Artikel top billede

Svenskere rydder dommerpanel i Pirate Bay-sagen

Dommer efter dommer bliver strøget af listen i Pirate Bay-sagen. Det er svært for svenskerne at finde dommere uden interessekonflikter.

Svenskerne kasserer nu dommere på stribe, efter at dommeren i den omdiskuterede Pirate Bay-sag er blevet mistænkt for inhabilitet af de fire Pirate Bay-stifteres advokater, som derfor krævede, at sagen skulle gå om.

Årsagen til balladen er dommer Tomas Norströms medlemsskab af den svenske forening for ophavsret (SFU), hvilket rettighedshavernes advokater også er.

Derudover er en dommer medlem af bestyrelsen i Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd (SFIR), som taler for stærk ophavsret, og har desuden et tredje bijob, hvor han er kollega med rettighedshavernes repræsentant Monique Wadsted.

Mistanken om inhabilitet hos Stockholms Tingsrätts dommer skal afgøres af Hovrätten, som er en højere retsinstans, og som alligevel skal overtage sagen, fordi de fire stiftere har anket dommen på et års fængsel, sammen med en fælles erstatning på mere end tyve millioner kroner.

Svært finde habile dommere

Det er simpelthen svært at finde dommere, som er habile i forhold til Pirate Bay-sagen og immaterielle rettigheder.

I første omgang udpegede Hovrätten tre dommere til at behandle spørgsmålet om Tomas Norströms inhabilitet.

Imidlertid viste det sig hurtigt, at dommertrioens leder Ulrika Ihrfelt tidligere havde været medlem af en af de samme foreninger for ophavsret, som dommer Tomas Norström - hvis mulige inhabilitet dommergruppen netop skal behandle.

Det fik i sidste uge Hovrätten til at rydde dommerpanelet, og i en pressemeddelelse oplyse, at spørgsmålet om habilitet nu skal behandles i en helt anden afdeling, med andre dommere end de, som senere kan blive udpeget til at tage sagen.

I pressemeddelelsen udpegede Hovrättens præsident Fredrik Wersäll dommeren Anders Eka til at behandle habilitetsspørgsmålet sammen med Christina Jacobsson og Ulrika Beergrehn. Samtidig understregede Hovrätten, at "det kan oplyses, at ingen af disse er eller har været medlemmer i nogen af de foreninger, som er aktuelle i sagen."

Retspræsidenten har til Sveriges Radio fortalt, at han anser det for vigtigt, at undersøgelsen kommer til at foregå så hurtigt som muligt. Derfor behandles sagen med høj prioritet.

"Man kan jo ikke komme videre i sagen, før man ved om sagen skal tilbage til Tingsrätten, eller om den skal prøves i Hovrätten," siger Fredrik Wersäll til Sveriges Radio.

Rigtig, rigtig svært

Imidlertid gik der ikke mange timer før også den nyudnævnte dommer Anders Eka kom i søgelyset for mulige interessekonflikter.

Den nye leder af habilitetsudredningen er nemlig, ifølge Sveriges Radio, med i den såkaldte forskningsgruppe Centrum för kommersiell rätt i Stockholm, hvor også jurister og repræsentanter for rettighedshaverne, Peter Danowsky og Monique Wadsted, er medlemmer.

Den nyudpegede dommer har ikke selv i spørgsmålet om habilitet overvejet, at nogen ville sætte spørgsmålstegn ved medlemskabet, forklarer Anders Eka til Sveriges Radio.

"Nej, det havde jeg ikke. Jeg anser det ikke for at påvirke muligheden for at udføre en upartisk undersøgelse," siger han til Sveriges Radio.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere