3 vil kryptere dansk data efter svensk spion-ja

Teleselskabet 3 vil kryptere data og eventuelt opbygge et dansk datacenter for at undgå svensk aflytning af kunders elektroniske kommunikation.

Onsdag i sidste uge stemte et snævert flertal af politikere i den svenske Riksdag som ventet den omdiskuterede FRA-lov igennem med en række ændringer, der blev til som følge af en ophedet debat mod loven.

De svenske politikeres endelige vedtagelse af overvågningsloven betyder, at teleselskabet 3 i Danmark nu indleder det varslede arbejde med at kappe båndene til Sverige, så selskabets kunder kan undgå overvågningen fra Försvarets Radioanstalt.

"Det, vi forventer at komme til at lave, er en form for krypteringsløsning. Og hvis det ikke bliver nok, må vi have et termineringspunkt i Danmark," siger Stine Green Paulsen, der er kommunikationschef hos 3.

Problemet for selskabets danske mobilkunder er, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser for at opnå stordriftsfordele. Det betyder, at elektronisk kommunikation imellem danskere i Danmark udmærket kan passere Sverige.

Frygter spionage
Mens 3-kundernes samtaler på grund af danske centraler ikke bliver berørt, går selskabets datatrafik gennem Sverige. Og dermed må den svenske overvågningsmyndighed fra december overvåge denne trafik.

"Voice er heldigvis ikke påvirket af det. Det er kun vores data, som går over en server i Sverige," siger Stine Green Paulsen, som tilføjer, at loven i praksis først får virkning fra næste år, fordi en aftale mellem overvågningsmyndigheden og selskabets leverandør først skal forhandles på plads.

FRA-loven betyder, at Försvarets Radioanstalt, som bedriver efterretningstjeneste for svenske myndigheder, fra december må overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Dermed kan Folketing, PET og danske borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage. Derfor udgav ITEK en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.