Artikel top billede

Nyt materiale skal gøre lithium-batterier mere sikre

Forskere vil med ny teknologi beskytte lithium-ion batterierne mod overophedning.

Computerworld News Service: Et nyt materiale udviklet af taiwanesiske forskere skal efter planen sætte en stopper for brande og eksplosioner forårsaget af de lithium-ion batterier, der findes i mange telefoner og andre mobile enheder.

Lithium-ion teknologi bliver brugt til produktion af batterier til de fleste af tidens elektroniske enheder, fra iPods og iPhones til bærbare computere, digitalkameraer og så videre.

Man har i årevis anset teknologien for at være sikker, men skader og produktionsfejl har været årsag til meget omtalte brande og små eksplosioner.

Måtte kalde batterier tilbage

For nogle år tilbage betød adskillige batteribrande, at Sony måtte bruge millioner på at kalde en lang række lithium-ion batterier tilbage.

Samme batteri-teknologi bliver i dag brugt i produktionen af hybridbiler og elektriske biler.

For at gøre lithium-ion batterierne mere sikre, har Taiwans offentligt støttede Industrial Technology Research Institute (ITRI) udviklet en ny polymer, STOBA ('self-terminated oligomers with hyper-branched architecture' eller 'selvdestruerende oligomer med hyperforgrenet arkitektur'), der skal hjælpe batterierne med ikke at overophede.

Polymeren bliver tilføjet katode-materialet inde i lithium-ion batteriet.

"Brande eller eksplosioner i den slags batterier forekommer typisk i forbindelse med kortslutninger," fortæller Wu Hung-chun, som er forsker ved ITRI, da han skal forklare, hvordan selv en lille fejltagelse, som at tabe telefonen på gulvet, kan resultere i en skade, der kan skabe en kortslutning.

Svaret var udviklingen af STOBA, som undertrykker termo-varmen i tilfælde af brud eller andre alvorlige skader.

Wu Hung-chun afspillede en video, der viste, hvordan et almindeligt søm, der punkterede et batteri i en mobiltelefon, kunne forårsage varmegrader på over 345 grader celsius og derefter eksplosioner.

En lignende test på et batteri fra en mobiltelefon, der havde STOBA-materialet implementeret, medførte kun temperaturer på omkring 60 grader.

Forskeren advarer folk mod at forsøge sig med den slags eksperimenter derhjemme.

Bedre bil-batterier

ITRI arbejder for øjeblikket med en produktionsproces for STOBA, fortalte Wu Hung-chun og tilføjede, at teknologien kun vil hæve den samlede pris for et lithium-ion batteri med omkring to eller tre procent.

"Teknologien er klar til lithium-ion batterier, der kan bruges i elektroniske enheder, bærbare computere og så videre. Ingen problemer der," sagde han. ITRI er allerede begyndt at teste STOBA med batterier til elektriske biler.

Den taiwanesiske forskergruppe er ikke den første til at udvikle sikkerheds-teknologi til lithium-ion batterier.

Sony, Toshiba og andre producenter af lithium-ion batterier har allerede i årevis arbejdet på at forbedre batterierne. For tre år siden introducerede Panasonic et isolerende, varmeresistent lag inde i battericellerne, der skulle forhindre batterierne i at overophede selv i tilfælde af kortslutninger.

Torsdag annoncerede ITRI desuden et kommende samarbejde med virksomheden E-One Moli Energy, der skal rettes mod at finde en effektiv og sikker måde at producere lithium-ion batterier til hybridbiler og elektriske biler.

Den femårige aftale blev indgået for at udnytte fordelene ved regeringens initiativ for alternative energiprojekter og for at udnytte de nye teknologier til lithium-ion batterier.

E-One producerer batterier til BMW's Mini E, som er en elektrisk bil, der stadig er på eksperimental-stadiet, som bruger lithium-ion batterier.

E-Ones seneste prototype på et batteri til elektriske biler, eTaxi BEV, koster godt 500.000 kroner og giver bilen mulighed for at køre 190-240 kilometer mellem hver opladning.

Det kan genoplades på et sted mellem to og fem timer og accelererer fra nul til 100 kilometer i timen på syv sekunder. Batteriet indeholder 5000 celler, hvilket skal sammenlignes med de tre til otte celler, et normalt batteri i en bærbar computer har i dag.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere