De svenske politikeres endelige vedtagelse af overvågningsloven betyder, at teleselskabet 3 i Danmark nu indleder det varslede arbejde med at kappe båndene til Sverige, så selskabets kunder kan undgå overvågningen fra Försvarets Radioanstalt.
"Det, vi forventer at komme til at lave, er en form for krypteringsløsning. Og hvis det ikke bliver nok, må vi have et termineringspunkt i Danmark," siger Stine Green Paulsen, der er kommunikationschef hos 3.
Problemet for selskabets danske mobilkunder er, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser for at opnå stordriftsfordele. Det betyder, at elektronisk kommunikation imellem danskere i Danmark udmærket kan passere Sverige.
Frygter spionage
Mens 3-kundernes samtaler på grund af danske centraler ikke bliver berørt, går selskabets datatrafik gennem Sverige. Og dermed må den svenske overvågningsmyndighed fra december overvåge denne trafik.
"Voice er heldigvis ikke påvirket af det. Det er kun vores data, som går over en server i Sverige," siger Stine Green Paulsen, som tilføjer, at loven i praksis først får virkning fra næste år, fordi en aftale mellem overvågningsmyndigheden og selskabets leverandør først skal forhandles på plads.
FRA-loven betyder, at Försvarets Radioanstalt, som bedriver efterretningstjeneste for svenske myndigheder, fra december må overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.
Dermed kan Folketing, PET og danske borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.
Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage. Derfor udgav ITEK en vejledning i at omgå den svenske overvågning.
Artiklen fortsætter på næste side...