Artikel top billede

Den bedste ondsindede kode udvikles i fællesskab

Fællesudvikling af ondsindet kode vinder indpas i undergrundsmiljøerne. 10 procent af alle trojanere er i dag baseret på åben kildekode, vurderer sikkerhedsfirma.

10 procent af alle trojanere er i dag baseret på åben kildekode, og den fælles udviklingsform bliver mere og mere populær, når der konstrueres ondsindet kode. Sådan lyder det fra sikkerhedsfirmaet Symantec.

"Hele forretningsmodellen inden for underverdenen har skiftet strategi. Tidligere var det oftest en enkelt person, der stod for hele produktionen, fra at finde sårbarheden til at indkassere pengene," siger Ken Willen, som er sikkerhedsekspert i Symantec.

"Sådan er det ikke mere. Nu er det organisationer bestående af flere individer, der står bag. Forretningsmodellerne bliver mere og mere professionelle," siger han.

Shehzad Ahmad, som er leder i DK-CERT, kan bekræfte, at de kriminelle udveksler kildekode med hinanden.

"Det er ikke en ualmindelig måde at arbejde på, og det er noget, vi har kendt til i et stykke tid. I vores analysearbejde har vi flere gange tidligere registreret, at kildekoden er baseret på samarbejder," siger Shehzad Ahmad.

"Det er svært at trække kode ud og derved stjæle den fra hinanden. Det skal være efter aftale, hvis en kode skal deles," siger han.

"Det er ikke til at sige, om det er en trend, men noget af de bedste kildekode, vi har set, består af flere hackeres arbejde,"

Den svenske pendant til DK-CERT har også observeret trenden.

"Årsagen er, at de vil forenkle udviklingsprocessen, præcis som det kendes fra open source-miljøet. Konsekvensen af, at flere arbejder med koden er, at den bliver mere sofistikeret," siger Jonas Thambert til Computerworld Sweden.

Ikke open source, men..

Samarbejderne har dog intet med open source at gøre, lyder det fra sikkerhedsbranchen.

Bagdør til sikkerhedsindustrien

"Det er ikke korrekt at kalde det for et open source-samarbejde. Når man snakker om åben kildekode, er koden tilgængelig, så den kan rettes af alle. Samtidig er filosofien den stik modsatte i open source-miljøet," siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Når der udvikles ondsindet kode, er der ofte tale om en slags arbejdsfællesskaber - nærmest udviklingshuse - der producerer kode. Samtidig er undergrunden kendetegnet ved at være kommerciel. Man køber således udviklingsarbejder hos hinanden frem for at samarbejde på frivillighedens basis," siger han.

Der er dog nogle områder, hvor kildekoden er åben, og frit kan hentes.

"Der er masser af eksempler på botnet-kode, der ligger frit tilgængelig," siger Peter Kruse.

"Samtidig er drive by-kits, der lægges på webside og inficerer besøgende, i høj grad 'open source'. Der findes mellem 40 og 50 forskellige værktøjskasser, baseret på JavaScript, som jo er et åbent sprog. Der er således samarbejder, men samtidig stjæles der med arme og ben," siger han.

"De dygtige kriminelle udnytter de mindre dygtige kriminelle i dette spil. Den kode, der stilles til rådighed for andre, er således ofte forsynet med den bagdør, der kan udnyttes af dem, som sidder højere oppe i hierarkiet," siger Peter Kruse.

Der, hvor koden bygges i fællesskab, er på områder, der gavner hele undergrunden.

"Der er specialister inden for forskellige områder, og for at skabe den mest effektive kode, bruges det bedste af det bedste fra forskellige udviklere," siger Shehzad Ahmad fra DK-CERT.

"Kvaliteten af produkter hæves på den måde," siger han.

Shehzad Ahmad peger dog også på, at der foregår en omfattende handel med kildekode.

"Hvis du finder de rigtige fora på nettet, er der masser af kildekode til salg," siger han.

Bagdør til sikkerhedsindustrien

Større åbenhed i kodearbejder kan dog også blive en fordel for sikkerhedsbranchen.

"Den åbne arbejdsmodel kan blive til gavn for sikkerhedsfirmaerne. Hvis vi kan få adgang til netværket og derved oplysninger om den kildekode, der bruges, vil vi kunne skabe signaturbaseret sikkerhed, der rammer meget centrale områder, og derved give god beskyttelse mod angreb," siger Ken Willen.

Firmaer som Symantec bruger mange ressourcer netop på at komme ind i de kriminelle netværk.

"Vi har flere tusinde analytikere, der både arbejder med den traditionelle signaturbaserede analyse, men en del af dem bruger også tiden på at infiltrere undergrunds-sites. Vi er ret aggressive i vores informationsindsamling," fortæller Ken Willen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.