Artikel top billede

"Stormen raser, og jeg anbefaler, at vi bygger vindmøller fremfor læhegn," siger Klaus Holse Andersen, Microsoft. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Klaus Holse: Jeg håber, vinden vender om fem år

Finanskrisen er ikke et flygtigt fænomen. Måske først om fem år vil den være reduceret til en ond drøm, er Microsofts Klaus Holse Andersen og nobelpristageren i økonomi, Paul Krugman, enige om.

ForretningsSystemer 2009: Hvad har den amerikanske nobelpristager Paul Krugman og vicepræsident hos Microsoft, Klaus Holse Andersen, til fælles?

De er enige om, at finanskrisen ikke er et forbigående fænomen. Den er svær at komme uden om og rækker længere, end de fleste forstiller sig.

Klaus Holse deltog i det seminar på CBS (Copenhagen Business School, red.), hvor vinderen af Nobelprisen i økonomi Paul Krugman
gav sin mening til kende. Og hvis nogle af deltagerne var optimistiske før Krugmans tale, så havde de fleste en anden opfattelse bagefter.

"Paul Krugman sagde direkte, at "2009 will be hell", at 2010 ikke bliver meget bedre, og at vi om fem år formodentlig vil se tilbage på den her periode som en ond drøm," fortæller Klaus Holse, der hos Microsoft har titel af Corporate Vice President med ansvar for Microsoft Business Solutions Sales & Operations.

Paul Krugman, der er 56 år, har en omfattende baggrund på det økonomiske område. Han er forfatter til 15 bøger, hundreder af artikler og er uddannet på MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Krugman har fungeret som økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus i begyndelsen af firserne og er i dag økonomiprofessor på Princeton University.

Vi er også mærket

Som Klaus Holse ser det, så er Microsoft også stærkt påvirket af den verdensomspændende krise.

"Markedet vender ikke i år eller næste år, men måske i 2010. Uanset hvad bliver der ikke tale om noget hurtigt omsving, der vil redde os alle sammen," lyder det.

Niveauet er sænket en tand, og tingene foregår i et andet tempo.

"Mange både private og virksomheder har gældsat sig i et hidtil ukendt omfang, så vi er et sted, hvor vi aldrig har været før. Selv lande er hårdt presset - se bare Island," siger Klaus Holse.

Han fortsætter med landene. I Mexico er valutaen halveret i værdi, hvilket betyder, at har du en fabrik i Mexico, så er det ikke så tosset, mens importen har det skidt. I januar faldt Japans eksport af især biler og forbrugsgoder med 47 procent og importen i Kina faldt med 48 procent.

"Tallene siger lidt om, hvordan forskellige lande og markeder gør sig. Som virksomhedsejer skal du tænke dig grundigt om, før du beslutter, hvor din næste fabrik skal ligge, og hvilke markeder du kan sælge til," siger Klaus Holse.

Vækst siger IDC

På trods af alle dårligdommene er der stadig vækst her og der.

"IDC forudser for eksempel, at der fortsat vil være vækst i ERP- og CRM-systemer. Nogle vil retoole og lægge en del af deres systemer om, men uanset hvad, så kører hjulene ikke så hurtigt," beklager Klaus Holse.

Alle er nødt til at gå balancegang, og det gælder også Microsoft.

"Selv en stor virksomhed som Microsoft er ikke immun. Vores fyring af 5.000 for nylig trak store overskrifter, men meldingen om, at vi samtidig erklærede, at vi ville ansætte 3.000 nye medarbejdere, den var der ikke mange overskrifter i," lyder det fra Klaus Holse.

Problemet er, at man ikke bare kan flytte medarbejdere til de områder, hvor der er gang i forretningen. Der er hele tiden noget, som bremser, mens andet accelererer.

Netop derfor holder Microsoft også fast i at investere store beløb i forskning og udvikling, og Klaus Holse viser en oversigt over, hvor meget en stribe af de store it-koncerner spenderer på forskning og udvikling.

1. Microsoft 42 milliarder kroner
2. IBM 36,2 milliarder kroner
3. Intel 34,5 milliarder kroner
4. Sony 27,9 milliarder kroner
5. Cisco 26,7 milliarder kroner
6. Motorola 26,1 milliarder kroner
7. Hewlett-Packard 21,4 milliarder kroner
8. Oracle 13,1 milliarder kroner
9. Google 9,5 milliarder kroner
10. Apple 4,6 milliarder kroner

[b]Vi vil spare penge[/b)
De emner, som kunderne vil tale med Microsoft om, ændrer også karakter.

I dag er der ifølge Klaus Holse langt færre, som siger "kan du hjælpe mig ind i nye markeder og lande".

I stedet vil kunderne hellere høre, om Microsoft kan hjælpe dem med at spare penge, tid, forøge produktiviteten og også gerne automatisere hidtidige manuelle processer.

Stormen raser i erhvervslivet og på de finansielle markeder verden over og Microsofts danske vicepræsident mener ikke, at der er nogen grund til at gå i selvsving af optimisme.

Han ser trods alt, "at vi kommer styrket ud på den anden side, når alt det her vender en gang" og slutter med disse betryggende ord:

"Jeg håber, at det faktisk vender om fem år."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere