Topnyhed:Her er Oracles nye danske topchef: Overtager posten fra Ingrid Mjøen

Artikel top billede

Har dit teleselskab udleveret personlige data?

Justitsministeriet afslører nu, om dit teleselskab har udleveret overvågningsdata til politiet efter mere end 12 måneder.

Nu kan alle danske borgere og virksomheder få at vide, hvilke teleselskaber, der indsamler og gemmer logningsdata i mere end 12 måneder.

Oplysningerne om teleselskaberne er fremlagt af Justitsministeriets politikontor og fremgår af en redegørelse til Datatilsynet i sagen om udlevering af logningsdata til politiet, som burde være slettet efter 12 måneder.

Datatilsynet, der har tilsynspligten med Persondataloven iværksatte efter Computerworlds afsløring af de udleverede logningsdata en såkaldt egendriftssag, hvor Justitsministeriet blev bedt om at forklare, hvad der er op og ned i den med Datatilsynets ord "mystiske" sag.

Ifølge Justitsministeriets redegørelse er teleselskabernes opbevaring af data lovlig, og selskaberne er forpligtet til, mod hjemmel i retsplejeloven, at udlevere oplysningerne til politiet uanset årsagen til, at data befinder sig i teleselskabernes varetægt.

Dermed ligger det fast, at logningsbekendtgørelsens grænse på maksimalt 12 måneders opbevaring af data over danskernes internet- og teletrafik ingen praktisk effekt har.

Business as usual

Reelt betyder den såkaldte bogføringslov nemlig, at teleselskaberne er forpligtet til at gemme stort set de samme oplysninger om danskernes tele- og internetvaner i fem år, selvom logningsbekendtgørelsen samtidig siger, at oplysningerne kun skal gemmes i et år og herefter slettes med det samme.

Det har Jens Ottosen-Støtt, som er regulatorisk chef hos Telia, tidligere forklaret.

Telefirmaet optræder i Justitsministeriets redegørelse som et af de teleselskaber, der har udleveret data til politiet, ifølge afrapporteringen til EU.

Det tekniske indhold i disse bogføringsdata er nemlig så stort, at oplysningerne ifølge Jens Ottosen-Støtt vil udgøre en reel efterforskningsmæssig værdi for politiet.

Udover Telia står også selskaberne TDC, Hi3g (3) samt Arto på listen.

Alle selskaber har ifølge Justitsministeriets politikontor "udleveret oplysninger, som var mere end 12 måneder gamle."

Informationerne om teleselskabernes identitet kommer ifølge justitsministeriet fra de enkelte politikredse.

Hvilken lov er vedtaget?

Hos teleselskabet Telia fortæller regulatorisk juridisk chef Jens Ottosen-Støtt, at det er helt korrekt, når Justitsministeriet oplyser, at blandt andet Telia opbevarer data i mere end 12 måneder.

"Tilbage står, at politikerne har svævet i en vildfarelse om, hvad det var for en lovgivning, de vedtog," siger Jens Ottosen-Støtt, og peger på vedtagelsen af logningsbekendtgørelsen.

Han fortæller, at Telia derfor ikke har nogen problemer med at blive afsløret som et teleselskab, der sammen med en række andre teleselskaber bevidst udleverer data til politiet længe efter, at data burde være slettet.

"Vi har den opfattelse, at vi har efterlevet lovgivningen. Og at Justitsministeriet vælger at navngive, hvilke teleselskaber der efterlever lovgivningen, det må være deres sag," siger Jens Ottosen-Støtt.

Politisk storm om logningslov

Logningsdata er oplysninger om borgernes tele-, internet- og mailtrafik, som teleselskaberne ifølge den omstridte logningsbekendtgørelse siden 15. september 2007 har været pålagt at gemme i et år af hensyn til politiets mulighed for at efterforske og retsforfølge forbrydelser af særlig grov karakter.

Logningsbekendtgørelsen er resultatet af Danmarks implementering af det såkaldte logningsdirektiv, som er sat i verden af EU.

Og det er netop en paragraf i dette direktiv, som er årsagen til, at offentligheden overhovedet er blevet informeret om udleveringen af logningsdata, som er langt ældre end de tilladte 12 måneder.

Direktivet tvinger nemlig medlemsstaterne til hvert år at rapportere brugen af logningsdirektivet til EU Kommissionen.

Og det er i denne afrapportering, fra justitsministeriet, som afslører, at politiet i 37 tilfælde har fået udleveret logningsdata, som burde være slettet.

Lene Espersen lovede et år

Både før og efter indførelsen var logningsbekendgørelsen centrum for en stormfuld debat, fordi logningen ifølge kritikere er let at undgå, omkostningsfuld for telebranchen, og undergravede privaltlivsbeskyttelsen.

Balladen kulminerede med, at daværende justitsminister Lene Espersen (K) efter en regn af paragraf-20 spørgsmål erklærede, at det maksimalt var tilladt at gemme data indsamlet på grundlag af logningsbekendtgørelsen i et år.

Derfor undrede det offentligheden, da afrapporteringen fra justitsministeriet til EU i forsommeren viste, at data ældre end 12 måneder alligevel var blevet udleveret af teleselskaberne til politiet, selvom det altså burde være slettet.

Men den udleverede data bliver altså opbevaret i fem år som en konsekvens af bogføringsloven og ikke i henhold til logningsbekendtgørelsen, forklarede Jens Ottosen-Støtt fra Telia.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
Oracle klar med afløser for Ingrid Mjøen: Her er den nye danske topchef
Oracle Danmark har udnævnt ny CEO for den danske forretning. Den nye landechef overtager nu tøjlerne fra Ingrid Mjøen, der er rykket videre til en international stilling i Oracle.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.