Artikel top billede

Google opfordrer til søgning efter torrents

Søgemaskinen Google har i søgninger efter tv-serier foreslået brugere at benytte ordet 'torrent', som også bruges af The Pirate Bay. Firmaet kan risikere at medvirke til brud på ophavsretsloven, vurderer jurister.

Søgegiganten Google er havnet i en juridisk gråzone, hvor firmaet i Danmark og resten af Europa kan risikere at blive medskyldige i krænkelse af ophavsretsloven.

Ifølge en undersøgelse udført af teknikmagasinet ars technica foreslår søgegiganten Google nemlig i en række tilfælde automatisk brugerne af søgemaskinen at tilføje ordet 'torrent' i søgningen, hvis brugerne eksempelvis søger efter episoder af tv-serier.

Opdagelsen er interessant, fordi firmaet senest med en politianmeldelse i Sverige for overtrædelse af ophavsretsloven er blevet trukket ind i en diskussion om, hvorvidt søgemaskinen kan sammenlignes med den omdiskuterede svenske internetside The Pirate Bay.

Hovedargumentet for en mulig lighed mellem de to tjenester er, at det er muligt at downloade ulovlige BitTorrent-filer via Google. Firmaet har tidligere afvist ligheder mellem de to tjenester, blandt andet med henvisning til at firmaet reagerer, hvis firmaets regler og politikker overtrædes.

Dette sker ikke hos The Pirate Bay, der gennem navnet og offentliggørelse af klager fra rettighedshavere signalerer til tilskyndelse til ulovligheder, fremgår det af diskussionerne.

Jakob Krag Nielsen, som er advokat hos advokatfirmaet Plesner og medlem af Advokatrådets ekspertpanel for intellektuel ejendomsret, er ikke i tvivl om, at Google har til hensigt at gribe ind overfor krænkelser. Men måden som Google fungerer på, gør, at de objektivt set medvirker til, at der downloades ulovligt materiale, forklarer han.

"Det kan godt være, at Google reagerer på henvendelser fra rettighedshavere. Men som Google fungerer, vil de jo ikke effektivt kunne forhindre, at man bruger Google til at skabe kontakt mellem folk, som gerne vil fildele ulovligt materiale," har Jakob Krag Nielsen tidligere sagt.

Kun retssag kan afgøre Googles stilling

Clement Salung Petersen, der er ph.d. i jura, og har beskæftiget sig med de såkaldte forbudssager, som udløb af allofmp3-sagen, mener, at Google med forslag om søgeordet 'torrent' ved søgninger efter tv-serier bevæger sig ind i en juridisk gråzone.

"Der har ikke været danske retssager om det her," siger Clement Salung Petersen.

Han forklarer, at Google internationalt vil kunne hente hjælp i en særlig amerikansk lov som tager stilling til, hvornår man har ansvar for linking.

"En sådan lovgivning har vi ikke i Europa. Derfor er der en hvis klarhed i USA, men ikke helt samme klarhed i Europa, herunder i Danmark.

Derfor vil det være op til en domstol, hvis der skal tages stilling til, om Googles automatiske forslag af søgeordet torrent udgør ulovlig medvirken til brud på ophavsretsloven, vurderer Clement Salung Petersen.

"Generelt set vil det være en vurdering af, om Google dermed positivt opfordrer til at begå krænkelser af ophavsretten. Og hvis de positivt opfordrer til dette, uanset om det sker automatisk, fordi de har indrettet deres system på den måde, så er der en risiko for at de kan ifalde ansvar," siger Clement Salung Petersen, der dog ikke tør spå om størrelsen af risikoen.

Google har objektivt ansvar

En søgemaskine kan ikke skelne mellem lovligt og ulovligt materiale, forklarer Jakob Krag Nielsen. I situationer, hvor Google præsenterer links til ulovligt materiale, ligger der for ham at se allerede deri objektivt set en medvirken fra Googles side til en ophavsretskrænkelse.

"Og det som skal til, for at man kan opnå et forbud mod nogen, er, at de objektivt set krænker eller medvirker til en krænkelse. Ikke mindst ved at foreslå søgeordet 'torrent' hjælper Google rent objektivt sine brugere til at identificere og derefter downloade ulovligt materiale," siger Jakob Krag Nielsen.

"Det kan ikke udelukkes, at der kunne opnås et forbud mod Google for i hvert fald denne form for medvirken," siger Jakob Krag Nielsen og understreger, at han ikke gør sig til talsmand for, at et sådant forbud bør nedlægges.

"Men jeg synes eksemplet illustrerer, at der er et påtrængende behov for, at der fra politisk hold tages hånd om problemstillingen," siger Jakob Krag Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere