Artikel top billede

Intel er processor-kongen uanset udfald af EU-dom

Når der i morgen falder dom i EU-sagen mod Intel, er det uanset udfaldet ikke noget, der vil rykke ved chipgigantens magtposition. Intel er bare stærkere end AMD, lyder det fra IDC.

Kampen mellem de to processor-producenter AMD og Intel tilføjes et nyt kapitel, når EU i morgen efter al sandsynlighed afgør, om Intel har anvendt sin dominerende position ulovligt.

Sagen mod Intel begyndte allerede i 2000 på foranledning af AMD, og siden har de to stridshaner hakket efter hinanden, mens EU-maskineriet har tygget sig gennem sagsdokumenterne.

AMD er den eneste processor-producent, der er i nærheden af at kunne true Intel. Indtil videre er der dog tale om en beskeden trussel.

Tal fra analysehuset IDC (se tabel næste side) viser, at Intel i 2008 solgte 107,9 millioner processorer på verdensplan til stationære computere og 121,8 millioner til bærbare.

AMD's salgstal lød på blot 37 millioner for de stationære og 19,6 millioner til de bærbare.

"AMD har på trods af vedvarende forsøg ikke rigtigt formået at komme ind på enterprise-markedet, og så har Intel oplevet stor succes med Atom-processoren (til netbooks, red.)," lyder forklaringen fra IDC-analytiker Anders Elbak.

Har et bedre brand

Intel er blandt andet anklaget for at have tilbudt ulovlige rabatter til pc-producenter for at få dem til at anvende Intel-produkter.

Anders Elbak vurderer dog, at pc-producenterne - rabatter eller ej - vælger Intel, fordi det er det, slutkunderne efterspørger.

"Kunderne vil rent faktisk gerne have, at der står Intel Centrino på deres bærbare, og når de vil det, så er pc-producenterne nærmest nødt til at sikre det. Det nytter ikke at sætte en AMD-processor ind i maskinen, for så kan man ikke få det stempel," siger Anders Elbak.

Anders Elbak peger på, at Intel har været bedre end AMD til at brande sine platforme. Et godt eksempel på det er Intels mange tv-reklamer, hvor budskabet "Powered by Intel" sendes ud i stuerne.

Dom ændrer ikke magt-balance

Hvis Intel bliver dømt, risikerer selskabet ifølge Financial Times en bøde på mere end syv milliarder kroner.

Til sammenligning lød bøden på 3,7 milliarder kroner, da Microsoft i 2004 blev dømt skyldig i en lignende konkurrence-sag i EU-regi.

Men ifølge Anders Elbak er bøderne - trods deres størrelser - ikke noget, der rykker ved den grundlæggende magtbalance.

"Hvis Intel bliver dømt, får det den samme indflydelse som dommen mod Microsoft. Selvfølgelig koster det penge, men rent markedsmæssigt har det ikke betydet noget," forklarer Anders Elbak.

"Problemet med den slags sager er, at de tager lang tid, og så er den teknologiske udvikling løbet fra dem, når dommen endelig falder," tilføjer han.

Den teknologiske kamp

IDC-analytikeren peger på, at mens det tidligere har været hastigheden, der var afgørende, når nye processorer blev sendt på markedet, så gælder det i dag om at kunne levere nogle chip, som ikke trækker for mange ressourcer ud af batteriet og udleder for meget varme.

Anders Elbak vurderer, at det i øjeblikket i høj grad er Intels Atom-processor i de små minibærbare, der driver væksten, men at der også her er plads til forbedringer - blandt andet i forhold til ydeevnen, når det handler om billeder og videoer.

"Hvis AMD skal ind i det segment og forbedre positionen fremover, skal de levere noget, der prismæssigt ligger lavere end Intels, og så skal de komme med et produkt, som giver en bedre ydelse og stadig holder varme- og batteriforbrug nede på et minimumsniveau," siger Anders Elbak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere