Artikel top billede

Windows 7's seks udgaver under lup

Der bliver ikke færre end seks udgaver af Windows 7, men de fleste brugere skal blot vælge mellem to. Se her hvilken af udgaverne, der passer bedst til dig.

Computerworld News Service: Microsoft udgiver adskillige udgaver eller SKU'er (stock-keeping units) af Windows 7 på trods for bønner fra brugerne om at standse forvirringen og lave blot en enkelt udgave. Virksomheden fortsætter hermed i den retning, der startede med XP og Vista.

Ifølge Microsoft vil 80 procent af de kommende brugere køre Windows 7 Home Premium - som er til forbrugere - eller Windows 7 Professional - som er til små virksomheder og fjernarbejdere. Og det er her, Microsoft vil lægge de fleste marketing-kræfter.

"Vi har over en milliard kunder. Det er svært at gøre alle tilfredse," har direktøren for Windows, Mike Ybarra udtalt.

"Der er højrøstede kunder, der vil have samtlige funktioner, og så er der mere almindelige kunder, som siger: Jeg vil have en udgave, der kan vokse med mit behov."

Visse analytikere anklager dog Microsoft for at manipulere med sine kunder og at polstre sin profitmargin med de mange udgaver, og bloggere peger på, at tre udgaver må være nok.

Her kommer et kig på nogle af de særlige funktioner ved hver af de seks Windows-udgaver samt hvem, der kan bruge dem. Microsoft har endnu ikke offentliggjort priserne på Windows 7.

Starter og Home Basic

Windows 7 Starter

Dette er den helt nedbarberede udgave, der kun kommer i 32-bit, og er målrettet brugere i udviklingslande til helt basale behov.

Starter er designet til letvægtsbærbare og netbooks, selvom Microsoft hævder, at alle udgaver af Windows 7 vil kunne køre på netbooks.

Windows 7 Starter vil ikke få den glittede grafiske brugergrænseflade Aero Glass, der er en del af alle andre udgaver af Windows 7 på nær Windows 7 Home Basic, og kan kun køre tre applikationer af gangen.

Den får en ny proceslinje og de såkaldte jump lists, Windows Media Player, fildelings-funktionen Home Group, hvor man kan deltage i en Home Group men ikke skabe sin egen, og andre basale funktioner såsom Action Center og Sikkerhedskopi og Systemgendannelse.

Starter bliver ikke tilgængelig i den almindelige handel men kun som forudinstalleret på nye pc'er gennem Microsoft OEM-partnere.

Windows 7 Home Basic

Home Basic placerer sig mellem Starter og Home Premium. Udgaven har alle Windows 7 Starters funktioner og vil også kun blive tilgængelig gennem OEM-partnere i udviklingslande. Ligesom Starter vil Home Basic heller ikke have Aero Glass GUI'en.

Home Basic får dog nogle få funktioner, som Starter ikke får: Den vil kunne køre flere end tre applikationer af gangen, der kommer en version i 64-bit, den får forhåndsvisning (thumbnail preview) fra proceslinjen og den får Mobility Center, som gør det muligt at administrere de forskellige netværk, som man forbinder til med sin bærbare.

At dømme ud fra hvad Microsoft har offentliggjort om Home Basic - hvilket ikke er meget - så har denne udgave de samme funktioner som Windows 7 Home Premium på nær Aero Glass GUI'en og andre detaljer i brugergrænsefladen såsom Aero Snap, Aero Peek og multi-touch-funktionalitet. Denne udgave vil ikke blive solgt i USA.

Home Premium og Professional

Windows 7 Home Premium

Windows 7 Home Premium har alle funktioner fra Starter og Home Basic plus nogle flere. Dette er den normale forbrugerudgave, som næsten alle forbrugere vil benytte sig af. Home Premium vil blive globalt tilgængelig for Microsoft OEM-partnere og vil blive solgt i detailhandlen og på nye pc'er.

Home Premium er et skridt op fra Home Basic og inkluderer Aero Glass GUI'en og nye Windows-funktioner såsom Aero Background, Windows Touch, Home Group-oprettelse, Media Center, dvd-afspilning og -brænding, særlige spil samt Mobility Center.

Windows 7 Professional

Windows 7 Professional bliver også globalt tilgængelig for både OEM-partnere og i detailhandlen og får samtlige funktioner, som Home Premium gør. Herudover får denne udgave bedre funktioner til netværk og databeskyttelse til at dække behovene hos små virksomheder og hos folk, der ofte arbejder hjemmefra.

Microsoft får muligvis svært ved at overbevise sine kunder om, at Home Premium ikke er god nok til små virksomheder, i lyset af at Home Premium må blive billigere end Professional. Men hvis det lykkes, så vil det blive på grund af markedsføring af funktioner fra Windows 7 Professional såsom Domain Join til at oprette forbindelse til virksomhedsnetværk, Encrypting File System til databeskyttelse og Location Aware Printing til at skabe bedre forbindelser til printere på arbejdet og i hjemmet.

Windows 7 Professional vil ikke inkludere de mere hypede virksomheds-funktioner såsom DirectAccess og BranchCache. Disse funktioner bliver først tilgængelige i den næste udgave længere oppe i fødekæden, Windows 7 Enterprise.

Enterprise og Ultimate

Windows 7 Enterprise

Windows 7 Enterprise bliver kun tilgængelig for virksomheder gennem de såkaldte volumen-licenser. Denne udgave inkluderer alle funktioner fra Windows 7 Professional plus endnu flere sikkerheds- og netværksfunktioner.

Virksomheder, der er dækket af Microsofts Software Assurance, vil få Windows 7 Enterprise uden yderligere udgifter. De ekstra funktioner, der differentierer Enterprise fra Professional er følgende: BitLocker, som krypterer data på interne og eksterne drev; DirectAccess, som skaber forbindelse til et virksomhedsnetværk uden brug af VPN; AppLocker, som forhindrer uautoriseret software fra at køre; og BranchCache, som øger forbindelseshastigheden til fjernhåndtering af store filer hos fjerntliggende afdelingskontorer.

Windows 7 Enterprise er designet til erhvervslivet og vil kun blive brugt af store virksomheder. Denne udgave vil ikke blive tilgængelig i detailhandlen eller gennem OEM-partnere.

Windows 7 Ultimate

Ultimate er alt-i-én-udgaven, som inkluderer alle funktionerne fra alle de andre udgaver. Man kan se på den som Windows 7 Enterprise til forbrugere.

Windows 7 Ultimate bliver den dyreste udgave, så det er tvivlsomt, at der er mange, der vil bruge den udover en superbruger her og der, der vil have enhver tilgængelig funktionalitet. Microsoft vil derfor sandsynligvis heller ikke bruge mange kræfter på at markedsføre Windows 7 Ultimate.

De fleste almindelige brugere vil ikke have brug for alle sikkerheds- og netværksfunktionerne, og det ser ikke ud til, at der er ret meget i Ultimate for erhvervslivet, som ikke allerede er i Windows 7 Enterprise.

Ifølge Microsoft vil OEM-partnere få mulighed for at forudinstallere Windows 7 Ultimate på nye maskiner, og udgaven vil være tilgængelig dog med begrænset udbredelse i detailhandlen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere