Artikel top billede

Der hersker der ingen tvivl om, at de forbigåede leverandører har raslet med den juridiske sabel i en grad, der kan give tennisalbue, men der lurer en skandale i staten.

Indædt kamp om Tetra-milliarderne spidser til

ComputerViews: Forbigåede leverandører kræver kæmpe erstatning af staten, der i dag sætter sine juridiske muskler ind i det, der kan ende med en kæmpe skandale.

ComputerViews: I dag tørner Økonomistyrelsen ind i Klagenævn for Udbud i Østre Landsret i en strid om et milliard-udbud af et fælles nødradiosystem til beredskaberne herhjemme.

Slagsmålet er den foreløbige kulmination i et benhårdt opgør, hvor kvitteringer fra hyggelige kaffemøder gradvist er blevet afløst af dyre regninger fra advokater.

Knap havde staten luftet tanken om at tvinge alle beredskaber over på et samlet net, før leverandører bebudede sagsanlæg i 700 millioner kroners klassen.

Staten gik dog ufortrødent videre, og Motorola vandt en milliard-ordre.

Det fik en række forbigåede leverandører med Damm Cellular Systems i spidsen til at klage over afgørelsen til det uafhængige Klagenævn for Udbud.

Nævnet fandt frem til, at staten ikke havde overholdt udbudsreglerne til punkt og prikke.

Flere leverandører anlagde erstatningssag på op imod en milliard kroner for tabt fortjeneste med mere.

I dag i Østre Landsret vælger staten altså så et noget overraskende modangreb.

Repræsenteret ved Økonomistyrelsen og kammeradvokaten går staten til angreb på Klagenævnet for Udbud, fordi staten mener, at klagenævnet har fejlet.

Milliarder på spil

Med klagenævnets afgørelse i hånden ville de forbigåede leverandører ellers være væsentlig tættere på at stå med en milliard-check i hånden.

Derfor må man formode, at dagens slagsmål i retten vil få betydning for en eventuel erstatning til leverandørerne, når der senere skal tages stilling til det.

Afgørelsen i Østre Landsret forventes ikke i dag, men det må unægteligt give nogle panderynker og nervøse trækninger hos staten at vide, hvad der er på spil.

Viser det sig, at udbuddet i første omgang ikke har været skruet ordentlig sammen og ikke kan holde vand, så kan det store milliard-projekt blive rundt regnet en milliard skattekroner dyrere.

Inden der føjes en grim plet på det i forvejen omstridte projekt, så venter altså afgørelsen i Østre Landsret.

Under alle omstændigheder tyder alt på, at det juridiske tovtrækkeri vil fortsætte en rum tid endnu.

Desværre lader det til, at kvitteringerne snarere bliver fra advokater end fra kaffemøder mellem partnerne.

Skandalen lurer

På den ene side hersker der ingen tvivl om, at de forbigåede leverandører har raslet med den juridiske sabel i en grad, der kan give tennisalbue.

Men hvis kritikere har ret i at det nuværende set up er tvivlsomt og staten samtidig må betale en milliard i erstatning, så står man med en vaskeægte skandale.

Ikke mindst fordi staten har tromlet frem med det tunge maskineri og nu ligefrem hiver et uafhængigt klagenævn i Østre Landsret.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere