Artikel top billede

Samsungs SATA mini-card SSD.

Samsung laver lille SSD til netbook

Samsung introducerer ny type SSD til netbooks, der fylder mindre og bruger mindre strøm.

Computerworld News Service: Mandag introducerede Samsung en SSD ('solid state drive' eller en såkaldt flash-disk) til netbooks, der både fylder mindre end de almindelige SSD og bruger væsentligt mindre strøm.

Samsungs mini card-SSD (solid state drive) er ifølge virksomheden selv op mod 80 procent mindre end de SSD, der typisk findes i bærbare computere. Disken vejer mellem 7,5 gram og 8,5 gram, mens en SSD på enten 1.8 eller 2.5 tommer typisk vejer 75 til 85 gram.

Den nye SSD passer til de tynde netbooks og andre små bærbare, som først og fremmest er skabt til at opfylde folks basale computerbehov som for eksempel tekstbehandling og brug af internettet.

Disken forbindes med bundkortet og behøver ikke et særligt stik, fortæller Brian Beard, som er marketingschef hos Samsung. Den bruger desuden kun omkring 0,3 kilowatt strøm, mens den almindelige 2.5-tomme SSD til sammenligning bruger 1.1 kilowatt.

Det negative er, at den nye disk ikke har så stor en lagringskapacitet, men kun kommer i henholdsvis en 16GB, 32GB og en 64GB-udgave. De større SSD kan tilbyde op til 256GB.

Samsung har ikke oplyst prisen på den nye SSD, men fortæller til gengæld, at der er solgt enkelte eksemplarer til pc-producenter, så måske kommer vi se dem i de bærbare, der bliver sendt på markedet i sidste halvdel af i år.

SATA-interface

Samsung nægter at tale om en eventuel forhøjelse af lagringskapaciteten, men siger i stedet at de 32GB passer rigtig godt til den lille disk.

SSD'en vil derudover kunne fungere som en ekstra disk, der kan komplementere harddisken, fortæller Brian Beard. Man vil for eksempel kunne bruge SSD'en til at lagre data fra styresystemet, mens man bruger harddisken til at lagre fotografier og vigtige dokumenter. SSD'en vil desuden kunne implementeres i for eksempel printere og nogle former for mobiltelefoner.

Den nye disk kan læse og skrive med henholdsvis 200M bps og 100M bps, hvilket er langsommere end den 220M bps læsehastighed og 180M bps skrivehastighed, som de større SSD kan arbejde med i dag. En stor disk bruger flere chip til at øge sin skrive- og læsehastighed, fortalte Brian Beard. Den lille disk bruger den såkaldte SATA ('serial advanced technology attachment')-interface til at kommunikere med bundkortet.

SSD-diskene er langsomt men sikkert ved at blive mere populære, da de bruger mindre strøm og er hurtigere end harddiskene, når data skal findes frem. Men en SSD koster mange penge, så folk vil stadig helst have en harddisk til den bærbare computer, siger Jim Handy, der er analytiker hos Objective Analysis.

Som regel kan folk ikke kende forskel på en netbook med harddisk og en med SSD. En almindelig harddisk-baseret netbook med et gennemsnitligt batteri, der kan køre i cirka fire timer, vil kunne tilføje en halv time ekstra med en SSD, tilføjer han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere