Har dit teleselskab udleveret personlige data?

Justitsministeriet afslører nu, om dit teleselskab har udleveret overvågningsdata til politiet efter mere end 12 måneder.

Nu kan alle danske borgere og virksomheder få at vide, hvilke teleselskaber, der indsamler og gemmer logningsdata i mere end 12 måneder.

Oplysningerne om teleselskaberne er fremlagt af Justitsministeriets politikontor og fremgår af en redegørelse til Datatilsynet i sagen om udlevering af logningsdata til politiet, som burde være slettet efter 12 måneder.

Datatilsynet, der har tilsynspligten med Persondataloven iværksatte efter Computerworlds afsløring af de udleverede logningsdata en såkaldt egendriftssag, hvor Justitsministeriet blev bedt om at forklare, hvad der er op og ned i den med Datatilsynets ord "mystiske" sag.

Ifølge Justitsministeriets redegørelse er teleselskabernes opbevaring af data lovlig, og selskaberne er forpligtet til, mod hjemmel i retsplejeloven, at udlevere oplysningerne til politiet uanset årsagen til, at data befinder sig i teleselskabernes varetægt.

Dermed ligger det fast, at logningsbekendtgørelsens grænse på maksimalt 12 måneders opbevaring af data over danskernes internet- og teletrafik ingen praktisk effekt har.

Business as usual
Reelt betyder den såkaldte bogføringslov nemlig, at teleselskaberne er forpligtet til at gemme stort set de samme oplysninger om danskernes tele- og internetvaner i fem år, selvom logningsbekendtgørelsen samtidig siger, at oplysningerne kun skal gemmes i et år og herefter slettes med det samme.

Det har Jens Ottosen-Støtt, som er regulatorisk chef hos Telia, tidligere forklaret.

Telefirmaet optræder i Justitsministeriets redegørelse som et af de teleselskaber, der har udleveret data til politiet, ifølge afrapporteringen til EU.

Det tekniske indhold i disse bogføringsdata er nemlig så stort, at oplysningerne ifølge Jens Ottosen-Støtt vil udgøre en reel efterforskningsmæssig værdi for politiet.

Udover Telia står også selskaberne TDC, Hi3g (3) samt Arto på listen.

Alle selskaber har ifølge Justitsministeriets politikontor "udleveret oplysninger, som var mere end 12 måneder gamle."

Informationerne om teleselskabernes identitet kommer ifølge justitsministeriet fra de enkelte politikredse.

Hvilken lov er vedtaget?
Hos teleselskabet Telia fortæller regulatorisk juridisk chef Jens Ottosen-Støtt, at det er helt korrekt, når Justitsministeriet oplyser, at blandt andet Telia opbevarer data i mere end 12 måneder.

"Tilbage står, at politikerne har svævet i en vildfarelse om, hvad det var for en lovgivning, de vedtog," siger Jens Ottosen-Støtt, og peger på vedtagelsen af logningsbekendtgørelsen.

Han fortæller, at Telia derfor ikke har nogen problemer med at blive afsløret som et teleselskab, der sammen med en række andre teleselskaber bevidst udleverer data til politiet længe efter, at data burde være slettet.

"Vi har den opfattelse, at vi har efterlevet lovgivningen. Og at Justitsministeriet vælger at navngive, hvilke teleselskaber der efterlever lovgivningen, det må være deres sag," siger Jens Ottosen-Støtt.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.