Sådan indretter du det bedste it-kontor

Åbne kontorlandskaber og glasvægge kan skabe videndeling og bedre trivsel. Computerworld sætter fokus på, hvad den gode ledelse bør være opmærksom på før en domicilopgradering.

Når man bevæger sig rundt på landets it-virksomheder er der en bestemt tendens, der gør sig gældende: Stort set alle nyindrettede it-arbejdspladser har åbne kontormiljøer.

Det kan der være mange forskellige årsager til. For nogle handler det om at få så mange kvadratmeter for pengene som muligt, og for andre handler det om at lette samarbejdet mellem medarbejderne.

Men der er også virksomheder, hvor kontorindretningen udspringer af en ledelsesmæssig strategi for at styrke videndeling på tværs af organisationen.

Nye arbejdsformer i vidensvirksomhederne gør op med det traditionelle enmandskontor som den foretrukne indretningsform.

Lounge-områder og stillezoner er noget man lige så ofte finder i byens nybyggede glaskontorer som i internationale lufthavne. Men én ting er, hvordan de fysiske rammer tager sig ud, noget andet er, hvordan de rent faktisk bliver brugt af medarbejderne.

Det er nemlig vigtigt, at de fysiske rammer spiller sammen med virksomhedens arbejdskultur. Og det er ledelsens ansvar.

Indretning er en strategi
Eva Bjerrum er innovationschef på Alexandra Instituttets Center for New Ways of Working i Århus, hvor hun igennem en række studier har undersøgt kontormiljøerne i forskellige danske it-virksomheder.

En af de ting, hun har lært, er, at hvis en virksomhed i forvejen har et godt arbejdsmiljø og en god trivsel for medarbejderne, så kan det godt understøttes ved hjælp af de fysiske rammer. Men hvis der omvendt er en dårlig arbejdskultur og utilfredshed med ledelsen, så vil der ofte opstå utilfredshed med den måde, kontoret er indrettet på.

"Det er meget nemmere at tale om de fysiske rammer, end det er at tale om dårlig ledelse eller usikkerhed i ansættelsen," siger Eva Bjerrum.

Hun mener derfor, at hvis ledelsen planlægger at lave om på indretningen, eller flytte i nye lokaler, så skal det være som en del af en større ledelsesstrategi.

"Det, man skal være opmærksom på, er, at man skal skabe nogle fysiske rammer, der understøtter de arbejdsprocesser, der skal foregå," siger Eva Bjerrum.

Åbent kontor ikke quick fix
Selvom de åbne kontormiljøer giver mulighed for en masse fleksibilitet og dynamik mellem medarbejderne, så er det ikke altid, at det åbne kontor er den bedste løsning.

Det mener Heidi Lund Hansen, som er erhvervs-ph.d. hos Cowi.

"Åbne kontorer er blevet en slags quick-fix, der har kunnet løse alle virksomhedens problemer omkring arbejdsmiljø og virksomhedskultur," siger Heidi Lund Hansen, der rådgiver virksomheder om åbne kontormiljøer.

Hun mener, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man som organisation gerne vil flytte i åbne kontorer, og hun påpeger, at ikke alt arbejde egner sig til storrum.

"I en it-virksomhed, der eksempelvis udvikler systemer til banker, kan man forestille sig, at opgaven er defineret på forhånd, og medarbejderen får den nødvendige inspiration i dialog med kunden. I sådan et tilfælde, er der måske ikke brug for at videndele hele tiden," siger hun.

Især de steder, hvor man ikke kan vælge kontoret fra, mener hun, at man skal være opmærksom på, at storrumskontorer kan virke som en stressfaktor for medarbejderne. Hun mener, at der som minimum skal være mulighed for at kunne arbejde hjemmefra.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nordea flytter 267 it-stillinger til Indien: 125 danske it-ansatte mister jobbet
Nordea og Finansforbundet har nu indgået en endelig aftale om, hvor mange it-ansatte der bliver nedlagt i Danmark. Det samlede antal er dermed reduceret med 100 i forhold til det oprindelige oplæg.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.