Artikel top billede

England er et mareridt, for der køber de enkelte institutioner ind meget decentralt," siger Per Bahr, direktør, AMD. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Han er AMD's papirkriger

Kampen om processormarkedet kæmpes i de mindste juridiske og teknologiske afkroge af pc-markedet. Danske Per Bahr er papirkriger hos processorkrigens underdog AMD.

En dansker kæmper i frontlinjen i den processorkrig, som raser mellem de to store processorvirksomheder, Intel og AMD.

AMD-direktør Per Bahr er rejsende i juridiske spidsfindigheder og processorperformance. Eller mere præcist: Han skal sikre, at AMD kommer i betragtning, når en stat, kommune eller regional myndighed i Europa vil købe tusindvis af pc'er. For en enkelt detalje i materialet kan betyde, at AMD er diskvalificeret fra start. En detalje kan stille konkurrenterne fra Intel bedre og udelukke AMD, og det har AMD ikke råd til.

"Producenterne siger, at de ikke tør byde med en AMD-processor, hvis der for eksempel står en ‘Intel 3 gigahertz-maskine eller tilsvarende' i udbuddet," forklarer Per Bahr. I de tilfælde vil pc-producenterne hellere byde ind med en Intel-maskine.

Derfor er det meget vigtigt for AMD at få ændret de offentlige indkøberes måde at beskrive pc'er på.
Det er Per Bahrs opgave, og han kæmper overalt i Europa for at få AMD tilbage på markedet for pc'er til det offentlige.

Han sammenligner processorkampen med situationen, når det offentlige skal købe bil. I det tilfælde er det ikke tilladt at skrive i udbudsmaterialet, hvilket mærke bilen skal være. Det er heller ikke tilladt at skrive, hvem der skal have produceret motoren. Til gengæld kan man beskrive nøjagtig, hvad bilen skal bruges til, og hvilken ydeevne den skal have.

Hård modstander

Selv om Per Bahr og AMD mener, at de har både EU-retten og et snusfornuftigt konkurrenceargument på deres side, udkæmpes processorkrigen fra det ene udbud til det næste.

Og han er ikke sen til at erkende, at AMD's store konkurrent Intel efterhånden står så stærkt på markedet, at Intels processorer af mange bliver opfattet som standarden. Men det må man ikke. Og det er det, alle Per Bahrs pointer kredser om. For ellers er der ikke konkurrence på markedet.

Inden for EU bruger han lovgivningen til at presse AMD ind på markedet igen.

Det er fem år siden, AMD begyndte at samarbejde med EU-Kommissionen. EU spiller en rolle i denne sammenhæng, fordi det er et EU-krav, at store offentlige indkøb skal sendes i udbud. Og netop her forsøger Per Bahr at sikre AMD en bedre position.

Reel konkurrence sikrer lave priser

I Danmark var Per Bahr blandt andet i dialog med Finansministeriet, da staten foretog sit store rammeudbud på pc'er. I første omgang havde ministeriet nemlig stillet et krav til ydelse, som ville udelukke pc'er bestykket med AMD-processorer fra udbuddet.

Den formulering blev rettet, og ifølge Per Bahr var den reelle konkurrence helt ned på processor-niveau med til at sikre meget lave priser.

"Staten har fået rekordlave priser i det udbud, og det skyldes blandt andet, at konkurrencen blev optimeret," siger Per Bahr.

Dialogen med Finansministeriet har ført til, at Per Bahr har været i kontakt med Konkurrencestyrelsen, som nu har præciseret over for de danske offentlige indkøbere, at de ikke må udbyde pc-aftaler, der rummer direkte henvisninger til en af processorproducenterne.

Samtidig har Per Bahr vundet en lille sejr, for Konkurrencestyrelsen anbefaler, at indkøberne i stedet begynder at bruge benchmark-analyser, når de skal købe ind. Det gør Per ­Bahrs arbejde en del lettere end i andre lande, for nu kan han henvise til Konkurrencestyrelsens anbefaling. I andre lande kan det være langt sværere at overskue det offentliges indkøb.

"England er et mareridt, for der køber de enkelte institutioner ind meget decentralt," siger Per Bahr.
Han tilføjer, at et par store sager i Tyskland og Frankrig har vist, at der også er et stort potentiale i de lande, hvis AMD kan overbevise myndighederne om at følge EU-reglerne.

Flad bane

Per Bahr forklarer, at vejen til mere reel konkurrence går gennem brug af industristandarder.

For hvordan måler du, hvilken processor der er bedst?
Ifølge Per Bahr handler det om meget mere end gigahertz. Derfor pointerer AMD-direktøren gang på gang, at hans job er at få kunderne til at forstå, at der er penge at spare ved at få begge de store processorproducenter ind i kampen.

Det kan kunderne blandt andet gøre ved at bestille ud fra en industristandard. Per Bahr forklarer, at den industrielle bench­mark fra Babco, der er anerkendt af begge kombattanter, giver kunderne mulighed for at måle AMD og Intel over for hinanden.

Hvis konkurrencen foregår på et jævnbyrdigt grundlag, tror Per Bahr, at AMD kan udfordre Intels overherredømme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere