Artikel top billede

OLPC stopper salget af individuelle computere

Den ikke-kommercielle organisation OLPC har restruktureret på grund af krisen, og i den forbindelse har organisationen besluttet, at den nu ikke længere vil fokusere på individuelle salg af computere

Computerworld News Service: OLPC (One Laptop Per Child) sælger ikke længere én computer af gangen, men vil i stedet fokusere på at sælge maskiner i større partier.

Måske vil det resultere i, at nogle lande vil købe flere millioner bærbare computere, fortæller organisationens grundlægger og bestyrelsesformand Nicholas Negroponte i et e-mail-interview.

Den nye, målrettede strategi betyder desuden, at organisationen vil gå væk fra den regions-baserede operationsmetode, som de hidtil har benyttet.

Forandringen kommer blandt andet på baggrund af et fald i interessen for organisationens program 'Give 1 Get 1', som ellers i høj grad har været med til at finansiere organisationen. Programmet bygger på den idé, at forbrugere ved at give cirka 2.000 kroner kan få to nye bærbare computere, hvoraf den ene så vil blive givet til et barn i et af udviklingslandene.

Change the World

G1G1-programmet blev først lanceret i 2007, hvor det, med et salg for 204.000.000 kroner, straks blev en succes. Salget er dog faldet voldsomt siden dengang, og fra 2008 er der kun solgt for omkring 20.000.000 kroner.

"I år var salget af computere via G1G1 mindre end 10 procent af, hvad det var sidste år. Det er ikke godt; men det afspejler jo nok den generelle økonomi i tiden," bemærker Nicholas Negroponte.

Tidligere på måneden stoppede OLPC desuden programmet 'Change the World', hvor forskellige donorer kunne købe mindst 100 bærbare computere, som derefter ville blive givet til et land, som donorerne selv fik lov at udvælge.

Observatører blev oprørte over OLPC's beslutning om at nedlægge 'Change the World', og flere udtalte, at de havde håbet, at programmet kunne fungere som foregangsmodel for større operationer.

Men programmet vækkede ikke særlig meget interesse, og OLPC vil nu i stedet fokusere på nationale operationer, og de vil specielt have fokus på Afrika syd for Sahara, mellemøsten, Afghanistan og Pakistan, fortæller Nicholas Negroponte. Desuden er organisationen i gang med at frigøre underorganisationer i andre regioner, sådan at de bliver lavet om til selvstændige operationer med deres eget mandskab.

Fyringer og lønnedgang

Således er der opstået en separat organisation i Latinamerika ved navn OLPC America, som beskæftiger næsten 250 personer i henholdsvis Uruguay og Peru. De skal stå for logistikken, telekommunikationen, den tekniske support og for at instruere lærererne. På samme måde vil OLPC skabe selvstændige grene af organisationen i både Indien, Kina og Oceanien.

OLPC forsøger også at redefinere dets operationer i Europa, som dog allerede har dets egen økonomi og bestyrelse. Det er ikke umiddelbart helt klart, hvorvidt den europæiske afdeling vil blive lavet om til en selvstændig organisation.

Disse omstruktureringer kommer, efter OLPC tidligt i januar fyrede halvdelen af organisationens medarbejdere. OLPC måtte fritstille 32 ansatte, mens de tilbageblevne medarbejdere måtte acceptere, at der ville blive skåret i deres løn.

Den bærbare computer ved navn XO er designet til at skulle bruges af børn i udviklingslande. Computeren er blevet meget rost for sin innovative hardware og sit miljøvenlige design.

I slipstrømmen fra XO'en er den næste generation af computere (XO-2) ved at blive udviklet, og den skal fungere som et undervisningsværktøj til brug i de lavere skoletrin, fortæller Nicholas Negroponte.

OLPC regner med, at den kan komme på gaden om 18 måneder, og den skal indeholde både software og hardware, der vil være noget anderledes end det, man ellers ser i den traditionelle netbook.

Synlighed i høj sol

OLPC har tidligere fortalt, at den nye XO-2 blandt andet vil indeholde et software-baseret, touch-sensitivt keyboard og to touch-screen display.

Derudover vil den sandsynligvis viderebringe mange af de features, som allerede findes i XO'en, som for eksempel muligheden for at den kan køre på enten solenergi, ved hjælp af en fod-pedal eller via et snoretræk - hvilket gør den specielt brugbar på steder, hvor strømmen er enten upålidelig eller simpelthen ikke-eksisterende.

"Det betyder rigtig meget for os, at computeren skal være rettet imod børns undervisning og at den desuden er robust og billig, kan køre på meget lidt strøm og har et display, som kan ses selv i høj sol," pointerer Nicholas Negroponte.

OLPC har solgt mere end 1.000.000 bærbare computere fordelt over 31 lande i løbet af det sidste år, men alligevel er de bagud med mere end 500.000 computere i forhold til ordrebøgerne, fortæller han.

Organisationen har allerede overgivet opgaven med at videreudvikle 'Sugar', som er XO-computerens Linux-baserede bruger-interface, til open-source-fællesskabet.

OLPC vil desuden holde et stærkt fokus på forskellige former for lobby-virksomhed. OLPC har et årligt budget på cirka 58.000.000 kroner, som kommer fra forskellige fonde.

Nicholas Negroponte fortæller, at organisationen således arbejder på at påvirke EU, FN og den amerikanske regering. OLPC har en medarbejder, der udelukkende er ansat til at søge fonde fra forskellige regeringer og private organisationer.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere