Artikel top billede

Dommere anklages for sjusk i overvågningssager

Dommerne i Danmark er for rundhåndede med at udstede dommerkendelser i sager om tele-overvågning, lyder det fra en advokat. Det er loven, der er for mild, svarer dommerne igen.

Dommer-standen i Danmark er kommet på anklagebænken, når det drejer sig om at udstede dommerkendelser til politiet i ordensmagtens mange tele-overvågningssager.

Kritikken går på, at landets juridiske håndhævere er for sløsede, når det kommer til at udstede dommerkendelserne til politiet.

I 2006 blev der således udstedt 3.477 dommerkendelser på 3.572 anmodninger svarende til, at flere end 97 procent af politiets forespørgsler blev imødekommet af en dommer i Danmark. I andet halvår af 2007 var tallene på 1.060 dommerkendelser ud af 1.071 anmodninger - eller 99 procents imødekommenhed hos dommerne.

"Statistikken viser, at politiet stort set får medhold i alle forespørgsler, og man skal nok have en grundigere proces, hvor politiet i større udstrækning skal kunne dokumentere, hvorfor man lige skal have udleveret teledata på en mistænkt. Domstolene er simpelthen for føjelige," siger advokat Henrik Stagetorn.

Han får opbakning fra Jens Ottosen-Støtt, som er juridisk direktør i Telia og formand for teleoperatørernes brancheorganisation.

"Dommerne undersøger kun formelle ting som eksempelvis om sagen indeholder kriminalitet med en strafferamme, og politiets forespørgsler undergår reelt ingen kvalitativ bedømmelse hos dommerne. Dommerkendelserne bliver på den måde udstedt mere eller mindre automatisk," fortæller Jens Ottosen-Støtt.

Dommer-formand: Vi følger lovgivningen
Formand for Dommerforeningen, Jørgen Lougart, har hørt kritikken før.

"Det er svært at vægre sig mod kritikken, men det er jo åbenbart den pris, man har valgt, for at have et retssamfund, der straffer forbrydere. Dommerne følger jo bare loven," lyder hans svar på angrebene.

Jørgen Lougart understreger derfor, at hvis man synes, der bliver aflyttet for meget, så skal loven strammes op.

Ikke entydige løsninger

Samtidigt påpeger dommer Jørgen Lougart, at der er sager, hvor overvågning af flere personer kan være givtigt.

Det drejer sig eksempelvis om narkosager, hvor tiltag som telefonaflytning oftest bliver benyttet.

"Narkosager involverer oftest mange personer, og man kan godt aflytte fem personer, men kun få dømt og fængslet to af dem, fordi de tre andre er sprunget fra handlen. Så er spørgsmålet jo bare, om aflytningen af de sidste tre personer er forkert - og det mener jeg ikke, at der er et entydigt svar på," siger Jørgen Lougart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere