Artikel top billede

Danske HP-chefer går ned i løn - ønsker ansatte med

De danske topchefer for HP hakker 10 procent af deres løn og ytrer ønske om, at de ansatte også accepterer lønnedgang.

Det handler kort og godt om at redde arbejdspladser, når Hewlett-Packard skærer i sine ansattes løn. I USA har Mark Hurd bebudet, at han vil gå 20 procent ned i løn.

Nu meddeler ledelsen i Danmark, at den vil 10 procent ned i løn.

"Det handler kort og godt om solidaritet," siger Henrik Kirkeskov, pressechef for Hewlett-Packard i Danmark.

"I Danmark er det på frivillig basis, når medarbejderne går ned i løn, men der er positiv stemning for det."

De menige medarbejdere i Danmark skal gå mellem 2,5 procent og fem procent ned i løn i år, hvis det står til ledelsen i HP - afhængig af hvilken faggruppe, de tilhører.

Besparelserne på løn kommer i forlængelse af, at Hewlett-Packards kvartals regnskab viste et fald i salget af printere på 33 procent.

Selv om man samlet set oplevede en spinkel fremgang i forhold til sidste år, så var gevinsterne mest kommet som følge af købet af service-firmaet EDS.

De dårlige resultater kommer i hælene på et afmattet marked som følge af finanskrisen.

Derfor har det været nødvendigt med en handlingsplan for at tune firmaet til at modstå de værste bølger af den globale krise.

Men mens man i HP ser det nødvendigt at gennemføre denne plan, så man kan undgå at reducere antallet af arbejdspladser, er man mindre positiv i fagforbundet LO.

"LO har en mangeårig erfaring med dårlige løsninger som følge af lønnedgang. Men vi respekterer, at man på de lokale arbejdspladser finder løsninger, der passer til den enkelte virksomhed," udtaler Louise Høst, kommunikationschef i LO.

Gearet til comeback

Men i HP så ser man ingen anden mulighed end at gå kollektivt ned i løn, når krisen kradser så hårdt.

"Vi vil gerne bevare de arbejdspladser, der nu engang er. Strukturelt set så er vores organisation sådan som den skal være," siger Henrik Kirkeskov.

"Når hjulene kommer i gang igen, så skal vi være parate til at satse hårdt på markedet. Det gør vi ikke ved at afskedige en masse folk i dag. Der bliver vi nødt til at være mere fremsynet og i stedet bevare organisationen som den er."

Henrik Kirkeskov fortæller, at der er bred opbakning hos medarbejderne omkring nedgangen i løn.

"Det er sådan, at man i vores organisation har et princip om, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs. Derfor går vores ledelsesgruppe i Danmark også 10 procent ned i løn," siger Henrik Kirkeskov.

I HK er man skeptisk over for HP's position.

"Vi går imod lønnedgang på arbejdsmarkedet. Vi bliver nødt til at gå ind og kigge på realiteterne i det her. Hvor stor er beskæftigelsesgarantien for medarbejderne efter lønnedgangen," spørger Kim Jung-Olsen, faglig sekretær i HK medier og industri.

HK har tænkt sig at forhøre sig hos Hewlett-Packard for at kende nærmere til detaljerne omkring forslaget om en generel lønnedgang for de ansatte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere