Projektchef Jacob Bøegh (tv.) og it-direktør Torben Lundberg står i spidsen for et af Danmarks største open source-projekter, hvor mere end 60 forskellige sites skal flyttes over på CMS-systemet Drupal. Foto: Berlingske Media

Drupal skal samle web-satsningerne i Berlingske

De licens-baserede CMS-løsninger levede ikke op til kravene hos Berlingske Media. Derfor valgte medie-koncernen at satse på open source-systemet Drupal til at styre de internetbaserede forretninger.

De over 200 medier og omkring 2.850 medarbejdere i Berlingske-koncernen danner i år rammen om et at de største open source-projekter i Danmark.

Koncernen, der blandt andet står bag B.T., Berlingske Tidende, sporten.dk, aok.dk og cirka 60 andre sites, er i færd med at flytte samtlige online-satsninger over på open source CMS-løsningen Drupal.

It-direktør Torben Lundberg forklarer, at det i høj grad var konsolideringen af de nogle og tyve selskaber under navnet Berlingske Media, der satte gang i processen.

"Den store beslutning kom sidste år, da vi endegyldigt sagde til os selv, at vi ville lave én CMS-platform i hele koncernen, baseret på samme software, Drupal."

Beslutningen har betydet, at Berlingske Media siden december sidste år har haft otte til ti udviklere koblet på Drupal-projektet.

"Vores generelle it-strategi er at købe store branchesystemer, der er ‘plug and play', og få det drevet ude i byen. Så det her er ret atypisk for os," siger Torben Lundberg.

Men der er en mening med galskaben. Hidtil har hjemmesiderne under Berlingske-koncernen benyttet en række forskellige CMS-platforme, hvoraf Saxotech Online har været den mest dominerende.

Men fordi udviklingen i mediebranchen i stigende grad tager udgangspunkt i internettet og nye digitale medier, bliver CMS-løsningen også stadig vigtigere. En grundig behovsanalyse viste, at Berlingske Media ikke kunne finde den løsning, man ønskede, ude i byen.

"Hvis vi kigger på de licens-systemer, der findes i dag, så hænger de stadig fast i den traditionelle avisproduktion, hvor man laver avisen først og så lidt web på sidelinjen. Men vi tænker jo helt omvendt," forklarer Torben Lundberg.

Moduler giver genveje
Drupal er licenseret under GPL og skrevet i programmeringssproget PHP. Systemet hører til blandt de mest populære open source-løsninger på CMS-fronten og anvendes i dag verden over.

Udviklingen af Drupal startede i 2000 på universitet i Antwerpen, og i dag bidrager tusindvis af udviklere med nye moduler, temaer og forbedringer. Det var dette, der tiltalte Berlingske Media, fortæller CMS-projektchef Jacob Bøegh.

"Det oplever vi som en stor forbedring i forhold til at samarbejde med en leverandør. Vi oplever en frihed, en gejst og en vilje, som man nok ikke finder hos ret mange leverandører."

I øjeblikket er Jacob Bøegh og udviklerne i gang med at flytte websider over på den nye platform. På nuværende tidspunkt har koncernen tre forskellige CMS-løsninger i form af Saxotech, en hel del Drupal-sites og enkelte mindre sider på Typo3.

"Øvelsen lige nu er at flytte Saxotech-siderne over på den nye platform, og efterfølgende flytter vi så de Drupal-sider, som vi har i forvejen - de kører på forskellige versioner og set­ups," fortæller Jacob Bøegh.

"Vi kører efter en helt fast procedure; Vi ser selvfølgelig på, om det er noget, som Drupal core (kernen, red.) kan, hvilket det ofte ikke er. Så kigger vi på modulerne, som folk rundt omkring i verden har udviklet, og er der noget der, der opfylder en del af kravene, tager vi det og ændrer eventuelt en del på det. Kan vi slet ikke finde noget, så starter vi fra bunden og bygger vores eget modul," lyder det fra CMS-projektchefen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.