Sådan indretter du det bedste it-kontor

Åbne kontorlandskaber og glasvægge kan skabe videndeling og bedre trivsel. Computerworld sætter fokus på, hvad den gode ledelse bør være opmærksom på før en domicilopgradering.

Når man bevæger sig rundt på landets it-virksomheder er der en bestemt tendens, der gør sig gældende: Stort set alle nyindrettede it-arbejdspladser har åbne kontormiljøer.

Det kan der være mange forskellige årsager til. For nogle handler det om at få så mange kvadratmeter for pengene som muligt, og for andre handler det om at lette samarbejdet mellem medarbejderne.

Men der er også virksomheder, hvor kontorindretningen udspringer af en ledelsesmæssig strategi for at styrke videndeling på tværs af organisationen.

Nye arbejdsformer i vidensvirksomhederne gør op med det traditionelle enmandskontor som den foretrukne indretningsform.

Lounge-områder og stillezoner er noget man lige så ofte finder i byens nybyggede glaskontorer som i internationale lufthavne. Men én ting er, hvordan de fysiske rammer tager sig ud, noget andet er, hvordan de rent faktisk bliver brugt af medarbejderne.

Det er nemlig vigtigt, at de fysiske rammer spiller sammen med virksomhedens arbejdskultur. Og det er ledelsens ansvar.

Indretning er en strategi
Eva Bjerrum er innovationschef på Alexandra Instituttets Center for New Ways of Working i Århus, hvor hun igennem en række studier har undersøgt kontormiljøerne i forskellige danske it-virksomheder.

En af de ting, hun har lært, er, at hvis en virksomhed i forvejen har et godt arbejdsmiljø og en god trivsel for medarbejderne, så kan det godt understøttes ved hjælp af de fysiske rammer. Men hvis der omvendt er en dårlig arbejdskultur og utilfredshed med ledelsen, så vil der ofte opstå utilfredshed med den måde, kontoret er indrettet på.

"Det er meget nemmere at tale om de fysiske rammer, end det er at tale om dårlig ledelse eller usikkerhed i ansættelsen," siger Eva Bjerrum.

Hun mener derfor, at hvis ledelsen planlægger at lave om på indretningen, eller flytte i nye lokaler, så skal det være som en del af en større ledelsesstrategi.

"Det, man skal være opmærksom på, er, at man skal skabe nogle fysiske rammer, der understøtter de arbejdsprocesser, der skal foregå," siger Eva Bjerrum.

Åbent kontor ikke quick fix
Selvom de åbne kontormiljøer giver mulighed for en masse fleksibilitet og dynamik mellem medarbejderne, så er det ikke altid, at det åbne kontor er den bedste løsning.

Det mener Heidi Lund Hansen, som er erhvervs-ph.d. hos Cowi.

"Åbne kontorer er blevet en slags quick-fix, der har kunnet løse alle virksomhedens problemer omkring arbejdsmiljø og virksomhedskultur," siger Heidi Lund Hansen, der rådgiver virksomheder om åbne kontormiljøer.

Hun mener, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvorfor man som organisation gerne vil flytte i åbne kontorer, og hun påpeger, at ikke alt arbejde egner sig til storrum.

"I en it-virksomhed, der eksempelvis udvikler systemer til banker, kan man forestille sig, at opgaven er defineret på forhånd, og medarbejderen får den nødvendige inspiration i dialog med kunden. I sådan et tilfælde, er der måske ikke brug for at videndele hele tiden," siger hun.

Især de steder, hvor man ikke kan vælge kontoret fra, mener hun, at man skal være opmærksom på, at storrumskontorer kan virke som en stressfaktor for medarbejderne. Hun mener, at der som minimum skal være mulighed for at kunne arbejde hjemmefra.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.