It-processerne skal flyde på tværs af Lundbeck

Årets CIO 2009: Lundbecks it-direktør, Michael Vasa Skånstrøm, har fokus på processerne gennem den komplekse it-infrastruktur, der summer i højteknologiske Lundbeck.

Samlede Lundbeck's it-direktør, Michael Vasa Skånstrøm, samtlige beskrivelser af samtlige de it-systemer, som han har ansvaret for, i en bunke på sit bord, ville der ikke være plads til meget andet på bordet.

Medicinal-producenten i Valby i København er nemlig stærkt digitaliseret med en særdeles tung it-understøttelse og en stort set papirfri produktion, og efter en ekspansions-tung årrække summer der stadig rigtigt mange forskellige it-systemer i det store selskab.

"Faktisk har vi nok et tre-cifret antal systemer. Desværre. For jo færre systemer, vi har, jo tungere kompetencer kan vi have på tingene, og jo bedre kan vi i it-afdelingen rådgive forretningen Lundbeck. Så vi arbejder på at lukke de små gamle systemer og lade dem blive spist af de større integrerede systemer," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Processernes mand
Han er effektiviseringernes og processernes mand.

Han er manden med det store overblik over de sammenhængende linier i en vældig kompleks it-verden i et højteknologisk videns-selskab, der oven i købet vokser hurtigt - senest med opkøbet af amerikanske Ovation.

Det er noget, der kræver sin mand i en branche, hvor tidspres er et grundvilkår, da gevinsten på et medicinal-produkt skal høstes i det begrænsede tidsrum, hvor patentet på produktet løber.

"Når man vokser hurtigt, sætter man sig ikke ned i rundkreds og snakker konsolidering. Man laver det, der gør, at man kan komme videre i en fart. Og gør man det rigtigt mange gange, så ender man med rigtigt mange systemer," som Michael Vasa Skånstrøm siger.

Skal holde trit
Hele tiden handler det om at holde trit med forretningen.

Et af de store skridt i retningen mod en effektivisering af Lundbecks teknologiske setup er udrulningen af et stort SAP-system til datterselskaberne. Det er to et halvt år siden, at udrulningen gik i gang, og nu nærmer afslutningen af projektet sig.

"Systemet kommer i første omgang til at ramme alle vores største selskaber, og vi går med systemet blandt andet fra at have haft forskellig distribution i de enkelte lande til nu at få et central europæisk distributions-center," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Det betyder med andre ord, at SAP-implementeringen har været kædet nøje sammen med en forandring af hele forretningen - og det er en nødvendighed i Lundbeck.

"Der er ikke den store drivkraft i bare at få skiftet noget kode. Et nyt system skal motiveres af ændrede forretningsgange," siger Michael Vasa Skånstrøm.

Forretningsmæssigt fokus
Med en baggrund som cand.merc er hans indgang til rollen som it-direktør det forretningsmæssige.

Det er forretningsprocesserne, der interesserer ham. Og det er også her, at der er mange penge at hente, hvis det kan lade sig gøre at slå ned på de rigtige steder.

"I dag kommer du jo ingen vegne, hvis dit fokus som it-direktør er det tekniske, selv om du selvfølgelig skal vide, hvad du har at gøre godt med. Det er en selvfølge - en qualifier - at tingene kører stabilt. Det skal de bare," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft slipper splinterny bærbar-kollektion løs: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.