3 vil kryptere dansk data efter svensk spion-ja

Teleselskabet 3 vil kryptere data og eventuelt opbygge et dansk datacenter for at undgå svensk aflytning af kunders elektroniske kommunikation.

Onsdag i sidste uge stemte et snævert flertal af politikere i den svenske Riksdag som ventet den omdiskuterede FRA-lov igennem med en række ændringer, der blev til som følge af en ophedet debat mod loven.

De svenske politikeres endelige vedtagelse af overvågningsloven betyder, at teleselskabet 3 i Danmark nu indleder det varslede arbejde med at kappe båndene til Sverige, så selskabets kunder kan undgå overvågningen fra Försvarets Radioanstalt.

"Det, vi forventer at komme til at lave, er en form for krypteringsløsning. Og hvis det ikke bliver nok, må vi have et termineringspunkt i Danmark," siger Stine Green Paulsen, der er kommunikationschef hos 3.

Problemet for selskabets danske mobilkunder er, at stort set alle teleoperatører i Danmark opererer med net, hvor den digitaliserede trafik krydser de nordiske grænser for at opnå stordriftsfordele. Det betyder, at elektronisk kommunikation imellem danskere i Danmark udmærket kan passere Sverige.

Frygter spionage
Mens 3-kundernes samtaler på grund af danske centraler ikke bliver berørt, går selskabets datatrafik gennem Sverige. Og dermed må den svenske overvågningsmyndighed fra december overvåge denne trafik.

"Voice er heldigvis ikke påvirket af det. Det er kun vores data, som går over en server i Sverige," siger Stine Green Paulsen, som tilføjer, at loven i praksis først får virkning fra næste år, fordi en aftale mellem overvågningsmyndigheden og selskabets leverandør først skal forhandles på plads.

FRA-loven betyder, at Försvarets Radioanstalt, som bedriver efterretningstjeneste for svenske myndigheder, fra december må overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Dermed kan Folketing, PET og danske borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage. Derfor udgav ITEK en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.