It-chef Torben Bonde er en af kandidaterne til Årets CIO. Foto: Vestas.

Forandringens vinde blæser over Vestas

Årets CIO 2009: Det handler om at holde fokus, når man skal håndtere Vestas svimlende vækst. Det kan it-chef Torben Bonde, der for 10 år siden havde 10 mand i sin afdeling. Nu har han over 600.

Egentlig er Torben Bonde, senior vice president for Group IT i Vestas, slet ikke it-mand, men derimod strategi-mand.

Som uddannet cand.merc i afsætning bygger hans tilgang til jobbet som it-direktør i jyske vindmølle-koncern Vestas på en dyb interesse for det strategiske element - og ikke det tekniske.

"Jeg har et vist detaljekendskab, men mit fokus er ikke på den del af it, der indeholder bits og bytes og tekniske dippedutter. Jeg lægger vægt på it som en 'enabler' af forretningen, og jeg trives med ambitionerne, visionerne og organisationsudviklingen, som er det, jeg brænder mest for, og som også er det, som jeg er uddannet til," siger han.

Den tilgang har vist sig at være den helt rigtige til jobbet, der i de seneste år har været massivt præget af Vestas voldsomme ekspansion.

Det samme job på papiret
"Jeg har på papiret haft det samme job i 10 år. Til gengæld har virksomheden forandret sig meget," siger Torben Bonde, der i 1999 blev ansat i NEG Micon som it-chef for 10 medarbejdere.

Siden fulgte ekspansion og i 2004 fusionen med Vestas, hvor Torben Bonde i dag er chef for en global it-afdeling med 600 ansatte og repræsentation i 24 lande.

Centralt blandt de mere end 100 igangsatte it-projekter har i de senere år stået den hastige udrulning af et af Danmarks største it-systemer til et trecifret millionbeløb, nemlig et globalt it-system med navnet 'Mayflower', der skal dække hele Vestas-koncernen.

Udrulningen af det store SAP-system med 8.000 kernebrugere verden over ventes færdigt til sommer - mindre end tre år efter, at Vestas iværksatte den første screening af mulige produkter på markedet.

Implementeringen er blevet kompliceret af, at Vestas i samme periode har ekspanderet voldsomt. Alene sidste år ansatte Torben Bondes it-afdeling eksempelvis 250 mand.

"Så det har været ligesom at løbe efter en større og større snebold," siger Torben Bonde.

Væk med de hjemmestrikkede sokker
Målet har fra begyndelsen stået klart:

Det har handlet om at fjerne det spraglede patchwork af systemer, der hidtil har været anvendt i de mange afdelinger rundt omkring i verden, hvor der er blevet anvendt hjemmestrikkede løsninger, særligt tilrettede regneark og ERP-løsninger af forskellig fabrikater som Concorde XAL i et stort sammensurium.

'Mayflower'-projektet har erstattet alle disse systemer med én fælles template, der er blevet rullet ud over hele verden.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.