Artikel top billede

Jesper Britze er kommandør og it-direktør hos Forsvaret. Foto: Mikael Rieck

Forsvaret erklærer krig mod hackere

Forsvaret opruster med en it-indsatsstyrke, der i alliance med Forsvarets Efterretningstjeneste, skal beskytte de militære net mod angreb.

Missionskritisk kommunikation i forsvaret som eksempelvis krypterede radarbilleder og samtaler mellem jagerfly og basen skal fra sommeren beskyttes af en ny it-overvågningsenhed i Forsvaret.

Det fortæller Jesper Britze, som er kommandør og it-direktør i Forsvaret.

It-overvågningsenheden skal fra den kommende sommer døgnovervåge forbindelsen mellem internettet og forsvarets interne net.

"Dels vil der være en maskinel overvågning, dels kommer der til at sidde nogle personer, som kigger på det hele tiden, og som er i stand til at gøre noget, hvis der opstår et angreb," siger Jesper Britze.

Får hjælp af FE

Ifølge it-chefen bliver it-overvågningsfunktionen støttet af FE (Forsvarets Efterretningstjeneste), der hjælper med at afklare trusselsbilledet i cyberspace.

"De vil hjælpe os med trusselsbilledet. De fortæller os om, hvilke trusler, vi kan forvente. Og der er det jo vigtigt at have et samarbejde, når vi taler om nanosekunder," siger han.

Forsvarets Efterretningstjeneste tager sig ifølge Jesper Britze af efterretning i hele verden, undtagen Danmark. Og i forbindelse med det arbejde kan tjenesten støde på information om, at et eller andet er på vej.

"Og de oplysninger vil blive vores overvågningsenhed til del, så vi er godt rustet," siger Jepser Britze.

Militære net højt på hacker-ønskeliste

"I vores optik er det ikke et spørgsmål om, men om hvor mange og hvor alvorlige andreb, det bliver. Jeg tror, det står højt på enhver hackers ønskeliste at have hacket mil.dk," siger Jesper Britze.

Ifølge it-chefen er intranettet Forsvarets livsnerve. Her foregår 95 procent af kommunikationen, som primært er administrativ trafik i forbindelse med SAP og e-mail.

"Men det er også bæremediet for vores operative applikationer. De kører som kryptograferede services inden i intranettet," siger Jesper Britze.

Missionskritisk data

Eksempler på disse services kan være radarbilleder fra anlæg eller voice-kommunikationen mellem et fly og en antenne på vestkysten af Jylland.

"Det er missionskritisk. Og derfor vil vi tage mere hånd om den trussel, der er omkring penetration af netværk end en klassisk virksomhed," siger Jesper Britze.

Herudover anvender Forsvaret netværk på et endnu højere sikkerhedsniveau til NATO-kommunikation, hvilket skærper sikkerhedskravene yderligere. NATO stiller nemlig helt bestemte krav som skal opfyldes, for at Forsvaret kan få lov til at håndtere dataene til og fra forsvarsalliancen.

Selvom den militære it-overvågningsenhed i praksis også kommer til at beskytte den indbyggede forlængelse af NATOs infrastruktur i Forsvarets netværk, får den ingen mulighed for at gribe ind på dette net.

Det skyldes, at NATO bruger en central infrastruktur, der, adskilt af gateways, er forbundet til de enkelte lande.

Beskytter egne net

Derfor forhindrer netværkets topografi, at et angreb på Forsvarets infrastruktur i Danmark automatisk vil kunne sprede sig til NATOs netværk. Men opbygningen forhindrer samtidig, at den kommende danske it-overvågningsenhed kan hjælpe til mod angreb på andre NATO-landes net.

Til gengæld driver forsvarsalliancen ifølge Jesper Britze selv en Cert, der har til formål at beskytte NATOs infrastruktur, der i mange tilfælde er forlænget ind i medlemslandene, blandt andet Danmark.

Den kommende it-overvågningsenhed har et stykke tid været testet på et separat netværk uden at være åbnet for brugerne.

"Vi testerne den rigtig voldsomt for tiden, det går godt, og den åbner vi her til sommer," siger Jesper Britze.

Rettelse:
Computerworld kom i første gang til at benævne Jesper Britze som it-chef for Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT). Det er ikke korrekt. Jesper Britze er it-direktør i Forsvaret. Computerworld beklager fejlen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere