Artikel top billede

Sådan er Googles visioner for virksomheds-søgning

Interview: Google vil være andet og mere end blot en net-baseret søgemaskine. Den nye slagmark hedder 'enterprise search.' Produktchef Cyrus Mistry fortæller hvorfor.

Computerworld News Service: Googles globale produktchef for selskabets løsninger inden for 'enterprise search,' Google Search Appliance, Cyrus Mistry, fortæller om, hvorfor enterprise search er en helt ny slagmark for Google.

Fortæl om 'enterprise search' og forskellen på det og 'internet search'.

"Grunden til at ‘enterprise search' overhovedet blev skabt er netop, at der er forskelle. Jeg kunne utroligt godt tænke mig at kunne sige, at vi har været enormt dygtige hos Google, og at vi vil skabe et 'enterprise search'-produkt, men sådan foregår det jo ikke.

Mindst 150 CEO'er og CIO'er har spurgt os, om de ikke bare kan bruge Google som søgefunktion i deres selskab. Vi har svaret, at vi kun har 'web search,' og at der er forskelle.

For det første er det er søge-algoritmerne, som betyder, at rangeringen bliver anderledes. På nettet offentliggør man en fantastisk artikel, og 40.000 mennesker blogger om den, hvilket forbedrer Google-rangeringen meget.

Men når det er i et selskab, gætter jeg på, at man ikke har 40.000 interne wikier og blogs, der peger til dokumentet. Så rangeringen er nødt til at blive optimeret anderledes.

Den anden ting er sikkerhed. Man skal kunne håndtere, at nogle skal have adgang til 50 dokumenter, mens direktøren også skal have adgang til eksempelvis løn-informationer.

Det handler om at sikre sig, at man med en søgning kun ser de ting, som man er autoriseret til at se, men andre kun ser, hvad de er autoriserede til at se.

Til slut er vi nødt til at adressere, at virksomhederne ønsker et interface, der er lige så nemt at anvende som vores Google web-søgemaskine. Og de ønsker resultaterne virkeligt hurtigt. Det har krævet en del arbejde.

En af grundene til, at vores net-søgemaskine er så hurtig, er, at vi i meget stort omfang kan parallelisere arbejde på tværs af hundredetusindvis af servere i Google. Det kan man ikke nødvendigvis gøre på samme måde i for eksempel Computerworld."

Googles største udfordring

Hvad er den største udfordring, når det handler om at overbevise it-ledere om, at de skal købe enterprise search-løsninger?

Der er to store udfordringer. Den første er, at 80 procent af de penge, der investeres i it, ifølge Gartner er døde penge - altså penge, der kun anvendes på vedligeholdelse.

Det betyder, at vi er nødt til at overbevise it-lederne om, at de ikke er nødt til at gennemføre en traditionel software-udrulning, hvilket er et totalt og komplet mareridt på enhver tænkelig måde med en tidsramme på masser af måneder, massevis af konsulenter og hele udtrækket. Det er der ingen, der ønsker.

Så det handler om at overbevise it-lederne om, at det ser virkeligt simpelt ud, og at det faktisk kun drejer sig om en kasse med en strømledning og et ethernet-stik, som skal sættes til, og så kører det.

Hertil kommer tvivlen om, hvorvidt Google er seriøs med hele enterprise-delen, eller om vi kun har fokus på net-søgningerne.

Jeg kan sige, at hovedgrunden til, at vi har lanceret 'Side by Side' er for en gang for alle at mane tvivlen i jorden.

Alle, der måtte være i tvivl, bør selv forsøge sig og ved selvsyn finde ud af, hvor gode resultaterne er, og at der er stor forskel.

Til slut handler det om at overbevise folk om, at der er et godt ROI (return on investment, Red) på dette her.

Vi er nødt til at finde ud af, hvor meget tid, folk bruger på at lede efter informationer, og hvor stor gevinsten er."

Hvad vil være de tre vigtigste forbedringer i den næste generation af 'enterprise search' efter Googles mening?

For det første vil vi se nogle virkeligt lækre ting inden for søge-kvaliteten. Det er et lidt akademisk navn for et område, der handler om gevinsten for brugeren.

Her er det ikke nok bare at levere en lang liste over dokumenter. Man er nødt til at finde nogle virkelig kreative måder at generere svar på,

Det optimale mål for en søgemaskine må altid være at levere svar til brugeren - ikke at levere en langt liste over dokumenter.

Så første innovations-område vil altså handle om søge-kvalitet.

Dernæst vil det handle om størrelse, som vi blandt andet fokuserer på i vores kommende 6.0-lancering, hvor man kan tilføje flere applikationer og skalere op til for eksempel en milliard dokumenter.

Vi vil også se en masse innovation inden for 'reach,' hvilket handler om at fange data i flere og flere forskellige systemer.

I dag kan vi indeksere SharePoint-dokumenter og FileNet, LiveLink og så videre. Nu vil vi gerne videre til de virkelige komplicerede long tail-systemer. Vi kan godt håndtere dem i dag, men det kræver en del tilpasning, og vi vil have, at de kan passe ind i en enkel løsning, som man bare sætter i stikkontakten."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere