Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær (Foto: Illustration: Lene Sekjær)

Her er vinderne på det offentlige it-marked

Seks leverandører var de mest valgte i det offentlige i 2008. Her kan du se listen over, hvem der klarer sig bedst på et marked på mere end 13 milliarder kroner.

Når krisen får de private virksomheders it-indkøbere til at sætte sig tungt på låget til pengekassen, så vokser interessen for de kunder, der stadig har penge at bruge. En af de mest populære er det offentlige, som hvert år bruger over 13 milliarder kroner på it.

De penge er der hård kamp om at få fat i, og virksomhedernes evne til at få adgang til de offentlige ordrer kan blandt andet måles på, hvem der vinder det offentliges udbud.

Hvert år gennemgår analysevirksomheden CEDI alle de vindere af udbud, som er blevet offentliggjort. I år viser listen, at én virksomhed har bidt sig fast i en klasse over de øvrige: KMD.

Her kan du se de seks mest vindende leverandører i de 103 annoncerede udbudsafgørelser, hvor udbuddet fandt sted sidste år. I alt har 93 leverandører været vindere, men en stor del af disse er på rammeaftaler. Top seks tegner sig for 26 procent af udbuddene.

Vinder i offentlige udbud:
KMD: 16
CSC: 6
Fujitsu Services: 6
Atea/ Topnordic: 4
Grontmij Carl Bro: 4
Medaliogic: 4

Stærk base

En stor base i kommunerne og nyfunden styrke på det statslige marked er med til at gøre KMD til den mest vindende it-leverandør i det offentlige sidste år. Det er hovedkonklusionen i den årlige udbudsanalyse fra Center for Digital forvaltning, CEDI, som udkommer fredag.

Analysen, som bygger på en gennemgang af alle de offentliggjorte vindere af udbud i det offentlige sidste år, viser, at KMD har klaret sig godt i sit traditionelle marked, kommunerne, og samtidig altså har bevæget sig ind på det statsmarkedet og vundet flere udbud.

Direktør Troels Andersen fra CEDI, der står bag undersøgelsen, forklarer, at det tilsyneladende er KMD's bredde på systemfronten, der gør forskellen.

Medialogic udfordrer sammen med Fujitsu Services vinderen KMD i kommunerne, mens den delte andenplads til CSC er hentet på tværs af stat og kommuner, blandt andet gennem en stærk position på løn- og HR-området.

Også Grontmij Carl Bro har markeret sig indenfor et specielt felt, nemlig geodata-området, hvor der ifølge CEDI er en stor udvikling i markedet. Atea (tidligere Topnordic, red.) har markeret sig stærkt på flere statslige rammeaftaler om indkøb.

Kamp i staten

Kampen om de statslige it-kunder er hårdere end på det kommunale område.

En af grundene til, at KMD samlet er den leverandør, som vinder flest udbud, er at den gamle kommunale virksomhed gør det godt på tværs af både stat og kommuner. Samtidig har de for tiden flere gode projekter at prale af.

"KMD løste strukturreformen rigtig godt. Det giver kredit. De har nogle specifikke kompetencer, som det er meget svært for konkurrenterne at matche, og så har de også fulgt med tiden med den store SAP-satsning," siger Brian Troelsen, der er analytiker hos det internationale analysehus IDC, hvor han blandt andet følger udviklingen på markedet for offentlig it.

Vinder forsvundet

Mens KMD er den store vinder, er der tre virksomheder, der bemærkelsesværdigt ikke længere er at finde i toppen af listen. Sidste års vinder, IBM, er gledet ud af toplisten, og det samme er Rambøll Informatik og Logica.

En udvikling, som IBM's pressechef kun forklarer med generelle vendinger:

"Vi vurderer mere end 100 EU-udbud hvert eneste år - heraf vælger vi at byde på en del af de annoncerede udbud. Beslutningen, om hvilke opgaver vi byder på, afhænger af en række forskellige forhold og ikke mindst en forretningsmæssig vurdering," lyder pressechef Carsten Grønnings kommentar til udviklingen.

Dermed antyder Carsten Grønning, at IBM ikke har været lige så aktiv som tidligere.

Brian Troelsen fra IDC mener, at det er svært at vurdere IBM's reelle position i markedet, når analysen kun går på antallet af vundne udbud, og ikke på omsætning.

Alligevel vurderer han, at IBM har stået dårligere end konkurrenterne på flere punkter.

"Det kan være svært at sige, om de har gjort det skidt på den baggrund. Men IBM havde nogle kedelige sager sidste år," siger Brian Troelsen og peger på en anden mulig forklaring: IBM's priser.

"IBM er ikke nødvendigvis de billigste i markedet, og økonomi har tilsyneladende spillet en stor rolle i det offentliges udbud sidste år. Der har IBM formodentligt ikke villet gå på kompromis," siger Brian Troelsen og tilføjer, at IBM dermed selv kan have fravalgt nogle af udbuddene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere