Artikel top billede

Salget af KMD gør it-chefer nervøse

Computerworld har spurgt kommunale it-chefer om, hvordan de forventer, at fremtiden former sig med KMD ejet af kapitalfonden EQT.

It-chefen i Vejle og på Frederiksberg mener klart, at KMD blev solgt for billigt som også vores forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen har givet udtryk for.

Computerworld har spurgt it-chefen i henholdsvis Herning, Vejle og Frederiksberg Kommune om deres forventninger til samarbejdet med KMD, efter at den kommunale it-leverandør har fået nye ejere - kapitalfonden EQT og den danske pensions- og investeringskoncern ATP.

Plukker de lavthængende

Hans Jørgen Jensen, it-chef, Herning Kommune:
"Hvis man kigger på markedet som sådan, så kan man have nogle ideer om, hvordan sådan en kapitalfond vil tjene sine penge, og tjene penge vil de jo. Det kommunale område er nok ikke det mest oplagte, så spørgsmålet er, om fokus måske i højere grad bliver på det private marked, fordi der er lavthængende frugter der," filosoferer Hans Jørgen Jensen.

Han mener, at der også er penge at tjene på det kommunale område, men at indsatsen i høj grad afhænger af købernes indstilling.

Hernings it-chef frygter, at EQT inden et eventuelt videresalg vil splitte firmaet op i mindre enheder.

"KMD kan ende med at udvikle sig på mange måder. Det kan være positivt, men det kan også være, at det bliver vanskeligere at drive det offentliges it, fordi vi risikerer, at KMD bliver splittet op i mindre enheder," siger Hans Jørgen Jensen.

Hvem ejer nu vores data

Ejerforholdet omkring de kommunale data er en anden side ved EQT og ATP's overtagelse af KMD, der kan gøre Hernings it-chef betænkelig.

"Jeg ved ikke, hvordan vi er stillet der. Hvad med de kommunale data, der ligger hos KMD og som måske er solgt med? Hvad med råderetten over dem? Skal kommunerne til at købe dem tilbage igen? Det gør vi selvfølgelig også i dag hos KMD, men der ejer vi trods alt stadig KMD," siger Hanbs Jørgen Jensen.

Om prisen er rimelig, vil Hernings it-chef ikke udtale sig om.

"Om prisen er rigtig, har jeg inden forudsætninger for at mene noget om," lyder det.

Prisen har til gengæld både Prosas afgående formand, Peter Ussing, og formanden for foreningen af kommunale it-chefer, KITA, Jørgen Kristensen, en mening om.

"Jeg kan godt forstå, at der er bekymring, men KMD er solgt til en europæisk kapitalfond, som stiller krav, men ikke ublu krav, til konstruktionen og målene," siger Jørgen Kristensen blandt andet.

Herning har 85.000 indbyggere og cirka 3.000 brugere på kommunens administrative platform ud af i alt 9.000 ansatte.

Bliver nok ikke billigere

Flemming Brink, it-chef, Vejle Kommune:
"Jeg har ingen forventninger om, at vi ligefrem får billigere løsninger ud af det her, og på et tidspunkt tror jeg, at man kan forestille sig en drejning i retning af, at kommunemarkedet vil fylde mindre og mindre hos KMD," siger Flemming Brink.

Han mener, at det bliver spændende at finde ud af, hvad EQT vil med virksomheden:

"Det synes jeg ikke, står helt klart. Jeg håber ikke, at tingene skal pustes op og så sælges, for vi må erkende, at vores afhængighed af KMD er ret stor."

På en række ydelser - ikke mindst på det sociale område -har KMD de facto monopol.

"Der har de os alle sammen, jeg kender i hvert fald ikke nogen kommuner, der ikke er KMD-kunde på det sociale område," siger Vejles it-chef.

Han håber inderligt, at KMD fortsat vil have stort fokus på kommunerne, men "med bare 98 kommuner og måske færre i fremtiden, så er spørgsmålet, om vi bliver ved med at være interessante for KMD," lyder det retorisk fra Flemming Brink.

Hurtig når det gælder

Brink er meget positiv over for KMD, når det gælder den gamle serviceleverandørs reaktionstid i forhold til de mange lovfæstede krav, der jævnligt er til de offentlige it-løsninger.

"Der er KMD hurtig til at rette ind med somme tider ret korte frister," lyder det fra Vejle Kommune.

Endelig finder Vejle det også interessant, hvor kommunerne kommer til at befinde sig i forhold til det kommende centrale it-organ Statens IT.

Med hensyn til prisen havde Vejles it-chef nok forestillet sig, at den skulle have været noget højere.

"Vi kunne have fået væsentlig mere for KMD i et mere positivt marked end nu, og jeg er enig med Poul Nyrup Rasmussen i hans betragtninger vedrørende prisen," siger Flemming Brink.

Vejle har 104.000 indbyggere og 6.500 brugere på kommunens administrative platform ud af cirka 11.000 ansatte i alt.

Det er jo hele pointen

Flemming Engstrøm, digitaliseringschef, Frederiksberg Kommune:

"Hele pointen omkring KMD har jo været at positionere sig på det private marked. Jeg hører det som en vækststrategi, at KMD vil vokse ved at udbrede forretningen til også det private område. Håber at salget bliver en anledning til det. Det var i hvert fald meningen," siger Flemming Engstrøm.

Rationalet har været, at hvis man fastholder KMD som en udelukkende kommunal leverandør, ja så ville den ikke overleve.

"Jeg vil sgu altid være nervøs - men spørgsmålet er, om jeg skal være mere nervøs for alternativet, altså at KMD kun vækster på det offentlige marked, hvilket, tror jeg, vil give højere priser og øget kompleksitet. Jeg håber, at væksten på det private vil være godt for kontinuiteten på det område, jeg befinder mig på her i Frederiksberg Kommune," siger digitaliseringschefen.

Prisen for KMD på to milliarder kroner har Flemming Engstrøm ikke meget af en mening om, men han siger dog:

"Umiddelbart tænkte jeg; 'det var ikke meget', men jeg har overhovedet ikke forstand på prissætning på virksomheder, så det er bare min umiddelbare mening."

Heller ikke Engstrøm forestiller sig, at der kommer billigere løsninger ud af EQT og ATP's overtagelse af KMD.

"Det ville da være fint, men det er der ingen grund til at tro. For mig handler det om, at KMD bliver ved med at være leverandør på de sociale systemer, hvor de på nogle områder har de facto monopol," siger Flemming Engstrøm, som mener, at ensartede kommunale løsninger kan gavne markedet:

"Standardisering ser jeg som en måde at sikre, at markedet er attraktivt. Hvis 98 forskellige løsninger til 98 forskellige kommuner kan gøres mere ens, så bliver markedet samtidig klart mere attraktivt for nye spillere at komme ind på."

Frederiksberg Kommune har 93.000 indbyggere og et par tusinde brugere på de administrative systemer ud af cirka 7.000 kommunale medarbejdere i alt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere