Artikel top billede

Online-reklamer forsvinder

Tilbage til oversigten

Først blinkede de. Så poppede de op. Og nu blinker, popper de op og larmer på én gang.

Online-reklamer har vel næppe været nogen internet-surferes favoritindhold, men alligevel har de farvestrålende budskaber sponsoreret en stor del af indholdet på nettet i omkring 15 år.

De tider kan snart være forbi, spår fremtidsforsker Klaus E. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning.

"Kan du huske to eller bare én reklame, som du har set på nettet det seneste døgns tid? Nej, vel. Problemet med online-reklamer er jo, at de sjældent virker efter hensigten. Og samtidigt eksisterer de jo kun så længe, som reklamebureauerne kan overbevise virksomhederne om, at de virker," lyder det fra Klaus E. Mogensen.

Han mener, at tendensen med reklamedræbere - også kendt som ad blockere - vil slå endnu tydeligere igennem i 2009, fordi teknologien hele tiden bliver bedre og tilpasset de enkelte browsere, og folk i stigende omfang bliver fortrolige med at installere dem.

"Når krisen kradser, som den gør nu, så er der slet ingen tvivl om, at også selskaberne vil skære på reklameudgifterne. I et opsving reklamerer de efter devisen "går den - så går den". Nu sender de ikke reklamer på gaden, som de ikke er sikre på har den ønskede effekt," siger Klaus E. Mogensen.

Virale reklamer slår til

Research manager Anders Elbak fra analysehuset IDC spår, at mange virksomheder i krisen vil være tvunget til at tænke anderledes og kreativt på flere fronter - herunder også i sin markedsføring.

Han vurderer, at online-reklamemillionerne i stigende vil blive kastet efter søgemarkedsføring, som det blandt andet kendes fra Google Adwords.

"Desuden vil flere virksomheder forsøge sig med viral markedsføring - ofte suppleret med traditionel annoncering," siger Anders Elbak og henviser til kampagner fra blandt andre grænse-shopperne fra Fleggaard.

Hvor meget vil du give?

Traditionelt ønsker folk ikke at betale det store for indhold på nettet, og hvis reklamestrategien svigter - hvem skal så betale for at producere materialet?

"Man kan kigge på online-leksikonet Wikipedia, der tager frivillige donationer i modsætning til reklamer. De penge burde jo egentlig bare række til serverdriften, fordi det er brugerne selv, der producerer indholdet," forklarer Klaus E. Mogensen.

Han understreger, at indholds- og mediebranchen globalt set næppe vil forsvinde helt på grund af de manglende reklameindtægter i 2009, men branchen kan på længere sigt være tvunget til at tænke radikalt anderledes og opbygge helt andre forretningsmodeller.

Især services som prissammenligning på forskellige produkter vil gøre sig godt i forbrugernes øjne, mener Klaus E. Mogensen.

Tilbage til oversigten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere