Artikel top billede

Model-/arkivfoto: Torben Klint

Microsoft deler bærbare pc'er ud til danske skolebørn

4. klasse-skoleelever modtager netbooks fra Microsoft, der er interesseret i, hvordan it bliver brugt i folkeskolen. Det er en blanding af branding, velgørenhed og forretning, siger Microsoft.

Når klokken ringer ind til time på Lindehøjskolen i Herlev nordvest for København, sætter eleverne sig foran deres egne, personlige netbooks frem for at hive penalhusene frem.

Det skyldes, at it-giganten Microsoft i februar forærede 28 sæt HP 2140-netbooks til elever og klasselæreren i 4. b som et led i det, hvad Microsoft selv kalder "Det digitale penalhus".

"Formålet med at uddele computerne er, at vi gerne vil teste flere pædagogiske tiltag af med digital læring. Og så nytter det altså ikke noget, at eleverne kun sporadisk sidder foran en computer," forklarer David Garde-Tschertok, der arbejder som pædagogisk uddannelseschef hos Microsoft.

"Der ligger en kæmpeværdi i at benytte it generelt, og vi er interesserede i, om det kan hjælpe eleverne i skolen," fortsætter han.

Producerer H. C. Andersen-eventyr

Blandt de ting, som Microsoft ønsker at finde ud af, er, hvorvidt eleverne benytter computeren som et naturligt arbejdsredskab i skolen og derhjemme, når der skal laves lektier.

Og på trods af flere indledende praktiske problemer som eksempelvis manglende strømstik i klasselokalet, tegner forsøgsordningen ifølge Microsoft sig lovende.

David Garde-Tschertok fremhæver især, at eleverne kan benytte computerens programmer til selv at producere viden om visse emner.

Eksempelvis skal eleverne ikke nødvendigvis kunne remse alle H. C. Andersen-eventyr op, men i stedet har de nu fået værktøjerne i form af blandt andet skrive-, tegne og video-redigeringprogrammer til selv at fabrikere deres egne eventyr.

"Multimedier er jo et meget effektivt værktøj for de mindre klasser til indlæring på et tidspunkt, hvor de måske ikke er så stærke til at skrive og læse," forklarer David Garde-Tschertok om pc-forsøget med 4. klassen på Lindehøjskolen.

Blanding af forretning og velgørenhed

Projektet med netbooks i én klasse på Lindehøjskolen skal snart foldes ud til flere skoler og klassetrin.

Det er nemlig meningen, at de fire laveste klassetrin inden længe skal udstyres med bærbare pc'er på Lindehøjskolen. Også på Hellerupskolen skal elever have udleveret netbooks til brug i undervisningen og derhjemme.

I alt 15 skoler spredt ud over hele landet indgår på nuværende tidspunkts i Microsofts netværk, hvor uddannelsesinstitutionerne videndeler om, hvordan eleverne kan udnytte it mest hensigtsmæssigt i skolen.

Branding, velgørenhed og forretning

Udover uddeling af de små bærbare computere og holde hånd i hanke med det 15 skoler store netværk stiller Microsoft programkonsulenter til rådighed, som især bliver brugt ved opstarten af et netbook-projekt.

Skolerne betaler derimod selv for deres software. I den henseende har langt hovedparten af de danske folkeskoler i forvejen en lukrativ aftale med Windows-fabrikken på styresystemer og kontorpakker.

Ingen kynisme bag projektet

David Garde-Tschertok fortæller, at Microsoft er med i projektet af pædagogiske årsager, men naturligvis også kan profilere sig på projektet.

"Man kan kalde projektet velgørenhed, og man kan kalde det, at en stor softwarespiller tager et ansvar for, at it bliver brugt på en fornuftig måde i skolerne, og der også bliver bevilliget penge til it næste år," siger David Garde-Tschertok, der kalder Det digitale penalhus for en sammensmeltning af velgørenhed og forretning.

Han understreger samtidig, at netbook-projektet ikke er et resultat af en kynisk tankegang.

"Vi binder ikke skolerne til at benytte Microsoft-produkter. Vi er bare en stor spiller på markedet, der kommer med et indspark til, hvordan eleverne kan lære pensum på en sjovere, mere social og effektiv måde," forklarer David Garde-Tschertok.

Han fortæller dog, at hvis en skole vælger at afinstallere Windows på samtlige netbooks og kun benytter open source-produkter i undervisningen, så vil Microsoft ikke længere føle ejerskab over projektet og på længere sigt helt miste interessen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere