Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Mere ballade følger: Er ICANN fri eller ikke-fri?

Balladen om kontrollen over internettet fortsætter. Kritikere er lodret utilfredse med ICANNs løsrivelsesproces.

Computerworld News Service: En ny aftale mellem the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) og det amerikanske handelsministerium er ikke præcis nok, siger kritikere.

Hensigten med aftalen er at skabe internationalt overblik over den ikke-kommercielle operatør af internettets system for domænenavn, men det er langt fra lykkedes, lyder kritikken.

Aftalen har bred opbakning, men enkelte kritikere spørger ind til, hvordan man sikrer sig, at de nye grupper, der skal holde øje med ICANN, også er uafhængige, og hvorvidt den nye aftale repræsenterer den gennemsnitlige internetbruger.

En af de store forandringer i den nye aftale er oprettelsen af forskellige opsynsgrupper, der hvert tredje år skal tjekke, om ICANN stadig opfylder sine forpligtelser - en såkaldt 'Affirmation of Commitments'. Panelet skal bestå af frivillige, uafhængige eksperter, repræsentanter fra ICANN's bestyrelse og DOC.

Her er problemet

Problemet er, at den administrerende direktør eller bestyrelsesformanden for ICANN sammen med formanden for ICANN's 'Governmental Affairs Committee' (GAC eller 'komiteen for regeringsanliggender') står for den endelige godkendelse af sammensætningen af opsynsholdene, siger Brenden Kuerbis, som er operations director ved 'the Internet Governance Project', der beskæftiger sig med emner, der har med styringen af internettet at gøre.

Opsynsholdene er ikke uafhængige af ICANN, lyder det fra Brenden Kuerbis.
"De bliver udvalgt af desamme mennesker, der er ansvarlige for ICANN's handlinger. De vil sandsynligvis bare videreføre ICANN's eksisterende politik," siger han.

Skænderi og uenighed i årevis

ICANN har en lang tradition for uenigheder med interessegrupper og andre nationer, der mener, at USA skal opgive sin rolle som leder af internettet.

ICANN's største problem er ikke mangel på oversigt, men derimod manglen på klart definerede regler for organisationen og standarder, der kan måle indsatsen, mener Brenden Kuerbis.

"Hvis den slags regler ikke eksisterer - og det gør de stadig ikke - kan opsynsholdene risikere at ende som endnu et nyt lag af politik og gætterier, der bliver lagt ned over det, som allerede i dag er en rodet og ret diffus proces," tilføjede han.

ICANN er lodret uenigh

Vice president for ICANN, Paul Levins, er dog ikke enig i, at opsynsholdene vil bestå af lutter ICANN-allierede.

Der vil dels være mulighed for offentlige kommentarer til opsynsholdenes sammensætning og dels kan hverken ICANN's bestyrelse eller administrerende direktør kontrollere GAC, siger han. "Det vil blive enormt svært [for ICANN] at styre processen," tilføjer han.

En anden kritik af den nye aftale er, at den blev forhandlet færdig af ICANN og DOC i al hemmelighed, og det selv om aftalen kræver, at ICANN skal være gennemsigtig, skal kunne stilles til regnskab for sine handlinger af offentligheden og at beslutnings-processerne skal gennemføres 'bottom-up'.

"De forhandlinger, der er foregået, inden 'affirmation of commitments'-aftalen blev vedtaget, er sket helt uden for offentlighedens søgelys - med undtagelse af de få, gamle venner, som ICANN enten har valgt at invitere med ind i de røgfyldte lokaler eller har lækket beslutningerne til," skriver Edward Hasbrouck, som er ICANN-kritiker og indehaver af en rejseblog, på hjemmesiden ICANNwatch.org, der er oprettet med det formål at holde øje med ICANN.

"Faktum er, at hemmelighedskræmmeriet og den uigennemsigtige måde, hvorpå aftalen blev indgået, i sig selv er bevis på, at ICANN reelt stadig ikke bakker op om principperne eller om forestillingen om gennemsigtighed. [ICANN] lyver - højt og vedholdende - om manglen på gennemsigtighed og det behov, der stadig er, for en virkelig transparent proces," fortsætter blogindlægget.

USA har stadig styrende rolle

Den nye aftale giver stadig den amerikanske regering en styrende rolle i forhold til ICANN, men de skal dog dele denne rolle både med andre regeringer og med den private sektor, tilføjer han.

"30. september 2009 vil blive kendt som ICANN's uafhængighedsdag," siger Steve DelBianco. "[Aftalen] er kløgtig i den måde, den balancerer mellem de forskellige holdninger, der har været til emnet."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere