Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Koben_top)

Hver anden medarbejder stjæler data, når de går

En undersøgelse af 945 personer, der inden for de sidste 12 måneder er blevet fyret eller har sagt deres job op, viser, at 59 procent tilstår at have stjålet data.

Computerworld News Service: Ikke mindre end 67 procent af 945 fratrådte personer har brugt fortrolig information fra deres tidligere virksomhed i et nyt job.

Disse konklusioner kommer fra undersøgelsen "Jobs at Risk = Data at Risk," der netop er blevet offentliggjort af Ponemon Institute.

Analyseinstituttets undersøgelse viser, at 61 procent af de respondenter, der havde en negativ indstilling til deres tidligere arbejdsplads, stjal data, mens kun 26 procent af respondenterne med en positiv indstilling stjal data.

Kun 31 procent af de adspurgte svarede, at de havde "tillid" til, at deres tidligere arbejdsgiver ville "handle med integritet og rimelighed," 25 procent var "ikke sikre", og 44 procent havde ingen tillid til deres tidligere arbejdsgiver.

Ud af 945 adspurgte personer i undersøgelsen, der er sponsoreret af Symantec, svarede 37 procent, at de blev afskediget, 38 procent svarede, at de havde fundet et nyt job, og 21 procent svarede, at de forlod deres virksomhed, fordi de forventede fyringer.

Respondenterne beskriver deres arbejdsroller som henholdsvis 20 procent såkaldt "corporate information technology", 10 procent regnskab og bogføring, 24 procent salg, 8 procent marketing og kommunikation, og de resterende er spredt ud over områder som ledelse, logistik og transport, forskning og udvikling og HR. De kommer fra over 20 forskellige brancher såsom produktion, sundhedspleje, uddannelse og stat.

"Der er på nuværende tidspunkt mange tragiske scenarier, hvor folk er under kolossalt pres," fortæller Kevin Rowney, som er stifter af DLP-divisionen af Symantec, som har sponsoreret undersøgelsen, fordi virksomheden gerne ville have større indsigt i problemet med datatyveri.

Rowney fortæller, at han personligt kender til en bank, der benytter sig af Symantecs produkter til forhindring af datatyveri, hvor der var en fyringsepisode, hvor alle fyrede ansatte på deres fyringsdag forsøgte at få fingre i information om højtprofilerede personer i virksomheden, i det håb at det kunne hjælpe dem i tiden fremover.

Papir, cd, dvd, usb og mail

De mest populære dokumenter at stjæle var ifølge undersøgelsen e-mail-relateret information og printede filer.

De mindst populære var pdf-filer, databasefiler og direkte tyveri af kildekode. Tyverierne blev udført ved simpelthen at bære papirdokumenter ud af bygningen eller ved at overføre data til en cd, dvd eller usb-nøgle eller ved at sende dokumenter som vedhæftninger i e-mails til en personlig e-mailkonto.

Nogle respondenter tilstod, at de godt vidste, at det var forkert af dem at tage information med sig, men 79 procent af de, der svarede, at de havde taget data uden at have lov, kom med forskellige undskyldninger, heriblandt at "alle andre også gjorde det," at informationen måske kunne vise sig brugbar, og at "virksomheden ikke kan spore informationen tilbage til mig."

Rowney tror, at meget af denne opførsel kan forklares som værende "følelsesmæssigt motiveret i en stresset periode" nærmere end "luskede personer," der omhyggeligt over flere måneder planlægger et datatyveri. "Meget af dette kan forklares med folk, der tager ukloge beslutninger i kampens hede," mener han.

Overraskende nok svarede 24 procent af respondenterne, at de efter deres afskedigelse stadig havde adgang til deres tidligere arbejdsgivers computersystemer. Over 50 procent havde stadig adgang ind til mellem en dag og en uge efter afskedigelse, og 20 procent havde adgang indtil over en uge efter afskedigelse.

Selvom Rowney erkender, at der ikke er nogen perfekt løsning til at forhindre al tyveri af papirdokumenter og data, så findes der mange skridt, en virksomhed kan tage ved at benytte sig af teknologiske løsninger og håndhævelse af klart definerede databeskyttelsespolitikker for at undgå mange af problemerne.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere