Artikel top billede

Økonomien kan spænde ben for Windows 7

Den turbulente økonomi kan vise sig at komme til at lægge en dæmper på de store virksomheders opgradering til Windows 7.

Computerworld News Service: Selvom mange virksomheder valgte at springe over Windows Vista og derfor stadig bruger det efterhånden forældende styresystem Windows XP, mener analytikere at økonomien kan bremse Windows 7.

Betaen af Windows 7, der blev offentliggjort i januar, får gode anmeldelser, men det vil måske ikke være nok til at inspirere det store erhvervsliv til at opgradere i lyset af stramme it-budgetter og det faktum, at mange skærer i alle de omkostninger, de overhovedet kan.

"Jeg tror, at recessionen vil lægge en dæmper på stort set hvad som helst," fortæller David Smith, som er vice president og partner i analysehuset Gartner.

Windows 7 forventes at udkomme, før året er omme eller allersenest tidligt næste år. Undtaget, hvis økonomien bliver dramatisk bedre, peger alle tegn på, at der budgetterne stadig vil være pressede til den tid.

Titusinder af job er blevet skåret bort i de sidste adskillige måneder for at forsøge at spare på omkostningerne i virksomheder på tværs af alle brancher. Disse nedskæringer og fyringer viser ikke blot, at de samlede budgetter er stramme, men betyder også, at virksomhederne sandsynligvis vil have et overskud af klient-pc'er, som kan overføres til andre medarbejdere, påpeger Michael Cherry, som er analytiker hos analysevirksomheden Directions on Microsoft.

"Hvis de fyrer ansatte, har de pludselig flere klient-pc'er, end de har brug for, så de kan jo blive omallokeret til andre ansatte," forklarer han.

Disse maskiner kører sandsynligvis Windows XP, da kun ni procent ud af næsten 1.000 nordamerikanske og europæiske virksomheder, der blev adspurgt i en undersøgelse fra Gartner for nyligt, svarede, at de havde opgraderet til Windows Vista.

XP flosset i kanten

Windows 7 vil dog på trods af økonomien sandsynligvis ikke blive så katastrofalt et styresystem i erhvervssektoren, som Vista blev, vurderer analytikere og it-professionelle. Der er gode grunde til at opgradere til Windows 7, selv hvis virksomhederne bliver nødt til at skrabe kistebunden.

XP er nu otte år gammel og begynder at flosse i kanterne ifølge Andrew Brust, som er chef for ny teknologi hos it-konsulentvirksomheden twentysix New York.

"Styresystemet har holdt sig rigtig godt, men dets alder begynder nu tydeligt at vise sig," siger han.

Kunder, der har mulighed for at opgradere til Windows 7, bør og vil sandsynligvis gøre det, selvom budgetterne er så stramme, som de er, fordi de nu har ventet så længe, fremhæver Andrew Brust.

"Mange kunder afholdte sig nok fra at opgradere til Vista for at vente på efterfølgeren, så der er virkelig noget opgraderingsefterslæb at tage sig af," påpeger han.

Herudover vil virksomheder begynde at opleve kompatibilitetsproblemer mellem XP og tredjeparts-applikationer, idet styresystemet bliver ældre, tilføjer Andrew Brust.

"Økonomien er ikke blot en udfordring for kunder, den er også en udfordring for softwarevirksomheder, som kun har råd til at understøtte et begrænset antal versioner af eksempelvis et styresystem," forklarer han.

Andrew Brust tilføjer, at forbedrede sikkerhedsfunktioner i Windows 7 og dets overlegenhed på 64-bitscomputere også er gode grunde til, at virksomheder bør opgradere.

Michael Cherry indvender dog, at når virksomheder løsner budgettet lidt for at købe nye maskiner, så køber de nok ikke de dyrere 64-bitcomputere. Derfor er argumentet med 64-bit - som Microsoft også forsøgte at bruge til at sælge Vista - nok ikke så slagkraftigt.

Det er derfor, at Microsoft arbejder på at få Windows 7 til at køre godt på ældre pc'er samt nye lavpris-pc'er og netbooks. Dette, fortæller Andrew Brust, vil gøre Windows 7 "mere attraktiv som en opgradering til samtlige pc'er i en organisation," end Vista var med sine svære hardwarekrav.

Server-sammenhæng en fordel

Michael Cherry er dog stadig reserveret i sin bedømmelse af, om Windows 7 vil komme til at køre godt på ældre eller lavpris-pc'er, indtil han ser den endelige udgivelse.

"Det er bestemt et mål at gøre styresystemet let og hurtigt, men jeg tror på den anden side ikke, at det er nogens mål med et nyt styresystem at gøre det dårligere, tungere og langsommere," påpeger han.

"Jeg er sikker på, at der var det samme mål med Vista. Så vi ved ingenting, før vi ser den endelige kode."

For Michael Cherry findes der en mere tungtvejende grund til, at virksomhederne bør opgradere. Navnlig et sæt funktioner i Windows 7, der giver nye muligheder i serverversionen af styresystemet, Windows Server 2008 R2, som Microsoft forventes at udgive kort tid efter Windows 7.

Traditionelt udgiver Microsoft nye klient- og server-versioner af Windows omtrent samtidig og sælger dem til kunderne som "bedre sammen". Denne taktik virkede ikke for Vista og Windows Server 2008, men sammenhængen mellem dem var heller ikke åbenlys, fortæller Michael Cherry.

Der er netværks- og andre funktioner i Windows Server 2008 R2, der udnytter nye funktioner i Windows 7, så Microsoft vil denne gang muligvis have bedre held med at promovere de to styresystemer sammen på trods af den haltende økonomi, mener han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere