Det kan der være mange forskellige årsager til. For nogle handler det om at få så mange kvadratmeter for pengene som muligt, og for andre handler det om at lette samarbejdet mellem medarbejderne.
Men der er også virksomheder, hvor kontorindretningen udspringer af en ledelsesmæssig strategi for at styrke videndeling på tværs af organisationen.
Nye arbejdsformer i vidensvirksomhederne gør op med det traditionelle enmandskontor som den foretrukne indretningsform.
Lounge-områder og stillezoner er noget man lige så ofte finder i byens nybyggede glaskontorer som i internationale lufthavne. Men én ting er, hvordan de fysiske rammer tager sig ud, noget andet er, hvordan de rent faktisk bliver brugt af medarbejderne.
Det er nemlig vigtigt, at de fysiske rammer spiller sammen med virksomhedens arbejdskultur. Og det er ledelsens ansvar.
Indretning er en strategi
Eva Bjerrum er innovationschef på Alexandra Instituttets Center for New Ways of Working i Århus, hvor hun igennem en række studier har undersøgt kontormiljøerne i forskellige danske it-virksomheder.
En af de ting, hun har lært, er, at hvis en virksomhed i forvejen har et godt arbejdsmiljø og en god trivsel for medarbejderne, så kan det godt understøttes ved hjælp af de fysiske rammer. Men hvis der omvendt er en dårlig arbejdskultur og utilfredshed med ledelsen, så vil der ofte opstå utilfredshed med den måde, kontoret er indrettet på.
"Det er meget nemmere at tale om de fysiske rammer, end det er at tale om dårlig ledelse eller usikkerhed i ansættelsen," siger Eva Bjerrum.
Hun mener derfor, at hvis ledelsen planlægger at lave om på indretningen, eller flytte i nye lokaler, så skal det være som en del af en større ledelsesstrategi.
"Det, man skal være opmærksom på, er, at man skal skabe nogle fysiske rammer, der understøtter de arbejdsprocesser, der skal foregå," siger Eva Bjerrum.
Åbent kontor ikke quick fix
Selvom de åbne kontormiljøer giver mulighed for en masse fleksibilitet og dynamik mellem medarbejderne, så er det ikke altid, at det åbne kontor er den bedste løsning.
Det mener Heidi Lund Hansen, som er erhvervs-ph.d. hos Cowi.
"Åbne kontorer er blevet en slags quick-fix, der har kunnet løse alle virksomhedens problemer omkring arbejdsmiljø og virksomhedskultur," siger Heidi Lund Hansen, der rådgiver virksomheder om åbne kontormiljøer.
Hun mener, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man som organisation gerne vil flytte i åbne kontorer, og hun påpeger, at ikke alt arbejde egner sig til storrum.
"I en it-virksomhed, der eksempelvis udvikler systemer til banker, kan man forestille sig, at opgaven er defineret på forhånd, og medarbejderen får den nødvendige inspiration i dialog med kunden. I sådan et tilfælde, er der måske ikke brug for at videndele hele tiden," siger hun.
Især de steder, hvor man ikke kan vælge kontoret fra, mener hun, at man skal være opmærksom på, at storrumskontorer kan virke som en stressfaktor for medarbejderne. Hun mener, at der som minimum skal være mulighed for at kunne arbejde hjemmefra.
Artiklen fortsætter på næste side...