Tegning: Lene Sekjær

Alle taber på komplekse licensregler

Software-virksomhedernes meget komplekse licens-politikker er en ulempe for både kunder, partnere og virksomheden selv, mener IDC.

Hele verden bruger programmer fra Microsoft. Derfor er Microsoft verdens største software-virksomhed, for det koster som bekendt penge at bruge programmerne, og pengene tilflyder Microsoft via licenser.

Til at styre betalingen er der brug for en licens-politik, og Microsoft har ofte fået skyld for at have en overordentlig kompleks en af slagsen. Faktisk så kompleks, at den er svær at gennemskue for både kunder og virksomheden selv.

Det beretter analytikeren Amy Mizoras Konary, som er research-direktør for licenser og prissætning af software i analysehuset IDC.

Hun har gennem 10 år fulgt blandt andet Microsofts programmer tæt, men har alligevel stadig svært ved hitte rede i Microsofts licens-regler.

"Det er vanskeligt at navigere i Microsofts programmer, og kompleksiteten af deres licensregler er et problem for Microsoft," siger hun.

Software-kæmpen er dog ikke alene om at have det problem, påpeger hun. De fleste store software-virksomheder har gennem årene udviklet sig på samme måde som Microsoft, hvilket har resulteret i myriader af applikationer og produktspecifikke tilretninger.

"Der er ganske vist taget visse initiativer til at strømline tingene og udfase forældede programmer, men af hensyn til kunderne er det en proces, der tager meget lang tid, i visse tilfælde flere år," siger Amy Konary.

Drives mod pirat-software
Amy Konary mener, at den voldsomme kompleksitet inden for software-licenser, er en lose-lose-situation.

"Kynisk betragtet kan de svært gennemskuelige licensregler opfattes som forhandlerens måde at tjene flere penge på. Men i virkeligheden kommer de selv til at betale for kompleksiteten på en lang række andre områder," siger hun.

For det første koster det tid og penge, når for eksempel Microsoft skal hjælpe kunder og partnere med at finde de rette licenser og sikre, at de er klædt ordentligt på.

Når det så er gjort, kan kunden sidde tilbage med en negativ opfattelse af tingenes tilstand, når der er brugt så meget tid på arbejdet med software-licenser, endnu inden man er kommet i gang med at bruge programmet.

Og alligevel risikerer man som kunde - på trods af alt arbejdet - at rende ind i situationer, hvor man alligevel betaler for lidt eller for meget i licens.

Endelig kan de komplekse licensregler tvinge kunderne til at handle hos andre software-leverandører, med knap så besværlige licensregler. For slet ikke at tale om, at det bliver lettere at falde for fristelsen til at bruge pirat-software.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.