Artikel top billede

Engelsk Wikipedia-censur droppet igen

Wikipedia åbner igen for adgang til en side, der ellers blev spærret for for få dage siden.

Computerworld News Service: Wikipedia-siden, der blev blokeret denne weekend i Storbritannien på grund af bekymringer om udbredelse af børneporno, er igen blevet tilgængelig.

Denne beslutning gør det også igen fuldt ud muligt for borgere i Storbritannien at redigere artikler i det populære brugerdrevne onlineleksikon.

Internet Watch Foundation (IWF), som er den non-profit organisation, der satte Wikipedia-siden på sin sorte liste, meddelte tirsdag at have skiftet mening i sagen, selvom organisationen stadig mener, at det kontroversielle billede muligvis er ulovligt i Storbritannien.

Billedet er af en nøgen og muligvis mindreårig pige på coveret til et album af den tyske rockgruppe The Scorpions med titlen Virgin Killer.

"I lyset af hvor lang tid billedet har eksisteret og dets store udbredelse, er det besluttet at fjerne denne webside fra vores liste," skriver IWF i en udtalelse.

Omkring 95 procent af Storbritanniens internetudbydere blokerer ifølge Wikipedia websider ud fra IWF's sorte liste.

Non-profit organisationen Wikipedia Foundation, som står bag Wikipedia, roser IWF's beslutning. "Vi er glade for, at IWF er kommet til denne beslutning hurtigt, og for de tusindvis af brugere fra hele verden, der har vist os deres støtte," siger Sue Gardner, leder af Wikipedia Foundation.

Nærmede sig censur

Da Wikipedia Foundation i søndags fandt ud af, at siden var blevet blokeret, reagerede organisationen prompte ved at hævde, at dette nærmede sig censur.

Organisationen påpegede, at blokeringen havde afskåret de fleste borgere i Storbritannien fra at redigere artikler på Wikipedia.

Wikipedia Foundation argumenterede yderligere med, at blokeringen af Wikipedia var uretfærdig, da billedet er bredt tilgængeligt på nettet - heriblandt på giganten Amazon.com, som ifølge Wikipedia sælger det pågældende rockalbum med det kontroversielle coverbillede.

Amazon.com havde mandag ikke svaret på en forespørgsel om at kommentere sagen. Så vidt vides er hverken artiklen eller billedet ifølge Wikipedia blevet dømt ulovligt noget sted i verden.

Albummet har været kontroversielt på grund af coverbilledet siden dets udgivelse for mere end tre årtier siden, og den pågældende Wikipedia-artikel er en "forklarende" artikel, der beskriver "kontroversen omkring billedet på en neutral og informativ facon," og sætter den ind i en sammenhæng, skriver Wikipedia i en FAQ (frequently asked questions, ofte stillede spørgsmål) om sagen.

Wikipedia vurderer, at der er "titusindvis" af britiske borgere, som jævnligt redigerer Wikipedia-artikler, hvilket bliver til omkring 25 procent af alle redigeringer af den engelske version af onlineleksikonet.

Billedet i Wikipedia-artiklen er ikke hostet i Storbritannien, hvilket er noget, som IWF fremhæver i udtalelsen tirsdag.

"Fremtidige indrapporteringer af dette billede, som er hostet i udlandet, vil ikke blive tilføjet listen. Fremtidige indrapporteringer af dette billede, som er hostet i Storbritannien, vil blive bedømt ifølge IWF's procedurer."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere