Artikel top billede

Surfray havde milliard-potentiale inden for søgninger

Surfray har siddet på teknologi, der har haft et enormt vækstpotentiale.

Igennem årenes løb har Surfray opkøbt konkursramte it-selskaber med stort potentiale.

Det drejer sig om Speed of Mind og Mondosoft. Begge selskaber udviklede søgeværktøjer, der var helt fremme i front på det internationale marked.

Det bekræfter Stephen Arnold, en ledende autoritet indenfor database-design og online-systemer.

"Surfray havde tre teknologier, som selskabet kunne sælge, nemlig Speed of Mind, Ontolica og Mondosearch. Alle tre teknologier faldt imidlertid bagud i forhold til resten af markedet," mener Stephen Arnold.

It-manden Asger Jensby var i 2007 også interesseret i Mondosoft, da selskabet gik konkurs i oktober 2007.

"Dem, jeg gik i samarbejde med for at købe konkursboet efter Mondosoft, var ledende medarbejdere i Surfray bestående af den administrerende direktør og nummer to i selskabet. Vi var primært interesserede i Ontolica-delen," fortæller Asger Jensby.

Men det blev altså Martin Veise og Surfray, der med et bud på 2,6 millioner kroner vandt konkursboet.

Derefter skulle der betales to årlige rater på hver to millioner kroner, og Surfray overtog også alle medarbejderforpligtelser, der var på fem millioner kroner. Det vil altså sige, at Mondosoft blev købt for 11,6 millioner kroner af Surfray.
Derudover var der, i følge Martin Veise, supportforpligtelser over for Mondosofts tidligere kunder, der løb op i et par millioner kroner.

Gennem årene havde der i alt været postet over 200 millioner kroner ind i Mondosoft.

"I en sådan vidensbaseret virksomhed, er medarbejderne et vigtigt aktiv. Som jeg hører det, forsvandt størstedelen af medarbejderne i Mondosoft kort tid efter, at de var blevet opkøbt af Surfray. Derfor er konkursboet efter Surfray ikke interessant længere," siger Asger Jensby

Norsk milliard-guldæg

Det konkurs-ramte firma Speed of Mind blev opkøbt af Surfray i 2006.

Inden da havde man udviklet en unik søge-teknologi, der ifølge tidligere direktør for selskabet, Kasper Skou, var langt mere brugervenlig end de førstegenerations-søgemaskiner, som Google og Yahoo stod bag.

Dette bekræftes af Stephen Arnold.

"Speed of Mind var et fremragende produkt, men der blev ikke gjort noget ved teknologien, efter at selskabet blev overtaget af Surfray."

Men pengene slap efterhånden op i Speed of Mind, og det blev Surfray, der opkøbte virksomheden.

"Det er ærgerligt, at vi har haft fire fremragende søgningsteknologier i Danmark, som ikke er blevet til noget," siger Ulrik Jørring, vicedirektør i Vækstfonden.

Thomas Rask Thomsen, der var udvikleren bag Speed of Mind, mener, at teknologien bag Speed of Mind kunne sammenlignes med den teknologi som FAST i Norge, der blev opkøbt af Microsoft for seks milliarder, har.

"Vores konkurrenter i Norge havde nogle kompetencer, som vi ikke havde, og ligeså havde vi noget, som de ikke kunne. Men grundlæggende så er det hastigheden i søgefunktioner, der er det interessante," siger han.

Stephen Arnold var i efteråret 2008 i Danmark for at holde tale på JBoye 08-konferencen, der blev holdt i Århus.

Forud for konfenrencen havde Natanya Goldschmidt, Martin Veises kone, inviteret Stephen Arnold på kaffe på Surfrays kontor i Danmark. Så kunne Stephen Arnold ved selvsyn, se hvordan det stod til i den danske forretning.

Men da Stephen Arnold kom til konferencen, fik han aldrig fat på Natanya Goldschmidt på trods af gentagne forsøg på kontakt fra Stephen Arnolds side.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere