Efter lanceringen i 1982 opnåede Commodore 64 en enorm succes og blev en af verdens mest solgte hjemmecomputere. Der er langet mere end 30 millioner eksemplarer over disken.

Her er de 15 vigtigste computere i verden

Atari, Amiga, Sinclair og Commodore. Navne, der stadig kan bringe dug frem på hornhinden hos en velvoksen it-mand. Tag med på en tur tilbage til 80'erne og 90'erne og mød datidens pioner-maskiner.

Computere bevægede sig stille og roligt ind på hjemmefronten op gennem 80'erne og 90'erne.

I den periode stiftede en generation for første gang bekendtskab med det digitale værktøj, og for mange er det blevet til et livslangt kærlighedsforhold, selv om man for længst har forladt sin eneste ene.

Da der er tale om den første kærlighed, er der mange meninger om, hvilke modeller, der skal sættes fokus på.

Og den varme følelse, som navne som Atari, Amiga, Sinclair og Commodore kan vække i en granvoksen it-medarbejder, skal man naturligvis ikke spøge med.

Vi vover dog skindet og giver 15 bud på de herligste maskiner, der har været med til at sætte skub i den digitale verden.

Du er naturligvis også velkommen til at give dit bud.

Apple II
En af de første seriefremstillede hjemmecomputere, der blev rigtig populær, var Apple II, der med sit fikse design lokkede mange brugere til. Samtidig blev maskinen startskuddet til firmaets succes som pc-producent. Den første version blev lanceret i 1977, og den var forsynet med en processor på 1,0 megahertz samt svimlende 4 kilobyte ram. Denne udgave af Apple II er desuden forsynet med diskettestation og skærm.ABC 80
Advanced BASIC Computer 80 blev fremstillet i Sverige, og på hjemmefronten opnåede den langt højere popularitet end eksempelvis Apple II. Computeren og den tilhørende sort/hvide-skærm blev både anvendt af skoler, hjemmebrugere og i industrien. Data blev i starten gemt på kassettebånd, men senere kom der også en diskettestation til ABC 80. Processoren var på 3 megahertz, og så var den udstyret med 16 kilobyte rom og lige så meget ram. Blev lanceret i 1978.Sinclair ZX80
Sinclair ZX80 blev sendt på markedet i 1980 af Science of Cambridge, og blev den første computer i England til under ét hundrede pund. Maskinen kunne erhverves både i en selvbygger-udgave til de fingernemme og i en samlet version. Maskinen blev hurtig populær, og der var i periode ventetid på flere måneder for at få et eksemplar. De begrænsede kræfter, som maskinen havde, bevirkede dog, at modellen hurtigt blev udskiftet med ZX81. ZX80 havde en processor på 3,25 megahertz, 4 kilobyte rom og 1 kilobyte ram.Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.