Artikel top billede

Den tidligere TDC-direktør Kim Frimer er i dag topchef i Energi Randers. Det er et af de selskaber, der nu er klar til fælles fiberfront mod TDC.

Fiberselskaberne klar til fælles krig mod TDC

De danske fiberselskaber etablerer ifølge Computerworlds oplysninger nu et fælles brand på indholdssiden, der skal udfordre TDC på markedet for privatkunder.

TDC kan se frem til en ny udfordrer på indholdssiden i bredbåndsmarkedet.

Mandag aften var toppen i den danske fiberbranche samlet til et møde. Her drøftede parterne at alliere sig for blandt andet at udfordre telegiganten TDC.

Computerworld erfarer, at parterne nåede frem til en aftale om et fremtidigt samarbejde.

Aftalen indebærer, at fiberselskaberne etablerer en fælles indkøbsenhed på indholdssiden, og fremover vil de markedsføre indholdet under et fælles brand på privatmarkedet.

Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets følger telebranchen i Danmark, og han har længe efterlyst, at fiberselskaberne, der er datterselskaber af elvirksomhederne, slog pjalterne sammen.

"Det er et skridt i den rigtige retning. Indtil videre har de fejlet totalt, fordi de ikke har forstået, at det her er en industri, hvor det drejer sig om stordriftsfordele og lave omkostninger," siger Poul Ernst Jessen.

Netop beslutningen om et fælles brand er noget, der stiller elselskaberne stærkere over for forbrugerne, påpeger analytikeren.

"De har troet, at folk ville købe fiber helt af sig selv, uden de egentlig kunne forklare, hvorfor du skulle have det fiber - i hvert fald på nuværende tidspunkt. Det er da klart et skridt i den rigtige retning, at de nu kan lave ét brand rettet imod forbrugerne, men der er langt til mål," siger Poul Ernst Jessen.

Fiberbranchen jagter stordrift

Ifølge Computerworlds oplysninger ønsker fiberselskaberne ikke at offentliggøre aftalen på nuværende tidspunkt, fordi et større juridisk arbejde først skal være på plads.

Computerworld har forsøgt at få kommentarer til aftalen fra flere parter i branchen, men det er meget sparsomt, hvad de vil sige.

"Vi arbejder pt. på at få lavet et samarbejde, som kan hjælpe os med at skaffe os nogle stordriftsfordele," siger administrerende direktør Kim Frimer fra Energi Randers.

Han har dog ingen kommentarer til en aftale. Det samme gælder salgs- og marketingdirektør Jeanette Hartz fra SEAS-NVE, der dækker Syd- og Vestsjælland.

"Jeg har ikke nogen kommentarer til det," siger hun.

Administrerende direktør Jan Ravn fra Himmerlands Elforsyning vedgår, at der har fundet forhandlinger sted. Han var dog endnu ikke orienteret om, at en aftale kom i hus i mandags, da Computerworld i går overbragte ham nyheden.

Direktøren vil dog gerne pege på, hvilke fordele der kan være i en alliance med de andre fiberselskaber.

"Det vil styrke vores position i markedet, og det vil vi gerne. Det er en positiv ting, og vi kan også skaffe nogle omkostningsreduktioner. Begge dele taler meget for det her samarbejde," siger Jan Ravn.

Potentialet er over en million husstande

Det ny samarbejde tæller de elselskaber, der indgår i ejerkredsen omkring fiberselskabet Nianet, som henvender sig til erhvervsmarkedet. Det er i alt 14 selskaber, hvis det konkursramte MidtVest Bredbånd medregnes.

De 14 selskaber har tidligere annonceret, at de vil udrulle fiber til 1,3 millioner danske husstande, hvoraf MidtVest Bredbånd tegner sig for 175.000. Den største spiller i samarbejdet bliver Syd Energi, der har planer om at levere fibernet til 235.000 husstande.

Selv hvis en stor del af husstandene skulle tage imod tilbuddet om indhold fra den kommende indholdsleverandør, så vil der stadig være et stykke op til TDC, der har omkring 1,5 millioner tv-kunder.

Svær at ignorere

Men det ny selskab kan blive en spiller, som eksempelvis Viasat, der ejer kanalerne TV3 og 3+, ikke kan overse i markedet.

"Det er klart bedre, end hvis den ene har 5.000 kunder og den anden har 3.000, og de skal forhandle med Viasat. Hvis de har 150.000 kunder nu, så gør det, at Viasat ikke bare kan ignorere dem," forklarer Poul Ernst Jessen.

De seneste tal fra Dansk Energi viser, at elselskaberne i august havde 150.000 fiberkunder i Danmark, og at 30.000 yderligere stod i kø til at komme på nettet. Dertil kommer, at fibernettet ruller tæt forbi 640.000 af landets 2,5 millioner husstande.

Computerworld er ikke bekendt med, hvornår fiberselskaberne udsender en officiel meddelelse omkring det kommende samarbejde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere