Artikel top billede

"Nettet er blevet vor tids dominerende programmerings-model," siger Vic Gundotra, Googles vicepresident of engineering og tidligere ansat hos Microsoft.

Google: Brug nettet som programmerings-model

I lovprisning af internettet som ny programmerings-model promoverer Google adskillige nye teknologier heriblandt 3D-funktionalitet i browseren og mulighed for at tilføje Google-applikationer til websites.

Computerworld News Service: Google uddeler 4.000 Android-telefoner til deltagerne ved I/O-konferencen i San Francisco i et forsøg på at promovere udvikling på platformen.

Chefer fra Google og partnere lovpriser her også HTML 5 som en grundpille, der vil muliggøre en vifte af nye visualiseringsfunktioner i browseren.

I sidste måned tilføjede Google Java til sin cloud-tjeneste, App Engine, hvilket vækkede harme hos Suns chef for open source.

Ved konferencen fremhæves en række udviklinger på dette område såsom en udvidelse af Java-udvikleres adgang til cloud-platformen Google App Engine. Google diskuterer den kommende Google Web Toolkit 2.0, som nu får browserbaseret debugging-funktionalitet.

Googles CEO, Eric Smith, promoverer en internetbaseret programmeringsmodel som efterfølgeren til mainframe- og pc-modellerne.

"Vi har nu endelig de netværk, virksomheder, programmører og programmeringsværktøjer, der skal til for at bygge den platform og de former for muligheder, som jeg her vil fremhæve," siger Schmidt.

Googles vicepresident of engineering og tidligere ansat hos Microsoft, Vic Gundotra, advarer deltagerne om aldrig at undervurdere nettet.

"Det var en fejl, jeg engang begik," indrømmer han.

Nettet har vundet

Vic Gundotra genkalder sig, at han engang mente, at web-applikationer aldrig ville kunne måle sig med desktop-applikationer. Men Googles opkøb i 2004 af Keyhole og virksomhedens visualiseringsteknologi, der førte til Google Maps, markerede en ændring på dette område.

"Nettet er blevet vor tids dominerende programmerings-model," siger han og understreger, at nettet har vundet.

HTML 5 har ifølge Vic Gundotra gjort det muligt at bevæge sig udover web 2.0-applikationer. Canvas fremstår som den ypperste af de HTML 5-teknologier, der blev demonstreret. Denne teknologi gør det muligt at skabe tegnings- og animations-API'er (applikations-programmerings-grænseflader) med kontrol helt ned på pixel-niveau.

Vic Gundotra skældte Microsoft ud for ikke at understøtte Canvas i Internet Explorer som den eneste browser-leverandør.

"Microsoft kunne selvsagt gøre meget med sin meget store markedsandel for at bevæge nettet fremad," vurderer Vic Gundotra.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Microsoft om virksomhedens planer for Canvas.

Der kom også detaljer ved konferencen om Googles open source-3D-projekt, O3D. Dette projekt handler om at gøre 3D-grafik mulig direkte i browseren og består af en JavaScript API. En demonstration af O3D blev kørt i Googles browser, Chrome.

Video bliver lettere at håndtere

Men at muliggøre 3D-grafik direkte i browseren vil kræve en fælles sæt af API'er, fortæller Matthew Papakipos, som er engineering director hos Google. Virksomheden samarbejder med Apple, Mozilla og andre browserleverandører for at nå dette mål.

"Vi har stadig lang vej endnu, men vi er begyndt på processen," siger Matthew Papakipos, som opfordrer udviklere til at bygge 3D-applikationer.

Ved Google I/O blev der også talt om, at HTML 5 vil gøre det nemmere for browsere at håndtere video.

Virksomheden har lanceret Google Web Elements, der kan tilføje Google-applikationer såsom Kort, Søgning, Nyheder eller Kalender til et website eller en blog. Udviklere kopierer og indsætter blot den ønskede Google-applikationer på et site.

Med hensyn til at udvide adgangen for Java-udviklere til App Engine fra nogle udvalgte få til en bredere vifte af udviklere, bemærker tech lead hos Google, Kevin Gibbs, at udviklere indtil videre har kunnet bruge en række sprog på App Engine via Java Virtual Machine heriblandt JRuby, Scala, Groovy og PHP.

"Interessen for vores Java-understøttelse, siden vi lancerede Java-kapacitet til App Engine for halvanden måned siden, har været bemærkelsesværdi," siger Kevin Gibbs. Google planlægger i de kommende måneder at udvide App Engine med afvikling af jobrutiner i baggrunden og understøttelse af store objekter i applikationer.

Tekst-til-tale-API i Android

Andrew Bowers fra Googles produktledelse kommer nærmere ind på Google Web Toolkit 2.0 og fortæller, at denne udgivelse vil tilbyde udvikler-ledet såkaldt code splitting under navnet runAsynch til at dele JavaScript udover adskillige filer.

Denne teknologi har til hensigt at imødegå situationer, hvor JavaScript-koden vil vokse, idet udviklere udnytter HTML 5-funktionalitet. Uden en løsning vil brugerne komme til at vente i længere tid på, at applikationerne bliver læst ind, forklarer han.

Den planlagte "Donut"-udgivelse af Googles styresystem til mobiltelefoner, Android, blev fremhævet. Den kommer til at inkludere en tekst-til-tale-API.

Google offentliggjorde også ved konferencen anden fase af virksomhedens Android Developer Challenge, hvorigennem udviklere opfordres til at bygge applikationer til mobilplatformen. De bedste applikationer bliver præmieret til november.

Vice president for Mozilla, Jay Sullivan, roste JavaScript-ydelsen i organisationens kommende browser-version, Firefox 3.5. "JavaScript-ydelsen bliver tre gange hurtigere, end den var i 3.0, og 10 gange hurtigere end i 2.0," hævder han.

Jay Sullivan lovpriste også nettet som udviklingsplatform.

"Mere end noget styresystem, vil nettet komme til at drive innovationen og de ny tjenester, der kommer til at gøre fantastiske ting for folk over hele verden," siger han.

Det er dog nødvendigt, at video på nettet befries fra sit "plugin-fængsel," fremhæver Sullivan.

Han advarer også mod at fragmentere nettet og understreger, at det er nødvendigt at holde sammen på standarderne. Det er nødvendigt, at browserleverandørerne arbejder sammen om dette, fastslår han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere