastet.

"Standardudkastet mangler en anvisning af, hvordan man 'mapper' de proprietære binære formater til OOXML. Dermed er der en barriere for, at andre end Microsoft kan vise dokumenter fra Office 97 versionen til Office 2003, sådan som disse dokumenter blev skabt," har formand for OSL, Morten Kjærsgaard, blandt andet skrevet i et brev til Dansk Standards direktør Jacob Holmblad.

Ifølge OSL har den oprindelige OOXML-standardorganisation ECMA i samråd med Microsoft afvist at inddrage muligheden for 'mapping' i specifikationen og i stedet henvist til arbejdet med oversættere i det såkaldte SourceForge-projekt.

OOXML-standarden kan downloades gratis fra ISO's hjemmeside. OOXML-standarden findes i fire dele nederst på hjemmesiden under navnene ISO/IEC 29500-1:2008, ISO/IEC 29500-2:2008, ISO/IEC 29500-3:2008 og ISO/IEC 29500-4:2008.

Skriv gerne eksempler på referencer til lukket kode i tidligere versioner af Office-produkter i OOXML-standarden i debatten under artiklen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.