Efter lanceringen i 1982 opnåede Commodore 64 en enorm succes og blev en af verdens mest solgte hjemmecomputere. Der er langet mere end 30 millioner eksemplarer over disken.

Her er de 15 vigtigste computere i verden

Atari, Amiga, Sinclair og Commodore. Navne, der stadig kan bringe dug frem på hornhinden hos en velvoksen it-mand. Tag med på en tur tilbage til 80'erne og 90'erne og mød datidens pioner-maskiner.

Computere bevægede sig stille og roligt ind på hjemmefronten op gennem 80'erne og 90'erne.

I den periode stiftede en generation for første gang bekendtskab med det digitale værktøj, og for mange er det blevet til et livslangt kærlighedsforhold, selv om man for længst har forladt sin eneste ene.

Da der er tale om den første kærlighed, er der mange meninger om, hvilke modeller, der skal sættes fokus på.

Og den varme følelse, som navne som Atari, Amiga, Sinclair og Commodore kan vække i en granvoksen it-medarbejder, skal man naturligvis ikke spøge med.

Vi vover dog skindet og giver 15 bud på de herligste maskiner, der har været med til at sætte skub i den digitale verden.

Du er naturligvis også velkommen til at give dit bud.

Apple II
En af de første seriefremstillede hjemmecomputere, der blev rigtig populær, var Apple II, der med sit fikse design lokkede mange brugere til. Samtidig blev maskinen startskuddet til firmaets succes som pc-producent. Den første version blev lanceret i 1977, og den var forsynet med en processor på 1,0 megahertz samt svimlende 4 kilobyte ram. Denne udgave af Apple II er desuden forsynet med diskettestation og skærm.ABC 80
Advanced BASIC Computer 80 blev fremstillet i Sverige, og på hjemmefronten opnåede den langt højere popularitet end eksempelvis Apple II. Computeren og den tilhørende sort/hvide-skærm blev både anvendt af skoler, hjemmebrugere og i industrien. Data blev i starten gemt på kassettebånd, men senere kom der også en diskettestation til ABC 80. Processoren var på 3 megahertz, og så var den udstyret med 16 kilobyte rom og lige så meget ram. Blev lanceret i 1978.Sinclair ZX80
Sinclair ZX80 blev sendt på markedet i 1980 af Science of Cambridge, og blev den første computer i England til under ét hundrede pund. Maskinen kunne erhverves både i en selvbygger-udgave til de fingernemme og i en samlet version. Maskinen blev hurtig populær, og der var i periode ventetid på flere måneder for at få et eksemplar. De begrænsede kræfter, som maskinen havde, bevirkede dog, at modellen hurtigt blev udskiftet med ZX81. ZX80 havde en processor på 3,25 megahertz, 4 kilobyte rom og 1 kilobyte ram.Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Roadmap til din digitale forretning
Digital transformation er på alles læber, men flere virksomheder er usikre på hvordan man rent faktisk kommer i gang. I dette whitepaper gennemgår vi en case fra den britiske online retail branche, hvor vi ser, hvordan I opnår en operationel og konkurrencemæssig fordel.